226 metre yükseklikteki volkanik bir kaya kütlesi üzerinde yer alan Afyonkarahisar Kalesi, MÖ.1350 yılında Hitit İmparatoru II. Murşil zamanında, Arzava Seferi'nde müstahkem mevki olarak kullanılmış ve Hapanuva adını almıştır.
Afyonkarahisar şehri ile özdeşleşen Karahisar Kalesi'nin günümüzden yaklaşık 3 bin 340 yıl önce, İsa'dan Önce 1340'lı yıllarda Arzava ülkesine sefer düzenleyen Hitit Kralı II.Murşil tarafından, askerlerinin kışı geçirmeleri amacıyla yapıldığı sanılmaktadır.
Afyonkarahisar Kalesi - Afyonkarahisar
Kalenin zirvesinde MÖ.1200-700 tarihleri arasında Anadolu'da yaşamış olan Frigler Dönemi'ne ait kültür izlerine rastlanmakta olup, Ana Tanrıça Kybele'ye adanmış birçok tapınma yeri ile 4 adet büyük sarnıç (su çukuru) bulunmaktadır.
Tarihi Afyonkarahisar Kalesi'nden şehrin manzarasını izlemek mümkün. Fakat kaleye ulaşmak çok da kolay değil. Manzaranın göründüğü bayrağa ulaşabilmek için 701 basamak çıkmak gerekiyor.
izlemek isteyenler, tam 701 basamak çıkıyor.
İlgili 34 soru bulundu
Afyonkarahisar Kalesi, Afyonkarahisar şehir merkezinde, sönmüş bir volkanın üzerinde yer alan, yerden yüksekliği 226 metre olan doğal yükseltili bir kaya kütlesi üzerinde yer alan bir kaledir.
Afyon Kalesi, Arzava ülkesine sefer düzenleyen Hitit İmparatoru II.Murşil tarafından MÖ.1350 yılında, askerlerinin kışı geçirmeleri amacıyla . yüksekliğindeki trakit bir kaya kütlesi üzerinde yapıldığı sanılmaktadır. Kalenin o zamanki ismi Hapanuva (Yüksek Tepe Şehri) idi.
226 metre yüksekliğinde oldukça dik olmak üzere trakit bir kaya kütlesidir.
Tarihi kent Afyonkarahisar'ın 700 basamak merdiven ile çıkılan kalesine artık teleferik ile çıkılacak. 226 metre yüksekliği ile Anadolu'nun en yüksek kalelerinden olan Karahisar Kalesi'ne çıkmak çoğu zaman yorucu olabiliyordu.
3. Selim döneminde inşa edilen sarnıçları ve kuleleri de yakından görebileceğiniz, Türkiye'nin en önemli tarihi hazinelerinden biri olan Afyonkarahisar Kalesi'ni hem kendi başınıza hem de rehberli tarih ve kültür turlarıyla gezebilirsiniz. Yazar Notu: Kaleye çıkmak yaklaşık 30 dakika sürüyor.
Rum kayseri tarafından inşa ettirilen kaleyi Selçuklu hükümdarı Sultan Alaeddin fethetmiş; daha sonra, Sultan Orhan, Germiyan Oğullarının elinden almıştır.
Bilindiği kadarıyla ilk olarak Hitit egemenliğinde olan Afyonkarahisar toprakları, sonra sırası ile Frigya ve Lidya egemenliğine geçti. Daha sonra MÖ 6. yüzyılda Pers egemenliğine giren Afyonkarahisar'ı Büyük İskender fethetti.
Kaymak, sucuk, lokum, haşhaş, kaymaklı ekmek kadayıfı, et ve et ürünleri, şekerleme ürünleri gibi. Afyonkarahisar yemek kültürünün genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Afyonkarahisar Mutfağının en önemli özelliği, haşhaşın vazgeçilmez bir unsur olarak öne çıkmasıdır.
Anadolu beylerbeyliğine bağlı olan sancağın merkezi Kütahya idi. Tanzimattan sonra Hüdavendigar Valiliği kurulunca beş sancakla birlikte Afyonkarahisar'da bu merkeze bağlandı. 1917 yılında Bursa'ya bağlı mutasarrıflık olan Afyonkarahisar, bu tarihte, bağımsız mutasarrıflığa dönüştürüldü.
M.Ö 1350 senelerinde Hitit imparatoru 2. Murşil zamanında sığınak mevki olarak kullanılmış olan kale önce Hapanuva; Roma döneminde Akroenos; Selçuklulardan itibaren ise Karahisar adını almıştır. Afyon kalesi kaç basamak diye merak edecek olursanız Afyon kalesi toplam da 550 basamaktan oluşmaktadır.
Cumhuriyet döneminde Afyonkarahisar adıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin bir vilayeti olan ilin adı zamanla hem söyleyişinin hem de resmi yazışmalarda uzun ve zor olması nedeniyle 1950'li yıllarda Afyon olarak kısaltılmış, 2005 yılının Ocak ayında 5285 nolu kanunla tekrar Afyon- karahisar adını almıştır.
Özellikle çay tarımı yapılan arazilerde çayların taşınması amacıyla teleferik yaygın olarak kullanılan ulaşım aracı olmuştur. Son yıllarda ise Fırtına Deresi vb. turistik alanlarda turizm amacıyla kullanılmaktadır.
Yolculuk 20 dakika sürmektedir. Eylül 2021 tarihinde, tadilat ve bakım çalışmaları nedeniyle hattın seferleri geçici olarak durdurulmuştur. 26 Aralık 2022 tarihinde ise tekrar açılmıştır.
Yıldırım'daki Teferrüç semti ile Uludağ'daki Sarıalanyaylası arasında 1963'te kurulmuştur. Kadıyayla istasyonundaki aktarma ile toplam 9.000 metre uzunluğundadır. 374 m'lik rakımdan başlayan yolculuk, yaklaşık 20 dakika sonra 1634 m'lik rakımda sona erer. Bu teleferik aynı zamanda Türkiye'nin ilk teleferiğidir.
Afyon'u ziyaret eden gezginlerin mutlaka tatması gereken yöresel lezzetler arasında; Afyon Kaymağı, Afyon Lokumu, Afyon Bükmesi, Afyon Sucuğu, Çullama Köfte, Zürbiye, Düğülü Haşhaş Tatlısı, Sakala Çarpan Çorbası, Afyon Keşkeği, Paçık, İlibada Sarması ve Emirdağ Güveci yer almaktadır.
HEBİLLİ KALESİ
Mersin'in yaklaşık 18 km. kuzeydoğusundaki Hebilli Köyündedir. Ortaçağ dönemine tarihlenen kalenin uzunluğu 20 m., genişliği 14 m. ' dir. Komutan Kalah Habellieh tarafından yaptırılmıştır.
MÖ 30 yıllarından itibaren yerleşiminde içinde olduğu bölge Roma İmparatorluğu egemenliğine girmiştir. Romalılar döneminde yerleşim "Akroenos" adını almıştır. Roma İmparatorluğu'nun MS 395 yılında bölünmesiyle yerleşim Bizans İmparatorluğu topraklarında kalmış ve yerleşime "Akronion" ismi verilmiştir.
Sivrihisar Saat Kulesi, Eskişehir ilinin Sivrihisar ilçesinde bulunan saat kulesi. 1900 yılında Kaymakam Mahmud Bey ile Belediye Başkanı Yüzügüllü Hacı Mehmet Efendi tarafından yaptırılan kule 12 metre yüksekliğinde olup çanı Aralık 2006'da çalınmışsa da 2007'de Afyonkarahisar'da bulunarak yerine yerleştirilmiştir.
Kale milattan önce 8. yüzyılda Urartular tarafından inşa edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri