Koyu yeşil yapraklı diğer sebzeler gibi ıspanak da önemli miktarda K vitamini içerir. Kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini, kan sulandırıcı ilaç kullananlarda ve damar içi pıhtılaşma riski bulunan hastalarda ölçülü olarak alınmalıdır. Bu nedenle bu kişiler için ıspanak tüketimi sakıncalı olabilir.
* Ispanak, yüksek miktarda pürin içermektedir ve aşırı miktarda tüketildiğinde bu besin ürik asite dönüşür. Ürik asitin aşırı tüketilmesi böbreklerde kalsiyum çökmesine neden olur. Böbreklerde aşırı derecede kalsiyum oluşması ise sağlık açısından son derece zararlıdır.
Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır. Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Yüksek tansiyonu düşürmede faydalıdır. Zengin lif miktarı ile kabızlığı önler.
Ispanağın içerisinde nitrat isimli bir madde bulunmaktadır. Ispanağı pişirdikten sonra 2.kez ısıttığınız zaman bu madde nitrite dönüşür bu da bazı insanlarda zehirlenmeye sebep olabilir.
Ispanağın zararı var mı? Ispanak yüksek miktarda pürin içermektedir ve aşırı miktardaki tüketildiğinde bu besin ürik aside dönüşmektedir. Böbreklerde aşırı derecede kalsiyum oluşması ise sağlık açısından son derece zararlıdır. Ayrıca aşırı ıspanak tüketimi mideye zarar verebilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Örneğin; ıspanak iyi bir şekilde yıkanmadan tüketildiğinde, bazı durumlarda bitkinin yapraklarında bulunabilen, su veya topraktan bulaşabilen Escherichia coli (E.coli) adı verilen bakteri insan sindirim sistemine girerek bulantı, kusma ve birtakım bağırsak sorunlarına yol açabilir.
Yapraklı Sebzeler: Ispanak, marul, lahana, pazı ve diğer yapraklı yeşillikler yüksek oranda lif ve mineral içerir. Bu tip sebzelerin düzenli olarak tüketilmesi damar tıkanıklığı riskini azaltır ve tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
Ispanak her mevsim olur mu? Ispanak kış mevsiminin bir sebzesi olsa da her mevsim bu sebzeyi tüketebilirsiniz.
Yemek olarak hazırlanan ıspanak sık sık ısıtılarak yenmemelidir. Çünkü içindeki nitrat maddesi, ısındıkça nitrite dönüşebilmekte, bu yüzden tekrar tekrar ısıtılması zehirlenmelere neden olabilmektedir.
Ispanak en hafif olan besin türlerinden biridir. Özellikle sindirimi kolay olması midede şişkinlik oluşumunu da engellemektedir. Gaz yapmayan sebzelerden biri olan ıspanak farklı çeşitleri ile kişilerde hem sağlıklı hem de rahat bir besin olarak tüketilmektedir.
Ispanak, pazı, pancar yaprağı gibi sebzelerden yapılan yemekler yoğurtla birlikte tüketilir. Bunun sağlık açısından herhangi bir sakıncası yoktur. Ispanağın yoğurtla birlikte yenilmesiyle birlikte yoğurttaki kalsiyumun yararlılığını azalttığı düşünülmektedir.
2. Ispanak Yaprak Lekesi Hastalığı (Cladosporium variable (Cooke) (=Heterosporium variable) Hastalığın Belirtileri: Ispanak yapraklarında önce kuş- gözü şeklinde çok sayıda leke meydana gelir (Şekil 3). Bu lekeler zamanla büyür, birleşir ve tüm yaprak yüzeyine yayılır.
Ispanağı yumurtalı ya da kıymalı tüketin, zeytinyağlı etsiz tüketiyorsanız üzerine limon sıkın. Böylece demir eksikliği anemisini önlemek üzere doğru bir adım atmış olursunuz.”
Yeşil fasulye, brokoli, ıspanak, bezelye, lahana, Brüksel lahanası, kuşkonmaz, karalahana, gibi sebzeler faydalı olacaktır. Flavonoidler İçeren Gıdalar: Flavonoidler; helicobacter adlı bakteri ile mücadele ederk iltihabın çoğalmasını ve ülsere dönmesini engeller.
Ispanak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan ıspanak, enfeksiyon sonucu oluşan hastalıkları önlemeyi sağlar. Ispanağın inflamatuar özelliği sayesinde bu besini tüketen kişilerde enfeksiyon hastalıklarına yakalanma risklerinin düşük olmaktadır.
Ispanağın içindeki demirin emilimini engelleyen yoğurt veya süt değildir… Ispanağın içinde zaten var olan kalsiyum ve okzalat, demir emilimini azaltır.
Ispanağın yoğurtla birlikte yenmemesine dayanak olarak yoğurttaki kalsiyumun yararlılığının azalması gösterilir. Ispanakta bulunan, okzalat denilen madde ince barsaklarda kalsiyuma bağlanarak, yararlılığını azaltır.
Ispanağın yapısında nitrat maddesi bulunuyor. Bu madde ısıl işlem gördüğünde ve sık sık ısıtıldığında nitrite dönüşüyor. Nitrit maddesi de vücutta bazı yan etkilere neden olarak ıspanak zehirlenmesine yol açıyor.
Yaz mevsiminde bulunması güç olan ıspanak yerine marul, semizotu, maydanoz veya kıvırcık, brokoli yerine de karnabahar tercih edilebilir.
Böbrek sağlığını tehdit edebilir: Ispanak, yüksek miktarda pürin içermektedir ve aşırı miktarda tüketildiğinde bu besin ürik asite dönüşür. Ürik asitin aşırı tüketilmesi böbreklerde kalsiyum çökmesine neden olur. Böbreklerde aşırı derecede kalsiyum oluşması ise sağlık açısından son derece zararlıdır.
Ancak ıspanak yaygın tüketilen gıdalar arasında en yüksek oksalik asit içeriğine sahip. Bu yüzden kamaşma hissini en net ıspanak yerken algılıyoruz. Ispanakta bolca bulunan oksalik asit, çiğneme sırasında tükürükte bulunan kalsiyum ile birleşerek kalsiyum oksalat kristallerini oluşturur.
Ispanak yeniden ısıtıldığında içerisindeki nitrat parçalanıp nitrite dönüşür. Nitrit ise kandaki oksijen seviyesini etkiler. Ispanağı tekrar ısıtırsanız gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle ıspanak ve diğer bütün yeşil yapraklı sebzeleri yiyebileceğiniz kadar yapmanızı öneririz.
Yoğurt tansiyonu yükseltir mi? Yoğurt tüketen yüksek tansiyon hastalarının tansiyonlarının tutarlı şekilde düştüğü belirlenen araştırmanın sonuçları, International Dairy Journal'de yayımlandı. Diğer yandan, yoğurt tüketiminin, tansiyonu normal seviyede olan kişilerin tansiyonunda değişikliğe yol açmadığı gözlemlendi.
Ceviz tansiyonu yükseltir mi? Bilinen aksine ceviz yemek tansiyonu yükseltmez. Fındık, badem ve ceviz gibi magnezyum açısından zengin yağlı tohumlar hipertansiyon tedavisine destek olur. Ancak yüksek tansiyon hastaları kuruyemiş tüketirken tuzsuz olanları tercih etmelidirler.
Fasulye ve mercimek, lif, magnezyum ve potasyum gibi kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan besinler açısından zengindir. Düzenli olarak fasulye ve mercimek gibi tahıldan zengin besinler tüketmek yüksek tansiyon seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri