Aft, asitli, sert ya da tahriş edici yiyeceklerin tüketilmesinden, vitamin ve mineral eksikliklerinden, yorgunluktan, bulaşıcı veya viral hastalıklardan kaynaklanabilmektedir. Düzgün ve zamanında tedavi edilmezse aftlar tekrarlama eğilimindedir. Ayrıca aftlar Behçet gibi bazı sistemik hastalıklara da eşlik edebilir.
Demir, folik asit, B12 vitamini veya çinko eksikliği de aftlara neden olabilir. Çinko takviyesi almak, aftlarınızın sıklığını azaltabilir ve bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir. Çinko takviyesi alırken, her zaman tedarikçinin talimatlarına uyun.
-Kesinlikle aftın yüzeyine dokunulmamalı ve tahriş edici işlemlerden kaçınmalıdır. -Halk arasında yaygın olan ve ağrıyı hafifletebileceği düşünülen aftın üzerine tuz basmak, asitli ürün sürmek veya rakı basmak gibi yanlış ve sorunu daha da kötüleştirecek işlemlerden kaçınmak gerekmektedir.
"2% hydrogen peroxide" solusyonuna batırılan pamuk ya da gazlı bez ile aft bölgesi temizlenebilir. Antiviral kremler de uçuğa iyi gelebilir. Aftın başlangıç safhasında bölgeye bir topikal steroid uygulanması ya da steroidli bir gargara ile gargara yapmak aftın fazla büyümesini engeller ve ağrıyı azaltır.
İlgili 37 soru bulundu
Tahriş edici gıdalardan kaçının: Baharatlı, tuzlu veya asidik yiyecekler, aft oluşumuna neden olabilir. Bu yiyecekleri mümkün olduğunca tüketmeyin. Stresi yönetin: Stres, aft oluşumuna neden olabilir. Stresi yönetmek için egzersiz yapmak, meditasyon yapmak veya yoga yapmak gibi rahatlama tekniklerini uygulayın.
Ayva: Ayva ağız içi yaralarında doğal ve bitkisel bir ilaç olarak karşınıza çıkıyor. Yaralardan dolayı ayvayı çiğnemek zor olacağından, ayva dilimini yaranın üzerinde tutmak daha etkili olmaktadır. Karanfil: Karanfili gün içinde çiğnediğiniz takdirde ağız içinde oluşan bakterileri yok edebilirsiniz.
Aft İçin Doğal Çözümler
Bal hem anti bakteriyel özelliği hem de anti inflamatuar özelliği ile afların iyileşmesinde ve şikayetlerinin hafiflemesinde yardımcıdır. Aleo vera yaprağı veya aloe vera jel, ağrının hafifletilmesi veya giderilmesinde oldukça etkilidir. İyileşme sağlayana kadar günde bir iki kez tekrarlayın.
Sirkeyle gargara yapmanın ağız yaralarına iyi geldiğinden bahsetmiştik. Benzer şekilde asidik yapısıyla limon suyu da aynı işlevi görüyor ve ağzınızı yaralardan temizliyor. Tek yapmanız gereken limon suyuyla düzenli olarak gargara yapmak.
İbrahim Saraçoğlu Afta iyi Gelen Kür Tarifi: Saraçoğlu aft kürü olan yoğurt otu ve kantaron yağı karışımının yapılışı şu şekilde;. 1 tatlı kaşığı yoğurt otu 1 bardak suda 3 dakika kaynatılır. Sabah aç karnına ve akşam yatmadan önce gargara yapılır.
Yarım bardak ılık suda bir çay kaşığı normal ev tuzu eritilir ve bu suyla günde birkaç kere hatta birkaç saatte bir bu suyla, yutmadan 15-30 saniye gargara yapılabilir. Karanfil yağının ağrı dindirici özelliği bulunmaktadır. Çok ağrılı olabilen ağız içi aft benzeri lezyonlarda ağrıyı hafifletmekte kullanılabilir.
Özellikle aft sorunu olan kişilerin kullanabilmesi için günümüzde daha az oranda (%1.25) SLS içeren diş macunları üretilmektedir. (Tom's of Maine Natural Toothpaste , Oral-B Sensitive Fluoride Toothpaste.)
Karbonatlı su ile ağzı çalkalamak rahatsızlığın verdiği acı ve sızıyı bir miktar azaltmaya yardım eder. Dilinizde aft olduğu süre boyunca acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmanızda da fayda var. Ağız ve diş bakımını ihmal etmemeniz de bu tarz problemler yaşamanıza engel olur.
Aftın nedeni henüz tam olarak tespit edilebilmiş değildir. Ancak birçok farklı etken gelişiminde etkili olabilmektedir. Genellikle ağza alınan darbeler (ağzın iç kısmını ısırma vb.), gıda hassasiyetleri, vitamin eksikliği, stres, kötü ağız ve diş sağlığı, birtakım hastalıklar aft gelişiminde etkili olmaktadır.
Zayıf bağışıklık sistemi, vitamin ve mineral yetersizliği, ergenlikte hormonal faktörler ve çölyak hastalığı aftöz ülsere neden olabilmektedir. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Kadınlarda daha yaygın olarak görülür. İltihaplı bir doku ile çevrili olan aft yaraları kısa zamanda kendiliğinden geçer.
Aft neden çıkar? Aft çıkması için, ağız içini örten mukozada mikroorganizmaların yerleşmesine olanak sağlayan defekt olması gerekir. Bu defekt dudak, yanak ısırma, sert gıdalar, diş fırçası baskısı gibi bir çok faktörden oluşabilir.
Aft bulaşıcı değildir, uçuk bulaşıcıdır.
Aft acısını azaltmak için neler yapılabilir? - YouTube. Karbonatlı veya tuzlu suyla gargara yapmak aftın iyileşme sürecini hızlandırıp ağrıyı azaltabilir.
Ağız ülserleri oldukça yaygın, tekrarlayan ve birçok şeyden kaynaklanabiliyor olsa da çocuğunuzun rahatsızlığını gidermek için uygulayabileceğiniz birkaç evde tedavi yöntemi vardır. Açık yaraların daha hızlı iyileşmesine ve bölgenin enfeksiyondan korunmasına yardımcı olmak için ülserlerin üzerine bal sürülebilir.
“AFT nasıl geçer?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Bulaşıcı olmayan ve genellikle kendi kendine geçen AFT'de iyileşme tamamen boyutuna bağlıdır. Küçük yaralar 1-2 hafta içinde geçer ve iz kalmaz. Ancak büyük yaraların iyileşmesi biraz daha uzun sürer ve bu yaralar iz bırakabilir.
Özellikle aft yaralarında en sık kullanılan doğal ürünlerden biri de sumak. Sumak ve sirkenin bir araya geldiği bu tarif hem doğal olması hem de kolay hazırlanabilmesi yönünden avantajlı. Sen de yalnızca iki malzemeli bu tarifi hazırladıktan sonra düzenli gargara yaparak ağız yaralarının geçmesini sağlayabilirsin.
Maden suyunu dilin yara olan bölgesinde belli bir süre bekleterek yaranın iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Maden suyu ile gargara yapılması da dil yaralarının iyileşmesini sağlayan bir diğer seçenektir.
Aşırı sıcak, baharatlı, narenciye ya da asitli yiyecekler hem ağız içi yarasını azdırabilir hem de iltihaplanmaya neden olabilir. Bunun yerine krizi dindirmek için ıspanak, yoğurt, somon veya kara lahana gibi daha yumuşak ve daha hafif besinleri tercih edin.
Ağız İçi Sağlık Problemleri: Diş problemleri, ağız içi enfeksiyonlar, ağızda çıkan ülser veya aftlar, damak problemleri, tükürük bezi hastalıkları gibi çeşitli sorunlar ağız kokusuna neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri