Afrika'da yaklaşık 100 yıl önce 200 bin olan aslan nüfusunun şu anda 20 bine kadar gerilediği tahmin ediliyor. Aslan nüfusunun en büyük tehdit altında olduğu bölgenin Batı Afrika olması dikkati çekiyor.
Afrika'daki birçok büyük ve iyi korunan alan, büyük aslan nüfusuna ev sahipliği yapmaktadır. Yaban hayatı turizmine yönelik altyapının geliştirildiği yerlerde, park yönetimi ve yerel topluluklar için nakit geliri, aslan koruması için güçlü bir teşviktir. Artık çoğu aslan, Doğu ve Güney Afrika'da yaşamaktadır.
Afrika Sahra Çölü'nün güney kısmında yaşamaktadırlar.
Etçildirler.
Dünya Aslan Günü dolayısıyla soruları yanıtlayan Doğa Koruma Merkezi Biyolojik Çeşitlilik Uzmanı Dr. Mustafa Durmuş Güney, Afrika Cumhuriyeti, Tanzanya, Kenya, Botsvana ve Zimbabve`nin, aslan nüfusunun en yoğun bulunduğu ülkeler olduğunu söyledi.
Nesli yaşam alanlarının işgal edilmesi ve insanlar tarafından zarar görmeleri nedeniyle tehlike altına girmiş olan aslanların günümüzde en çok yaşadığı bölge Güney Afrika Bölgesi olarak karşımıza çıkar.
İlgili 29 soru bulundu
Afrika'da yaklaşık 100 yıl önce 200 bin olan aslan nüfusunun şu anda 20 bine kadar gerilediği tahmin ediliyor. Aslan nüfusunun en büyük tehdit altında olduğu bölgenin Batı Afrika olması dikkati çekiyor.
Günümüzde ise sadece Hindistan'ın batısında bulunan Gir Ormanı'nda yaşamaktadır. 2020 sayımına göre toplam nüfusu 674 kadardır. Türkiye'de Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşadığı bilinen Asya aslanının Anadolu'da nesli tükenmiştir. Son olarak 13. yüzyılda Anadolu'da yaşadığı tahmin edilmektedir.
Kuzey Afrika'ya has ve 2004'te neslinin tükendiği düşünülen bir aslan türü, Çad'da tekrar ortaya çıktı. Dişi aslan, Çad'ın Sena Oura Ulusal Parkı'nda görüldü. Aslanı tespit eden Çad hükümetine bağlı korucular ve Vahşi Hayatı Koruma Cemiyeti (WCS) üyeleri aslanın dişi, sağlıklı ve beş yaşlarında olduğunu açıkladı.
9. Aslan. Aslanlar , insanları besin kaynağı olarak gördükleri için karşılaşma esnasında hiç çekinmeden saldırabilirler.Her yıl 250 kadar insan aslanlar tarafından avlanmaktadır.
Aslanın dili büyük ve diken gibi sert kıllarla örtülü olduğundan, yalarken avının derisini ve etini kemiklerden sıyırır. Kuyruğunun bir darbesi ile bile insanı devirebilen bu canlıyı kızdırmaksa yürek ister. Dişi bir aslan ise en az erkek aslan kadar yırtıcıdır.
Dişileri çiftleşmeye zorlamak için saldırıyor, ısırıyor, vuruyor ve bazen de yaralıyor. Bu saldırgan tavır, çiftleşme olmadan iki-üç yıl sürebiliyor.
“Ormanın kralı” olarak bilinseler de aslanların büyük kısmı savanalarda, otlaklarda ve çalılık bölgelerde yaşar. Özellikle de Afrika aslanları... Sadece hayatta kalan son Asya aslanı topluluğu, Hindistan'daki Gir Ulusal Parkı ve Yaban Hayatı Koruma Alanı'ndaki ormanlık bir bölgede yaşamlarını sürdürüyor.
Yine Myrtle Beach Safari isimli vahşi yaşam koruma merkezinde yaşayan Herkül isimli liger, 450 kilo ağırlığı ile dünyadaki en büyük liger olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiştir. 3 metre boyunda olan bu liger erkek aslan ile anne kaplanın çiftleşmesinden dünyaya gelmiştir.
Beyaz aslanlar çok az sayıdalar. Dünyada 133 tane yaşıyor. Bunun 30'u Afrika'da diğerleri hayvanat bahçelerinde koruma altında.
Kaplan, acımasız ve hızlı bir savaşçıdır. Kaplan, Aslan'dan çok daha büyük ve daha güçlü avları düzenli olarak üstlenir ve bunu tek başına yapar.
TÜRKİYE'DE ASLAN VAR MI? Türkiye'nin bulunduğu topraklarda yüzyıllar önce Asya Aslanı'nın yaşadığı biliniyordu. Türkiye'de nesli tükenen Asya Aslanı'nın son olarak 13. yüzyılda Anadolu'da görüldüğü tahmin ediliyor.
Aslan ya da arslan, kedigiller ailesinin bir üyesidir ve cinsi de Panthera olarak bilinir. Aslanların erkek yetişkinleri ortalama 190 kilo olurken dişi yetişkinler 130 kilo olur. Aslanlar hassas ve soyu azaltmakta olan hayvanlar grubundadır.
Aslanlar gruplar halinde yaşar. Tipik bir toplulukta 20 dişi, yavrular ve bir iki erkek bulunur. Erkeklerden biri ailenin reisidir ve bu ona gruptaki dişilerle çiftleşme tekeli verir. Erkek aslan günde kırk defaya kadar sevişebilir.
Çölde gezinen aslanın fiziksel olarak anlamlı bir konumu olamayacağından avcı onu yakalayamaz. Bu nedenle aslan avı ancak oturan, devinimsiz aslanlar için gerçekleşebilir.
Yılın bu zamanında sirkler İngiltere'de çeşitli şehirleri dolaşır. Ama giderek artan şekilde, sirk dendi mi ilk alan gelenler arasında olan aslan ve kaplanlar yok ortalıklarda. Avrupa'nın bazı bölgelerinde ise, hayvanların gösterilerde kullanılmasının günü geçmiş değil.
Aslanların Afrika kıtası dışında sadece Hindistan'da Gir Forest Ulusal Parkı'nda yaşadığı bilgisini veren Durmuş, "Daha eskiden ise Sahra ve Kalahari Çölü hariç tüm Afrika'da, Arap Yarımadası çölleri hariç Hindistan, Kafkasya ve Balkanlar arasında kalan bölgede yaşadıkları biliniyor." diye konuştu.
Beyaz Aslanlardan dünyada sadece 30 adet kaldı.
Packer durumu "Yetişkin aslanlar kendi yavrularını öldürürken vahşileşiyor, hırıldıyor ve gerçekten oldukça rahatsız edici bir hal alıyor," diye tarif ediyor. "Yavruları kafa ve boyunlarının arkasından ısırıyor, karın bölgelerini eziyor."
Erkek ve dişi aslanların ömrü birbirinden farklıdır. Erkek aslanlar doğal ortamında 8-10 yıl yaşayabilirken dişi aslanların yaşam süresi ortalama 15-16 yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri