Hazine arazisini işgal etmenin cezası artık yok.
Suça ilişkin ihbar veya şikayet, Cumhuriyet Başsavcılığı'na veya kolluk makamlarına yapılabilir (5271 S. K. m. 158) . Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikayet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilir (5271 S. K. m. 158) .
Kadastro Kanunu'nun 18. maddesi gereğince bu alanlar 'ham toprak' ya da 'hali arazi' olarak adlandırılır. Bu özelliklere sahip olan yerler hazine adına belirlenmekte ve tutanakta yazmaktadır.
Ecrimisil Ödeyen Kişi Hak Sahibi Olur Mu? Mahkemece hükmolunan tazminatı ödemekle kişi kötü niyetli olarak haksız işgal ettiği ve zilyet sıfatıyla kullandığı mal üzerinde hukuken hak sahibi olamaz ve buna dair bir hak elde edemez.
Peki, kiralanan hazine arazisi üzerine ev yapılabilir mi? Kiralanan hazine taşınmazları üzerine herhangi bir sabit tesis yapılmasına izin verilmiyor.
İlgili 29 soru bulundu
Hazine arazilerinin bir kısmı hak sahipleri tarafından tapuya tescil ettirebilir. Bu arazilere örnek olarak orman sınırlarına dahil olmayan ve tapuya tescil edilirken maliki çıkmayan araziler verilebilir.
Hazine taşınmazları üzerinde kavak, kızılağaç, okaliptüs, badem, antepfıstığı, zeytin, ceviz, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, göknar, ladin, akasya vb. türler üzerinde ağaçlandırma izni verilir. Ancak elma, armut, şeftali, kayısı ve benzeri meyve ağacı türlerine ağaçlandırma izni verilmemektedir.
Ancak hakkı olmayan yere tecavüz suçu, kişinin başka bir kimseye veya kuruma ait olan taşınmaz veya eklentisinin sahibiymiş gibi taşınmazı tamamen veya kısmen işgal etmesidir. Hakkı olmayan yere tecavüz suçunun temel halinin cezası 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezasıdır.
Ecrimisil (haksız işgal) tazminatı davası, beş yıllık dava zamanaşımına tabidir. Söz konusu süre, dava tarihinden geçmişe yönelik işlemeye başlar. Söz gelimi, 15.05.2022 tarihinden açılan davada geçmişe yönelik 5 yıllık süre için, yani 15.05.2017 tarihine kadar ecrimisil tazminatı talep edilebilir.
Taşınmazı işgal eden kişinin kötü niyeti, Zararın meydana gelmesi, Haksız işgal ile zarar arasında illiyet bağının bulunması gibi şartlar ayrıntılı olarak incelenmektedir. Ecrimisil davası zaman aşımı süresi haksız fiil olarak tanınmış olmasına rağmen beş yıl sürmektedir.
Parsel sorgulama işlemini Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) üzerinden de yapabilirsiniz. Parsel Sorgulama alanı üzerinden ulaşacağınız “https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/” adresinde yer alan ilgili alanları doldurduktan sonra talep ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
41 ilde Hazine arazisi kiralanacak (Kimler başvurabilir?)
Arazilere, maden veya jeotermal işletme ruhsatı sahipleri, sanayiciler, tarımsal faaliyetlerde bulunanlar ile kamu ve özel hizmet sektöründe çalışanlar başvuru yapabilecek.
3) Hazine'ye Ait Tarım Arazilerinin Hissedarlara/Paydaşlara Satışı 4706 sayılı Kanun'un 4. maddesinin 12. fıkrasına göre, Hazine'nin hissedar olduğu taşınmazlardaki Hazine hisseleri diğer paydaşlara satılabilir. Paydaşa satış için taşınmazın 2014'ten önce veya sonra veya halen kullanım şartı bulunmamaktadır.
Ecrimisil yani haksız işgal tazminatı, zilyet olmayan malikin malik olmayan kötü niyetli zilyetten talep edebileceği tazminat türüdür. Bir diğer anlatımla ecrimisil, kişinin malının bir başkası tarafından kullanılması halinde, malı kullanan kişinin ödemekten sorumlu olduğu tazminattır.
MADDE 9- (1) Ecrimisil; ecrimisil ihbarnamesinin ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili muhasebe birimlerine ödenir.
Satın alma hususunda başvuru için talep konusu arazinin il, ilçe, mahalle ya da köy, ada, parsel numarasını içeren dilekçenin yetkili makamlara verilmesi gerekmektedir. Satış işlemleri ise ihale usullerine uygun olarak yapılmaktadır.
Ecrimisil hak sahibinin iddiada bulunduğu ayni veya şahsi hakkı doğrulayan belgeler (kira sözleşmesi veya tapu) ile kanıtlanabilir. Bunun yanında keşif, tanık beyanları, yemin ve hukuka uygun elde edilmiş her türlü sair delile başvurmak da mümkündür.
İşgal süresi başta olmak üzere bu hususların tamamı mal sahibi tarafından ispat edilecektir. Ayrıca yargılama sırasında tanık, keşif, bilirkişi incelemesi gibi delillere dayanılabilecektir. Özellikle ecrimisil tutarının tespiti noktasında keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması Yargıtay'ca zorunlu tutulmaktadır.
Sulh Hukuk Mahkemesi'ne yapılacak başvuru sonucu işgal eden kişiler tahliye edilir. Eğer kiracı 6 aylık bir süre içerisinde kira ödemesi yapmadıysa taşınmazın bulunduğu yerdeki kaymakamlığı bir dilekçe yazarak taşınmazın boşaltılması sağlanabilir. 6 aylık süre geçtiyse idari tahliye seçeneği denenmek zorundadır.
Ecrimisil tazminatı davasını haksız bir şekilde işgale uğrayan taşınır veya taşınmaz üzerinde hak sahibi olan kişi açabilir. Örneğin, mülkiyet hakkı başkasına ait olan bir taşınmazda intifa hakkına sahip olan bir kişi, taşınmaz haksız işgale uğradığında ecrimisil davası açabilir.
Her mirasçı kural olarak kendi adına ecrimisil davası açabilir. İntifadan men koşulunu sağladıktan sonra ecrimisil talep eden mirasçı dava yoluna gidebilir.
Bir kimsenin, taşınmazın malikinin izni/rızası olmadan bu taşınmazı işgal etmesi ya da henüz boşaltılmamış yahut sair suretle boşalmış damlı bir yapıya yine kendiliğinden girmesi durumu fuzuli işgaldir.
49 yıllığına arazi kiralama denilen konu aslında yatırım teşvik işlemleri kapsamında yapılan tahsistir. Hazine arazileri belirli konularda ve şartlarda yatırım yapan kişilere 49 yıllığına tahsis edilir. Bu işlemler Milli Emlak Müdürlükleri ve Şeflikleri tarafından yürütülür.
Hazineye ait tarım arazilerini kiralamak isteyenlerin, başvuru süresi içerisinde Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu (Ek-1) ile taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat etmeleri gerekmektedir.
Avukat Kısacık'a göre, komşuya ait ağaçları, çalı tarzı bitkileri kurusalar bile izinleri olmadan kesemezsiniz. Türk Medeni Kanunu'nun 740. maddesine göre sadece komşunuzun ağacının dalları sizin mülkünüze sarkıyorsa ancak sarkan dalları kestirmeniz mümkün. Sarkmayan dallara dokunamazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri