Emirdağ'da en belirgin faylardan birisi diri olmayan bir fay olarak Türkmenakören ile Karayatak köyü arasında yer alıyor. En riskli yer olarak Emirdağları boyunca uzanan Çaykışla köyü arkasından gelerek Bademli köyüne kadar uzanan ve yaklaşık olarak büyüklü küçüklü diri ve diri olmayna 10 fay hattı yer alıyor.
Orhaniye Fay Zonu ise Mahmudiye-Çifteler-Emirdağ Havzasının güneybatı kenarını denetleyen sağ yanal doğrultu atım bileşenli verev normal faylardan oluşmaktadır.
AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan güncel deprem haritasına göre ilçemiz 2. derece deprem bölgesinde bulunuyor.
Afyonkarahisar, güneybatı Türkiye'nin genişlemeli tektonik bölgesinde yer almakta olup, Akşehir-Simav Fay Sistemi (ASFS) bölgenin depremselliği yüksek kuşaklarından birisidir.
AFAD'ın yayımladığı Türkiye Deprem Risk haritasına göre Afyon, 1,2,3. derece riskli bölgede yer almaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Kandilli Rasathanesi'ne göre, Afyon'da 3.2 şiddetinde deprem meydana geldi.
Bunun için e-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapmalısınız. Daha sonra arama kısmına Türkiye Deprem Tehlike Haritaları yazarak çıkan bağlantı linkine tıklayın. Uygulamaya git diyerek AFAD sitesinden evinizin altından fay geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz.
Uşak deprem bölgesinde mi? Türkiye'nin batısında yer alan Uşak, genel olarak deprem riski olan bir bölgededir.
#DEPREM * Büyüklük:3.8 (Mw) Yer:Emirdağ (Afyonkarahisar) Tarih:2023-02-07 Saat:05:47:04 TSİ Enlem:38.92 N Boylam:31.443 E Derinlik:6.99 km Detay:deprem.afad.gov.tr/event-detail/4…
Ege Bölgesinin kuzeydoğusunda, İç Anadolu Bölgesi sınırında yer alır. Afyonkarahisar'a 73 km, Eskişehir'e 110 km, Ankara'ya 186 km, İzmir'e 396 km, İstanbul'a 440 km, Konya'ya ise 225 km uzaklıktadır.
03 Şubat 2002 Pazar günü yerel saat ile 09.11'de Afyon ili Sultandağ ilçe merkezinin yaklaşık 11 km güneyinde Md = 6.1 büyüklüğünde bir deprem olmuştur. Depremin odak derinliği 9.6 km, dışmerkez koordinatları ise 38.46K, 31.30D olarak Deprem Araştırma Dairesi Sismoloji Şube müdürlüğü tarafından açıklanmıştır.
KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur.
Dünyanın en büyük fay hattı ABD'de bulunan San Andreas fay hattı olarak bilinir. Kaliforniya boyunca uzanan bir kıta dönüşüm fayı olan San Andreas fay hattının uzunluğu 1200 km'dir.
Pasifik Deprem Kuşağı: Bu kuşakta yeryüzündeki depremlerin yüzde 81'i gerçekleşir. Bu bölge Şili'den kuzeye doğru Güney Amerika kıyıları, Orta Amerika, Meksika, ABD'nin batı kıyıları ve Alaska'nın güneyinden Aleutian adaları, Japonya, Filipinler, Yeni Gine, Güney Pasifik adaları ve Yeni Zelanda'yı içine alır.
"Konutlar fay hattına en az 500 metre uzakta yapılacak"
"Depremlerde bizleri en çok olumsuz etkileyen hususların başında fay hattı.
Dr. Tüysüz, "Türkiye'nin 18 ili ise aktif fay hattının üzerinde..." dedi ve o illeri şöyle sıraladı: Bu kentlerimiz; Aksaray, Bolu, Yalova, Bursa, Sakarya, Manisa, Balıkesir, İzmir, Denizli, Aydın, Kahramanmaraş, Erzurum, Hakkâri, Hatay, Eskişehir, Muğla, Bingöl ve Kütahya.
Yaşanan depremlerin ardından 'fay yasası'nın tekrar tartışılmaya başlandığını belirten Prof. Dr. Pampal, "Fayın üzerinde bir yapı inşa ederseniz olası bir depremde fay bu yapıyı adeta jilet gibi kesip geçer. Yani fay hattı üzerine ev yapamazsınız.
1500 km'yi bulan bir Kuzey Anadolu fayı var. 1000 km'den daha uzun bir Doğu Anadolu fayı var. Batı Anadolu'da Ege graben sistemi dediğimiz faylar Muğla, Antalya, İzmir, Manisa, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Uşak, Kütahya, Denizli, Afyon buraların hepsi normal fayların etkisinde. Türkiye'de deprem olmayacak yer yok.
İkinci Derece Riskli Bölgeler
Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.
Merkez üssü Sultandağ ilçesinin kuzeyinde, 30 km. uzunluğunda bir fay açıldığı aynı yetkililer ta- rafından açıklanmıştır. Sultandağı depreminin Marmara ya da herhangi bir başka fayla ilgisi olmadığı gö- rüşü de Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yapılan irdeleme sonucu ortaya konmuştur.
'Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
Türkiye'nin aşağıdaki bölgeleri 1. derece deprem bölgesi olarak kabul edilir: Marmara Bölgesi. Kuzey Ege Bölgesi. İç Anadolu Bölgesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri