Bu yıl Afganistan'a düzenlenen 28 charter seferi ile 4 bin 550, tarifeli uçuşla ise 9 bin 175 olmak üzere toplam 13 bin 725 Afgan göçmenin ülkesine gönderildiği belirtildi. 2023 yılında sınır dışı edilen toplam sınırsız göçmen sayısının ise 42 bin 685'e yükseldiği; bunun da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 29' ...
Ancak Türkiye'ye gelen Afganların birçoğu ekonomik nedenli geldiği için, birçoğu iltica başvurusunda bulunmuyor ya da iltica başvurusunda bulunacak hukuki altyapıya sahip değiller. Bu nedenle, Türkiye de kanunen yapması gerekeni yani sınır dışı işlemini uyguluyor.
Türkiye'nin Afgan vatandaşlarını sınır dışı etmesi 2021'den 2022'ye çarpıcı bir şekilde arttı. Türkiye, 2022'nin ilk sekiz ayında 44,768 Afgan uyrukluyu sınır dışı etti; bu, 2021'in ilk sekiz ayında sınır dışı edilen Afgan uyrukluların sayısına göre yüzde 150'lik bir artış.
Bu yıl 22 Haziran tarihine kadar 46 bin 633 düzensiz göçmen sınır dışı edildi, 17 bin 964 yabancının da sınır dışı işlemleri sürüyor.
Çatışmalar, siyasi çalkantılar ve ekonomik zorluklar gibi nedenlerle ülkelerinden ayrılan Afgan vatandaşlarının yasa dışı yollarla İran sınırı üzerinden Türkiye'ye giriş çabaları sürüyor.
İlgili 36 soru bulundu
Türkiye ile Afganistan arasında yüzyıllar öncesine dayanan tarihi dostluk ilişkileri bulunmaktadır. Türk halkının Afgan halkına sevgi beslediği gibi Afgan halkı da Türklere hep sevgi ve muhabbet beslemiştir. Afganistan'daki Türk Büyükelçilik binası, Kabil şehrinde bulunmaktadır.
B- TÜRKİYE'DE OTURUM İZNİ
Geçerli oturum izni sahibi AFGANİSTAN vatandaşları Türkiye sınır kapılarından vize almadan giriş yapılabilir. AFGANİSTAN vatandaşının Türkiye'de sahip olduğu çalışma izni veya çalışma izni muafiyet belgesi, oturum izni yerine sayılır.
Türkiye'ye giriş veya çıkış kurallarını ihlal edenler, Sahte ya da asılsız belge kullananlar, Kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın Türkiye'den çıkmaları için tanınan sürede çıkmayanlar, Kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) Cenevre'deki merkezinden bugün yapılan açıklamaya göre, Türkiye bu yıl da dünya çapında en çok sığınmacı barındıran ülke sıralamasında birinci oldu. Bu yılki sıralamayla Türkiye dokuz yıldır en çok sığınmacı alan ülke sıralamasında başı çekiyor.
Ağustos 2023 itibarıyla Türkiye'de "geçici koruma" statüsündeki Suriyeli sayısı resmi rakamlara göre yaklaşık 3 milyon 300 bin kişi olup bu durum Türkiye'yi dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke yapmaktadır.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 'Afgan vatandaşların Türkiye vatandaşlığına geçirildiği' yönündeki iddiaları yalanladı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Afgan vatandaşların Türkiye vatandaşlığına geçirilmesi yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek bir açıklama yayımladı.
Afganlar Arap olarak bilinse de Afganistan'ın çoğunluğunu İran kökenli Peştunlar oluşturuyor. Ülkede yaşayan etnik unsurlar şöyle: Peştunlar, Beluçlar, Hazaralar, Tacikler, Özbekler, Aymaklar, Araplar, Paşailer, Nuristaniler, Pamirler, Türkmenler, Kırgızlar.
Afganistan Vatandaşları İkamet İzni Nasıl Alınır? Afganistan Konsolosluğu'ndan pasaport alan Afganlar oturma izni için İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne başvuru da bulunabilirler. Türkiye'de bulunma amaçlarına yönelik bilgi ve belge ibraz ederek ve diğer istenen şartları yerine getirerek oturma iznine sahip olabilirler.
Paştun ya da Peştu (Peştuca: Paştun ya da Pahtun, Hintçe: Pathan, Farsça: Afgan), Afganistan'ın güneydoğusu ile Pakistan'ın kuzeydoğusunda yaşayan İranlı bir ulus. Konuştukları dil, İran dillerinden Peştucadır.
Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin esaslar, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda (TVK) düzenlenmiştir. Bu Kanun uyarınca Türkiye'de kesintisiz olarak en az beş yıl ikamet eden yabancı uyruklu kişiler, mevzuatta aranan diğer koşulları da yerine getirmeleri halinde Türk vatandaşlığı alabilmektedir.
Bugün dünyada resmi verilere göre 2,6 milyon Afgan mülteci ve sığınmacı var. Dünyada bugün, 2 milyon 600 bin kayıtlı Afgan mülteci ve sığınmacı bulunuyor. Bunlardan 1 milyon 450 bini Pakistan'da, 780 bini İran'da yaşıyor. Çeşitli sorunlarla ülkesinden ayrılan Afganların büyük bölümü bugün İran ve Pakistan'da bulunuyor.
İçişleri Bakanı tarafından 15 Nisan 2023 tarihinde bir televizyon programında yapılan açıklamada 230 bin 998 Suriyeliye Türk Vatandaşlığı verildiği belirtilmiştir. Bu kişilerin 130 bin 914'ü reşit, 100 bin 84'ü ise çocuktur.
Türkiye artık kara ve deniz yoluyla Avrupa'ya geçmek isteyen mültecileri durdurmuyor. Göçmenler de zorlu şartlarda kara ve deniz yoluyla Avrupa'ya geçebilmek için uğraş veriyor. Resmi rakamlara göre Türkiye 3,7 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Türkiye dünyada en fazla mülteci ağırlayan ülke konumunda.
Kaçak olarak çalışan yabancılar, tespit edildiklerinde sınır dışı edilmektedir. Türkiye'de bulunmak amacıyla almış olduğu vizenin süresinin dolmuş olmasına karşın Türkiye'den çıkış yapmayan yabancı uyruklu kişi vize ihlali yapmış olur ve sınır dışı edilir.
Yabancı hakkında deport kararı verilmiş ise ülkeye giriş yapmak istediğinde meşruhatlı vize başvurusu yapabilir. Bu vize türüne başvuru yapabilmek için de koşulları sağlaması gerekir. Meşruhatlı vize alabilmek için yabancının evlilik sebebi ile veya eğitim ve araştırma nedenine dayanarak başvuru yapması mümkündür.
Bu liste Afganistan'da nüfusu 10.000'den fazla olan şehirleri listelemetedir. 2006 yılı resmi tahminine göre ülkenin en büyük kenti başkent Kabil'dir. Ülke halkının % 14'ü bu şehirde yaşamaktadır.
Afganistan pasaportu sahipleri her biri farklı vize şartlarına sahip çeşitli ülkelere seyahat edebilirler. Afganistan sahiplerinin vizesiz erişebildiği toplam 26 vizesiz ülke bulunur.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "8 bin 500 göçmeni Afganistan'a geri gönderdik. Türkiye'de kaçak göç adına alınmamış herhangi bir tedbir söz konusu değildir. Milletimiz rahat olsun" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri