TYP Nedir? Toplum Yararına Programlar; afet, salgın ve acil durumlar gibi mücbir sebeplerle işsiz kalmış kişilerin çalışma disiplinlerini ve alışkanlıklarını koruma amacı taşıyan programlardır.
TYP yani toplum yararına programlar, afet, acil durum, salgın gibi dönemlerde kamu hizmetlerinin desteklenmesi amacıyla işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplinlerinden uzaklaşmamalarını sağlamak amacıyla başlatılan bir programdır.
İŞKUR tarafından, depremden etkilenen iller için depremin etkilerini hafifletmek amacıyla olağanüstü hal bölgesi valiliklerine 16 bin kişilik Toplum Yararına Program (TYP) kontenjanı tahsis edildi. Başvurular işkur web sitesinden Alo 170 Hattı üzerinden veya işkur şubelerinden yapılacaktır.
Toplum Yararına Program (TYP) olarak bilinen ve okul temizliği, ağaç dikimi ile çevre düzenlemesi gibi işlerde sağlanan geçici çalışma, önemli bir istihdam türü haline gelmiştir. Okulların açılmasına sayılı günler kala, pek ilde Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından TYP kapsamında işçi alımı yapılacaktır.
İl Müdürlüğümüz ve bağlı kuruluşlarda çalışmak üzere 9 aylık süre için toplamda 18 kişilik alım yapılacaktır.
İlgili 38 soru bulundu
Deprem bölgesinde; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illerinde kamuda toplum yararına programlar (TYP) dahilindeki işlerde çalıştırılacaklar için iş süresi sınırı 2024 sonuna kadar kaldırıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde Toplum Yararına Program (TYP) süresinin 9 ay uzatıldığını bildirdi.
TYP MAAŞI 2023 KAÇ LİRA OLDU? Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında, İŞKUR üzerinden kamu kurumlarında çalışanlar o yılın net asgari ücreti tutarında maaş alıyorlar. 2023 yılı itibari ile, 1 Ocak'tan itibaren tüm asgari ücretlinin maaşı 8506 TL olacak. Bu aynı zamanda TYP maaşı olarak da belirlenecek.
TYP kapsamında maddi açıdan güçlük çeken vatandaşlara öncelik verilir. Bu doğrultuda kadınlar, 35 yaş üstü bireyler, engelliler, eski hükümlüler ve terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralananlar Birinci Liste; diğer başvuru sahipleri İkinci Liste olarak sınıflandırılır.
TYP'DEN İKİNCİ KEZ YARARLANILABİLİR Mİ? TYP'den programa başlandığı tarihten itibaren bir sene içinde en fazla 9 ay süreyle yararlanma imkânı bulunmaktadır. Ancak, 9 ay bittikten sonra 3 ay bekleyerek yeni bir programdan faydalanılabilmektedir.
TYP uygulama süresi, her bir program için en fazla 6 aydır. TYP'DE HAFTALIK YARARLANMA SÜRESİ NE KADARDIR? TYP'de haftalık yararlanma süresi kırk beş saattir.
Bu kapsamda, TYP, yönetmelik değişikliğiyle deprem bölgesine özel olarak 9 ay uzatıldı. HANGİ İLLERİ KAPSIYOR? Program, depremden zarar gören Maraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye, Urfa'yı kapsıyor. Bu illerde, İŞKUR'a kayıtlı işsizler geçici işlerde istihdam edilecek.
GEÇİCİ MADDE 4- (1) 8/2/2023 tarihli ve 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen illerde, depremin etkilerinin azaltılması amacıyla olağanüstü hal ilan edilen dönemde başlatılacak TYP'lerde, 9 uncu maddenin dördüncü fıkrası, 10 uncu maddenin beşinci ve altıncı fıkraları uygulanmayabilir.”
Evet. AFAD Gönüllülük Portalı için hazırlanan eğitimler/sunumlar tüm AFAD Gönüllülerine açık ve tamamen ücretsizdir.
Ön lisans düzeyinde başvuran adaylar için mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olmak kaydıyla; ön lisans düzeyinde öğretim veren kurumların “Acil Durum ve Afet Yönetimi veya Sivil Savunma ve İtfaiyecilik” programları ile bunlara denkliği kabul edilen programlarından mezun olmak.
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR)Toplum Yararına Program (TYP) Sorgulama ve Başvuru. Bu hizmetten faydalanmak için, aşağıdaki kimlik doğrulama yöntemlerinden sizin için uygun olan bir tanesini kullanarak sisteme giriş yapmış olmanız gerekmektedir.
(11) Devam ettiği bir TYP ile mazeretli ya da mazeretsiz ilişiği kesilen katılımcı aynı TYP'ye tekrar katılamaz.
Neticede, Yargıtay kararı ve Toplum Yararına Program Genelgesi birlikte incelendiğinde, TYP kapsamında çalışanların 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi işçi oldukları, ancak kamu kurumu işçisi sayılmayacaklarını değerlendiriyoruz.
Başvuru yapılan tarih dikkate alınarak aynı hanede bulunan aktif çalışan bireylerin toplam kazançlarının asgari ücretin 1,5 (bir buçuk) katını yani 3.486,00. -TL. kazancı aşanlar TYP'ye katılamaz. Yurtlar ve sığınma evleri, vb. toplu yaşam alanlarında ikamet edenler için bu şart aranmaz.
Başvuru için kuruma kayıtlı işsiz olma, 18 yaşını tamamlamış olma, emekli ve malul aylığı almama, öğrenci olmama (açık lise, açık öğretim öğrencileri hariç) şartı aranacak. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre (ADNKS) aynı adreste ikamet eden kişilerden yalnızca biri başvurabilecek.
TYP'nin uygulanacağı günler Pazartesi-Cuma günleridir. Günlük çalışma süresi 9 (dokuz) saattir. Hafta tatili Cumartesi ve Pazar günleridir.
GEÇİCİ MADDE 5- (1) 30/6/2024 tarihine kadar sözleşme ilişkisi kurulacak programlarda 5 inci maddenin birinci fıkrasında yer alan durumlara bakılmaksızın ihtiyaç görülmesi halinde kamu hizmetlerini desteklemek amacıyla TYP düzenlenebilir.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından verilen bir kararda, toplum yararına program kapsamında çalışanın sözleşmeli ve geçici personel olmadığı gibi alt işveren (taşeron) işçisi olarak da değerlendirilemeyeceği; işçi olarak kabul edileceği görüşü dile getirilmiştir.
TYP'lere başvurular 25.08.2023 Cuma günü başlayıp, 29.08.2023 Salı günü sona erecek şekilde 5 gün olacaktır. Başvurular Kuruma gelmeden E-Devlet üzerinden, ALO 170 üzerinden ya da https://esube.iskur.gov.tr/ internet adresi üzerinden T.C. kimlik numarası ve şifre kullanılarak yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri