Sindirim sistemi için de son derece etkili bir baharattır. Mide hazmının düzgün bir biçimde sağlanmasına katkı sağlar ve ishal, kabızlık, kolit gibi hastalıkları önler. Karabiber iyi bir gaz ve idrar söktürücüdür, mide ve bağırsaklarda gaz oluşumunun önüne geçer.
Baharatlı yiyecekler de öyle.. Acı biber, kekik, nane gibi baharatlar gaz yaptığı gibi, zaten kendisi asitli olan sirke, limon ve bilhassa hazır soslar da gaz yapar. Yine asidi yüksek ve çiğ olarak yenen roka, tere, yeşil soğan, turp gibi salata malzemeleri de gaz oluşturur.
Birçok emziren anne sıcak ve baharatlı yemeklerin bebeklerde gaz ve titremeye neden olduğunu düşünerek baharatlı yiyeceklerden kaçınır. Ancak bu durum yaygın bir efsaneden ibarettir. Çünkü baharatlı yiyeceklerin bebekler üzerinde olumsuz bir etki yarattığına dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur.
Karabiber (Piper nigrum), çiçekli bitkilerden Piperaceae familyasına ait bitkilerin meyvelerinin kurutulup, baharat şeklinde kullanılmasıyla elde edilen toz şeklidir. Beyazbiber, yeşilbiber gibi çeşitleri de vardır. Kökeni Hindistan olmasına karşılık, tüm sıcak iklimlerde yetiştirilebilir.
Karabiber tüketimi, midedeki hidroklorik asit salgısını artırarak sindirimi kolaylaştırır. İshal, kabızlık ve kolik gibi bağırsak sorunlarından kaçınmak için uygun sindirim şarttır. Karabiber ayrıca bağırsak gazı oluşumunu önlemeye yardımcı olur ve diyete eklendiğinde terlemeyi ve idrara çıkmayı teşvik edebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Yaz aylarında karabiber tüketimi, terlemeyi arttırır. Cildi kurutur. Kuru bir cilde sahipseniz, tüketirken dikkatli olmalısınız. Damar sertliği, yüksek tansiyon, egzama, üremi, bağırsak iltihabı ve romatizmadan şikayet edenler, mümkün olduğu kadar az tüketmelidir.
Karabiber bakterilerin neden olduğu hastalıklara iyi gelir. Aynı zamanda özellikle sindirim sistemi organlarının bakterilerden hasar görmesini engelleyebilir. Kabızlık, ishal gibi durumların tedavisinde ise karabiber etkisi gözlenmiştir.
Günlük Karabiber Tüketimi
Yemeklerde sıkça kullanılan karabiber için günlük önerilen tüketim miktarı 1 çay kaşığı olarak belirtilmiştir. Fazla kullanım başta mide olmak üzere farklı sağlık sorunlarına yol açabilir.
Karabiber iltihaba iyi gelir mi? Karabiberin ana aktif bileşiği olan piperin, güçlü bir iltihap önleyicidir. Artritli fareler üzerinde yapılan araştırmalarda, piperinin eklem şişmesi ve kan iltihabı üzerinde etkili olduğu görülmüştür.
Acı baharatlar
Emziren annelerin uzak durması gereken besinlerden biri de pul biber, isot, karabiber gibi acı baharatlardır. Anne sütünün tadını değiştirdiği gibi üretimini de olumsuz etkilerler.
Uzmanlar, emziklilikte gaz giderici özelliği nedeniyle bazı baharatları öneriyor. Bunların başında da kimyon ve kekik geliyor.
Kucakta veya bebek arabasında gezdirmek, hafifçe sallamak, sarılmak, yumuşak bir battaniyeye sarmak, ninni söylemek, müzik dinletmek, araba ile gezdirmek, emzik vermek faydalı olabilmektedir. Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
Yediklerinizi uzun uzun çiğneyin. - Çiğ sebze ve meyveleri azaltmaya bakın. Sebzeleri pişirerek yemek, gaz olasılığını azaltabiliyor. - Lahana, karnabahar, turp, kuru fasulye, mercimek, nohut gibi gaz yaptığı iyi bilinen yiyecekleri azaltın.
Gazın oluşmasında en büyük neden hızlı yemek yerken yutulan havadır. Bunun yanında sindirimi zor olan gıdalarında bu nedenle gaz yapma ihtimali vardır. Şekerli gıdalar sindirim zorluğu çekenlerde çok fazla gaza sebep olur. Yüksek lif içeren besinler, tam tahıllı besinler ve baklagiller aşırı gaz oluşmasını sağlar.
Özellikle yemeklerden sonra meydana gelen gaz problemi sindirim sisteminin her gıdayı sindirememesi nedeniyle meydana gelir. Pirinç, sarımsak, muz, fesleğen, hint safranı, nane, muz, keten yağı gibi besinler gaz yapmayan yiyecekler arasında başta gelir ve sindirim sistemimi rahatlatır.
*Ödem giderici özelliği olan kırmızı pul biber, metabolizmayı çalıştırıyor ve ödemi çözüyor. Nane, karabiber, kekik, kimyon gibi baharatlar da vücudu rahatlatıyor. Ödem sürecinde ayrana ve yoğurda nane, kekik atabilir, omletlerinizi baharatlı yapabilirsiniz.
“Karabiber çok iyi termojenik yani yağ yakımını arttırıcı etkisi olan bir bitkidir.
Karabiberli pekmez neye iyi gelir? Uzmanlar yutkunma, nefes alma ve kuru öksürük gibi rahatsızlıklarda pekmezin karabiber ile kaynatılıp tüketilmesini tavsiye eder. Pekmezli karabiber karışımı, boğazları bakterilerden arındırarak sinüs yollarının açılmasını destekler.
Karabiberin libidoyu artırdığını söyleyen uzmanlar, bu güzel baharatın sağlığa diğer faydalarını şöyle sıralıyor. Cilt: Bir cilt hastalığı olan vitiligonun iyileşmesine yardımcı olur. Cilt kanserini yenmek için de destekleyici bir baharattır. Cinsellik: Karabiberin afrodizyak tesiri vardır, cinsel gücü arttırır.
Tane karabiber nasıl kullanılır? Özellikle kış aylarında sıklıkla kullanılan baharatlardan olan karabiberi toz veya tane olarak kullanabilirsiniz. Keskin tadını ve acı oluşunu göze alarak kullanmanızda fayda vardır. Az bir miktarı bile yemeğinizi lezzetlendirmeye yetecektir.
Kuru veya yaş incir, kayısı hurma, erik gibi lifli gıdaların tüketilmesi, Yeterli miktarda sebze, meyve ve kepekli ürünlerin tüketilmesi, Düzenli yürüyüş ve egzersiz yapılması kabızlığa iyi gelir ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.
Mide Bağırsak Problemleri
Karabiber mide bağırsak problemlerini tetikleyebilir ve bu nedenle hali hazırda bu tip rahatsızlıkları olanların onu tüketmekten kaçınmaları iyi olur.
Fevzi Özgönül, karabiber çayının antioksidan ve serbest radikalleri azalttığını, soğuk algınlığı, öksürük, solunum sıkıntısı ve ateş semptomlarında da rahatlama sağladığını söyledi.
Araştırmada piperine maddesinin kandaki yağ oranını düşürdüğüne özellikle değiniliyor. Yüzyıllardır mide rahatsızlıkları, ağrı, acı, iltihap ve diğer pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan karabiberin bu sayede kilo vermeye de moleküler seviyede destek olduğu görülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri