Bal sağımı ve bal arılarının bal ürettikleri dönemlerde koyu şerbet ile besleme yapılmaz. Genellikle sıvı şerbetle yemleme ilkbahar ve sonbahar da yapılır, koyu şerbet ise sonbaharın sonunda kışa girmek için yapılan beslemede kullanılır.
Kovanlara ilkbaharda besin takviyesi olarak verilecek şurup; 2 ölçek şeker/1 ölçek su ile hazırlanmalıdır. Kovanların bakım ve kontrol işlerine devam edilir. Ana arısı olmayan kovanlara ana arı verilir, zayıf kovanlara besleme amacıyla şerbet verilir.
Anasız koloniyle kış mevsimine asla girilmemelidir. Kasım Ayı'nda havaların iyi gitmesi halinde arılara kek yada fondan şeker verilmelidir.
Şurup için gerekli su bir kapta kaynatılıp 50- 60°C ye kadar soğutulduktan sonra şeker katılmalıdır. Şurup asla direkt ateşte yapılmamalı ve kesinlikle tekrar kaynatılmamalıdır. Soğumaya başlayan şurubun sıcaklığı 25-30 °C ye indiğinde akşam üzeri yemliklere konularak arılara verilmelidir.
Bir koloni ne kadar sıkışık olursa o denli hastalıklara karşı dirençli olur. Kovanların örtü bezleri kontrol edilir ve kışlatma için uygun bir örtü tahtası ya da bezi kullanılır. Aralık Ayı'nda soğuması nedeniyle arılara şurup ya da kek verilmez.
İlgili 41 soru bulundu
Bal sağımı ve bal arılarının bal ürettikleri dönemlerde koyu şerbet ile besleme yapılmaz. Genellikle sıvı şerbetle yemleme ilkbahar ve sonbahar da yapılır, koyu şerbet ise sonbaharın sonunda kışa girmek için yapılan beslemede kullanılır.
Şerbeti Ekim / Şubat arası ise; 2 ölçek şeker+1 ölçek su şerbet veriniz. Bu aylarda ise, hava soğuk olacağı için arı, şerbetteki fazla su oranını uçuramaz. Bu ise, hem kovan içinin serin olmasına neden olurken, petek içindeki nektar/balın daha cıvık olmasına neden olacaktır.
- Aç kovanlar varsa, ballı çerçeve verilir. Ballı çerçeve yoksa , şurup ile besleme yapılır. Bu besleme işlemi , kovanda aç kalma tehlikesi ile karşılaşılmadıkça yapılmaz.
Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır. Baklavanın şerbeti nasıl hazırlanır sorusunun cevabında son dokunuş limon suyuyla yapılır. Ocaktan almadan hemen önce 4-5 damla limon suyu eklenir.
Arının boş kovana gelmesini istiyorsak öncelikli olarak arıların sevdiği bazı kokuları kovana sürmeli ve kovanı şerbetli bir suyla şekerlendirmeliyiz. Arıları boş kovana çekmek için piyasada satılan ve arıların hoşlandığı kokulardan meydana getirilmiş olan bazı sprey ve parfümler de bulunur.
Ortam ısısı arının biyolojik faaliyetleri için 33-36 derece, uçabilmesi için asgari 7-8 derece ve besin toplayabilmesi için en az 10-14 derece olması gerekir. Kolonilere kış yiyeceği olarak bal ve polen depolanmış petekler bırakılır.
Hava soğuk olduğundan kovanı aktaramazsınız, arılarınız hastalanır. Arı şekeri denilen sert şekerler arıya kışın verilir.
Kış stoklarının arının salkıma gireceği yerde sağlıklı olarak oluşup, sırlı bal haline gelebilmesi için, arılar sonbaharda katı besinler yerine, 2 birim şeker 1 birim su ile yapılan koyu şerbetle beslenmelidir.
Arıcılar "şeker alıp arılarını besleyemedikleri" için arıları ölümle karşı karşıya kaldı. Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin, "Üç aydan beri şekerle uğraşıyoruz.
Ana arı kolonideki en ağır ve karın kısmı en uzun birey olma özelliğini taşıyor. Ayrıca sürekli yumurtlama eğiliminde olup petek üzerinde sakince dolaşarak yumurtlayacak uygun petek gözü arıyor. Tüm bu özellikleriyle kraliçe arı, binlerce işçi arı arasında dahi kolayca fark edilebiliyor.
Parmağı yakmayacak derecede ılık suya şeker veya bal ilave edilir. Şerbet, şeker iyice eriyinceye kadar karıştırılır, kesinlikle tekrar kaynatılmaz. Kaynatılmış şerbet, arılarda sindirim yolu bozukluklarına sebep olmaktadır. Şerbet arılara havanın ılık olduğu bir akşam üzeri verilir.
Şerbeti bekletme süreside oda sıcaklığına bağlı olarak değişir. Soğuk bir mutfaktaki 15 dakikayla,sıcak bir mutfaktaki 15 dakika şerbette aynı etkiyi bırakmaz.Burası sıcak bir yer olduğu için benim şerbeti 15 dakika bekletmem yeterli geldi.Soğuk bir mutfakta 10 dakika bekletmek yeterli olur sanırım.
Tatlı sıcakken bir köşede oda sıcaklığında soğuttuğunuz şerbeti üzerine dökeceksiniz ki tatlı dağılmasın, o şerbet her yerine işlesin. Ancak bu kural birkaç tatlı tarifinde değişebiliyor. Mesela şekerpare gibi kurabiyemsi tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor.
Ayrıca limon suyu, şerbet kaynamaya başladığında eklenmelidir. Tatlı sıcaksa şerbet soğuk, tatlı soğuksa şerbet sıcak olmalıdır. Tatlı ve şerbet hiçbir zaman aynı ısıda olmamalıdır. Şerbet, tatlının üzerine yavaş yavaş eklenmeli, tatlının şerbeti çekmesi için bir süre beklenmelidir.
Örneğin bal arıları gece gündüz çalışırlar ve kovanın içinde uyku vardiyaları alırlar. Uyku düzenleri büyüdükçe değişir. Küçük arılar daha az uyurlar ancak yaşlı arılar her gece 30 dakika ile bir buçuk saat arasında uyur.
Eğer ana arı satın alamıyorsak kovanda günlü yumurtalı çerçeveler varsa kendine ana yapmasını bekleyebiliriz. Eğer ana arısını kaybeden kovanda günlü yumurtalı gözler yoksa farklı kolonilerden günlü yumurtalı çerçeveler alarak ana memesi asmasını bekler ve 16 gün sonra ana arı çıkar.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) kullandığı mühimmattan elde edilen boş kovanlar, Kırıkkale'deki Makina Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu Pirinç Fabrikası'nda işlenerek yeniden ekonomiye kazandırılıyor.
-Bir arı yanınıza yaklaştığında duyduğunuz ses, dakikada 11.400 kez çırptıkları kanatlarının sesidir.
Ynt: Soğuk Havalarda Besleme
Zayıf kolonilere en güzel 2/1 şerbet. Havalar ısındıktan sonra zayıf kolonilere verilen kekte kuruma olmaz.
nisan ve mayıs aylarında olmak üzere koloni başına ortalama 16 kg 1:1 oranında (1 birim şeker + 1 birim su) hazırlanmış şeker (sakkaroz) şurubu verilmiştir. Kek verilme işlemine mart ayı başında başlanmış ve her kolonideki kek bittiğinde takviye yapılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri