Bulaşıcı bir hastalık değildir. Kadınlarda daha yaygın olarak görülür. İltihaplı bir doku ile çevrili olan aft yaraları kısa zamanda kendiliğinden geçer. Ancak ciddi aftların iyileşmesi 1.5 ayı bulabilir.
Aftların oluşum sıklığı kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı kişilerde yılda 1-2 defa oluşurken bazılarında daha sık, hatta sürekli oluşabilir.
Aftın nedeni henüz tam olarak tespit edilebilmiş değildir. Ancak birçok farklı etken gelişiminde etkili olabilmektedir. Genellikle ağza alınan darbeler (ağzın iç kısmını ısırma vb.), gıda hassasiyetleri, vitamin eksikliği, stres, kötü ağız ve diş sağlığı, birtakım hastalıklar aft gelişiminde etkili olmaktadır.
Ağzın dış bölümüne yayılan yaralar aft belirtileri arasındadır. Eğer aftlar erken teşhis ve tedavi edilmezse ilerle ve ilerleyen aft durumlarında lenf bezleri şişer, ateş ve yorgunluk meydana gelir.
Aft, genellikle 7 ila 10 gün içinde kendiliğinden geçen lezyonlardır. Aftın sebep olduğu ağrı ya da rahatsızlıktan daha kısa sürede kurtulmak için uygulanabilecek basit yöntemler ise şu şekildedir: Tahriş edici, sıcak, baharatlı, acı ve asitli yiyecek/içeceklerden uzak durmak. Vitamin ve mineral takviyesi almak.
İlgili 32 soru bulundu
Minörler kendiliğinden 10 gün içinde geçebilir. Majör olanlar insanların yaşam kalitesini düşürebilmektedir. Sebepli ya da sebepsiz ağzınızda çıkabilir. Yılda 3 ataktan fazla geçiriyorsanız altında yatan sebebe bakmak amacıyla hekime danışılmalıdır.
Tuzlu su ile gargara ağız yaralarının tedavisinde fayda sağlayabilir. Tuz aynı zamanda aft ağrısını da hafifletir.
Ağız ve diş sağlığı problemi denince akla pek çok sorun gelebiliyor. Bu sorunlardan biri olan aft, kenarları kırmızı, ortası ise beyaz ve şiş olan yaradır. Ağız içinde çıkan bu yara, aynı zamanda aftöz ülser olarak da bilinir.
Aft, asitli, sert ya da tahriş edici yiyeceklerin tüketilmesinden, vitamin ve mineral eksikliklerinden, yorgunluktan, bulaşıcı veya viral hastalıklardan kaynaklanabilmektedir. Düzgün ve zamanında tedavi edilmezse aftlar tekrarlama eğilimindedir. Ayrıca aftlar Behçet gibi bazı sistemik hastalıklara da eşlik edebilir.
Aft bulaşıcı değildir, uçuk bulaşıcıdır.
Çoğu zaman sebebi olmayan bu tip aftlar bazı durumlarda, genetik faktörler, ilaç yan etkileri, duygusal stres ve maruz kalınan travmalar sonucunda da oluşabilir. Gebelik döneminde artış gösterebilir. Demir, fosfat, çinko, ve, B1, B2, B6, B12, C vitamini eksikliği, %20 oranında bu tip aftların oluşmasına sebep olabilir.
Demir ve vitamin eksikliği ve özellikle de B3, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerinin eksikliği ağızdaki yaraları tetikliyor olabilir. Bu vitaminler, cilt sağlığını ve sinir sistemini desteklemek, hormon ve kan hücresi üretmek gibi, eksikliğinde ağız yaralarının görülebileceği konularda yardımcı olurlar.
Oralmedic® Aft Tedavisi. Ağız Yaralarının Ağrısını Anında Gideren Dünyanın İlk ve Tek Ürünü 📍Tüm Eczanelerde.
Toplumda dil ülserlerinin en sık nedeni aft olarak bilinen, genelde dil ucunda, üzerinde ve yanlarında görülebilen üzeri beyaz, çapları genellikle 1 cm den küçük lezyonlardır. Bu lezyonlar yanak içinde, dudak içinde, diş etlerinde de görülebilmektedir. Kanamaya meyilli oldukları içi rahatsız edici olabilirler.
Aft, ağızda, beyaz, sarı veya açık gri renkli çıkan ülserlerdir. Aft, pamukçuk olarak da bilinmektedir. Aftlar, bulaşıcı değildir ve çoğunlukla dil kenarı, yanak ve dudak iç kısmında oluşur. Kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha fazla sıklıkla görülür.
– Yemeklerden önce aft bölgesine “xylocaine” solusyonu ya da ağız için hazırlanmış anestezik kremler uygulanabilir. – Aft üzerine uygulanacak “orabase”, “Gly-oxide”, “Cankaid”,”Ambesol” gibi ağız içi kremler uygulanabilir.
Oluşan aftlar veya ağız yaraları 1 veya 2 hafta içerisinde kendi kendilerine geçebilme özelliğini sahiptir. Fakat doktora görünmekte fayda olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Doktorunuz size iyileşme sürecine iyi gelecek antibiyotik veya gargara önerecektir. Bununla birlikte miskav da iyi gelecektir.
Aft sadece ağız içinde meydana gelir. Uçuk nadiren ağız içerisinde, genellikle ağız dışında meydana gelir. Aft bulaşıcı değildir, uçuk bulaşıcıdır. Aftın oluşumu henüz tam olarak açıklanamamıştır, uçuk bir virüs enfeksiyonudur.
Dudak, dil ve yanak ısırma alışkanlığı, sigara kullanımı, b12 vitamini ve demir eksikliği, uygun yumuşaklıkta olmayan diş fırçaları ile sert fırçalama işlemleri gibi etkenlerde ağız içinde aft oluşumuna davetiye çıkartır.
Karbonatlı veya tuzlu suyla gargara yapmak aftın iyileşme sürecini hızlandırıp ağrıyı azaltabilir. Eczanelerde satılan antiseptik içerikli gargaralar veya spreyler de kullanılabilir.
Aftın başlangıç safhasında bölgeye bir topikal steroid uygulanması ya da steroidli bir gargara ile gargara yapmak aftın fazla büyümesini engeller ve ağrıyı azaltır. Karanfil yağı ağız içi aft benzeri lezyonlarda ağrıyı hafifletmekte işe yarayabilir. Ada çayı, ağız yaralarının doğal tedavisi için kullanılabilir.
Ağzı tuzlu suyla çalkalamak, aftların kurutulmasına yardımcı olabilir. Yarım bardak ılık suda bir çay kaşığı normal ev tuzunu eritin ve tükürmeden önce çözeltiyi 15 ila 30 saniye boyunca ağzınızın içinde döndürün. Gerekirse birkaç saatte bir tuzlu su ile çalkalamaya devam edebilirsiniz.
Ayva: Ayva ağız içi yaralarında doğal ve bitkisel bir ilaç olarak karşınıza çıkıyor. Yaralardan dolayı ayvayı çiğnemek zor olacağından, ayva dilimini yaranın üzerinde tutmak daha etkili olmaktadır. Karanfil: Karanfili gün içinde çiğnediğiniz takdirde ağız içinde oluşan bakterileri yok edebilirsiniz.
Ağız Yaralarına Ada Çayı Mucizesi
Ağrıyı ve iltihaplanmayı gidermeye yardımcı olan ada çayı, antibakteriyel ve yara iyileştirici özellikleriyle de biliniyor. Çay olarak hazırladığın bu bitkiyi garagara yaparak ağız yaralarından daha hızlı ve kolayca kurtulabilirsin.
Ağız içerisinde en çok görülen lezyonlar aftlar olup bunların çoğu kanserle ilişkisizdir. Ayrıca sık oluşan ve küçük boyutlu aftlar kanser değildir. Kanser ihtimali olan aftlar genellikle iki haftadan uzun süredir olan, gittikçe büyüyen ve ağrısız yaralardır. Böyle durumlarda Baş Boyun Cerrahı'na başvurmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri