Aft olduğunda mutlaka bir uzmana başvurmalı Dudakta, yanağın iç tarafında ve dil üstünde oluşan oval ya da yuvarlak yaraların tedavisi için dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Aftın nedeni basit bir sorundan kaynaklanıyorsa, hemen tedaviye başlanmalı ve sorun ortadan kaldırılmalıdır.
Toplumda görülme sıklığı da yüzde 20'yi buluyor. Yarım santimden küçük olanlara minör aft, yarım santimden büyük olanlara majör aft deniyor. Çoğunlukla minör aftlar kendiliğinden 10 gün içinde geçiyor. Majör aftlar veya çok sayıda ağrılı aftlar hastaların yaşam kalitesini son derece bozuyor.
Konuşurken hissedilen ve gittikçe artan ağız içi ağrıları, Ağzın dış bölümüne yayılan yaralar aft belirtileri arasındadır. Eğer aftlar erken teşhis ve tedavi edilmezse ilerle ve ilerleyen aft durumlarında lenf bezleri şişer, ateş ve yorgunluk meydana gelir.
Aft, dil üzeri, dil altı, yanak, damak, dudak içi gibi alanlarda oluşan, genelde boyutu 5-6mm'yi geçmeyen, ağrılı ve iki hafta içerisinde iyileşmesi beklenen zararsız lezyonlardır. Aft, kanserleşmez ve kansere dönüşmez. Sık aft çıkması ile ağız içi kanserlerinin bir ilişkisi yoktur.
Dilin üzerinde yaralar, aftlar veya beyaz beneklerin oluşmasıyla kendini belli eden dil kanseri, daha çok sigara, alkol tüketimi ve siroz sebebiyle gelişiyor. Bu sebeple ağızda çıkan yaraları önemsemek, dil kanserini teşhis etmekte büyük bir rol üstleniyor.
İlgili 41 soru bulundu
1 aydan uzun süreli geçmeyen ağız içi lekeleri vücudun herhangi bir yerinde kanserin habercisi olabilir. Uzun süredir ağızda bulunan ve geçme belirtisi göstermeyen şişlik ve lekeler, ağız içi veya dudaktaki ağrı vermese de iyileşmeyen herhangi bir çatlak, şişlik veya ülser ağız kanseri için ilk belirti olabilir.
Kadınlarda daha yaygın olarak görülür. İltihaplı bir doku ile çevrili olan aft yaraları kısa zamanda kendiliğinden geçer. Ancak ciddi aftların iyileşmesi 1.5 ayı bulabilir. Büyüklüğüne göre 2 kategoriye ayrılır; yarım santimden küçük olanlara minor aft, yarım santimden büyük olanlara ise majör aft denir.
Stres, üzüntü, kaygı gibi durumlarda da söz konusu yaralar çıkabilir. Yani bir başka deyişle ağız içi mukoza psikolojik unsurlardan da etkilenebilir.
Aft, genellikle 7 ila 10 gün içinde kendiliğinden geçen lezyonlardır. Aftın sebep olduğu ağrı ya da rahatsızlıktan daha kısa sürede kurtulmak için uygulanabilecek basit yöntemler ise şu şekildedir: Tahriş edici, sıcak, baharatlı, acı ve asitli yiyecek/içeceklerden uzak durmak.
Aft bu durumlar ile ilgili olabilir: Hastalıklar: Aft, kronik iltihaplı bağırsak hastalığı, çölyak hastalığı (ince bağırsak mukozasının kronik hastalığı), Behçet hastalığı (vasküler iltihap) HIV enfeksiyonu, Herpes enfeksiyonu, el, ayak ve ağız hastalığı gibi hastalıklar bağlamında ortaya çıkabilir.
Ağızda Uçuk, Aft, Siğil İçin Hangi Doktordan Randevu Alınmalıdır? Ağız içinde yaralar meydana geldiği gibi ağız çevresinde de siğil ve uçuk gibi şikayetler baş gösterebiliyor. Ağız çevresinde görülen ve kişileri oldukça rahatsız eden siğil ve uçuk şikayetlerinde dahiliye ya da cildiye uzmanına başvurulması gerekiyor.
Ağzı tuzlu suyla çalkalamak, aftların kurutulmasına yardımcı olabilir. Yarım bardak ılık suda bir çay kaşığı normal ev tuzunu eritin ve tükürmeden önce çözeltiyi 15 ila 30 saniye boyunca ağzınızın içinde döndürün. Gerekirse birkaç saatte bir tuzlu su ile çalkalamaya devam edebilirsiniz.
Aftı kanatmak, patlatmak, yakmak veya ısırmak aft bölgesinde ciddi acıya neden olur. Aftı ısırmak, kanatmak veya patlatmak bölgede enfeksiyonu arttırabilir. Enfeksiyon oluşması ise afttan çok daha ciddi bir durumun meydana gelmesi anlamına gelir.
Ağız içerisinde ya da yakın bölgelerde çıkan aft, bulaşıcı değildir. Belirtilerin görülmeye başlamasından itibaren durum genellikle 1 ila 3 hafta arasında kendiliğinden iyileşir. Bu nedenle tedavi pek gereken bir durum değildir. Eğer belirtiler arasında ağrı görülüyorsa, bu durum da ortalama 7-10 gün içerisinde geçer.
Demir ve vitamin eksikliği ve özellikle de B3, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerinin eksikliği ağızdaki yaraları tetikliyor olabilir. Bu vitaminler, cilt sağlığını ve sinir sistemini desteklemek, hormon ve kan hücresi üretmek gibi, eksikliğinde ağız yaralarının görülebileceği konularda yardımcı olurlar.
Ağız yaraları için hastanelerin dermatoloji bölümlerine başvurulması gerekir. Deri ve zührevi hastalıklar ya da cildiye olarak da geçer.
Aftöz ülserler (yaralar), ağız içerisinde oluşan açık yüzeyli yara lezyonlarıdır. Aft aynı zamanda ağız içi bölgesindeki yara çeşitleri arasında en sık tespit edilen lezyon olması yönüyle de önem taşır.
Karbonatlı veya tuzlu suyla gargara yapmak aftın iyileşme sürecini hızlandırıp ağrıyı azaltabilir. Eczanelerde satılan antiseptik içerikli gargaralar veya spreyler de kullanılabilir.
Eczanelerden, doğrudan aft oluşumuna yönelik aft ilacı alınabilir. Aft tedavisi için kullanılabilecek pratik yöntemler şunlardır: Travmatik olmadan nazikçe bölgeyi fırçalamak. Ağrı varsa Orajel ya da Anbesol gibi benzokain (topikal anestezik) ürünleri kullanmak.
Oluşan aftlar veya ağız yaraları 1 veya 2 hafta içerisinde kendi kendilerine geçebilme özelliğini sahiptir. Fakat doktora görünmekte fayda olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Doktorunuz size iyileşme sürecine iyi gelecek antibiyotik veya gargara önerecektir. Bununla birlikte miskav da iyi gelecektir.
Ağız içi yaralar olarak bilinen oral aftlar ya da ağız ülserleri bazı durumlarda oluşmadan önce ağız içinde karıncalanma ve kızarıklık ile kendini hissettirir. Herhangi bir tedavi uygulanmadığında 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak ağrılı olduğu için kişinin hayat kalitesini düşürebilir.
Ağız içinde oluşan aftların sebepleri arasında hemen her konu için ön plana çıkan stres başta gelmektedir. Sık tekrarlamayan ve gelip geçici aftların sebebi için genelde stres tanımlaması yapılsa da, genel aftların dışında birçok durumda daha farklı ve önemli hastalıkların bu aftlara neden olduğu bilinmektedir.
Bazı kişilerde yılda 1-2 defa oluşurken bazılarında daha sık, hatta sürekli oluşabilir. Aftın neden oluştuğu tam olarak bilinmiyor. Tek bir kişi için bile birden fazla faktör geçerli olabilir. Aft yaralarının oluşumuna bakteri ya da virüs neden olmaz.
Çölyak, Behçet hastalığı, HIV ve Herpes enfeksiyonu, el, ayak ve ağız hastalığı gibi sorunlar nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Ağız içindeki yaralanmalar sonucunda mukoza zarar görerek ağız yaraları ortaya çıkmaktadır. Uygunsuz bir şekilde yapılan protezler ve diş telleri nedeniyle ağız içinde yaralar oluşmaktadır.
Aft üzerine uygulanacak "orabase", "Gly-oxide", "Cankaid","Ambesol" gibi ağız içi kremler uygulanabilir. "sucralfate" tableti ılık suda eritip gargara yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri