aslı afyon'un kaymağı, dinar'ın manyağı olması muhtemel önermedir. konya insanını bir kaç kelimeyle anlatan söz. konyalılara söylenen acayip sinirlenmelerine sebep olan cümle..
Kaymak, sucuk, lokum, haşhaş, kaymaklı ekmek kadayıfı, et ve et ürünleri, şekerleme ürünleri gibi. Afyonkarahisar yemek kültürünün genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Afyonkarahisar Mutfağının en önemli özelliği, haşhaşın vazgeçilmez bir unsur olarak öne çıkmasıdır.
Afyon kaymağı olarak adlandırılan manda kaymağı Afyonkarahisar li ile özdeşmiş bir lezzettir.
Kaymağın lezzeti; üretimde kullanılan sütün çeşidine göre değişebilmektedir. Türkiye'de birçok bölgede inek sütünden kaymak üretilmekte ve Afyon'da da manda sütünden “Afyon kaymağı” yapılmaktadır. Afyon Kaymağı; manda sütünün 92oC'de enaz 2 dakika ısı işlemi görmesiyle ve akabinde soğutulması ile elde edilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Afyon Kaymağı - Afyonkarahisar
Manda ve inek sütünden elde edilen Afyon kaymağı tatlıların vazgeçilmez bir tamamlayıcısı ve lezzet kaynağıdır. Asıl tercih edilen kaymak manda sütünden elde edilendir. Manda kaymağı süt beyazı renginde olur, daha yağlıdır, daha lezzetli ve daha dayanıklıdır.
Mide ve sindirim sistemini düzenleyici bir gıda olan süt kaymağı, bal ile karıştırılıp tüketildiğinde gıdaların hazmedilmesine katkı sağlamaktadır. Vücuda zararlı bakteriler ile savaşan kaymak, düzenli tüketildiğinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır. Kaymak ürünleri, güçlü bir balgam söktürücüdür.
Afyon Kaymağı ise manda sütünün tekniğine uygun bir ısıl işlemden geçirilerek (92 C'de en az 2 dakika) ve daha sonrada tekniğine uygun olarak soğutulması ile elde edilen süt ürünüdür. Bundan dolayı Afyon Kaymağında da süt yağı oranı ağırlıkça en az % 60 olmalıdır.
Afyon ilinden çıkan nadide lezzetler arasında olan Afyon kaymağı şekeri kaymak, limon tuzu ve pancar şekeri kullanılarak üretilmektedir.
Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan kaymak, birçok yemeğin ve tatlının yanında keyifle tüketilmektedir. Lezzetli ve sağlıklı kaymak çeşitlerini kahvaltılarda afiyetle tüketebileceğiniz gibi tatlılarınızın yanında da keyifle tüketebilirsiniz.
Afyon'un tarihi ve turistik noktaları arasında; Frig Vadisi, Afyonkarahisar Kalesi, Afyon Arkeoloji Müzesi, Afyonkarahisar Ulu Camii, Büyük Taarruz Şehitliği, Yedikapılar Manastırı, Sultan Divani Mevlevihanesi, Döğer Kervansarayı, İscehisar Peri Bacaları ve Göynüş Vadisi Örenyeri yer almaktadır.
Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olması Afyonkarahisar'ın yemek kültürünün oluşmasında temel belirleyicidir. Afyonkarahisar yöresi yemekleri incelendiğinde, çorbalar, et yemekleri, sebze yemekleri, pilavlar, hamur işleri ve tatlı çeşitleriyle oldukça zengin bir mutfağa sahiptir.
Afyon'u ziyaret eden gezginlerin mutlaka tatması gereken yöresel lezzetler arasında; Afyon Kaymağı, Afyon Lokumu, Afyon Bükmesi, Afyon Sucuğu, Çullama Köfte, Zürbiye, Düğülü Haşhaş Tatlısı, Sakala Çarpan Çorbası, Afyon Keşkeği, Paçık, İlibada Sarması ve Emirdağ Güveci yer almaktadır.
Osmanlı döneminde ilk önceleri "Karahisar-ı Devle", "Karahisar" ve "Karahisar-ı Sahib" adıyla sancak merkezi olarak anılan yerleşim, 1684 yılındaki belgelerde ise "Afyonkarahisar" adıyla da anılmaya başlamıştır.
Şehir merkezinde ve il sınırları içinde M.Ö. II.yüzyıldan günümüze kadar insanların geçim kaynağı olarak yetiştirilen, haşhaş bitkisinden elde edilen özsu anlamında ki OPIUM kelimesinin Afion olarak söylenmesinden dolayı Afyon adını almıştır.
Bizans kaynaklarında "Tokonion" olarak geçen şehrimize yakıştırılan diğer isimler şöyledir: "Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia..." Arapların Kuniya dedikleri güzel kentimiz, selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bir daha değişmeyerek günümüze kadar gelen ismine kavuşmuştur: Konya...
Afyonun keskin, hoş olmayan kokusu ve acı bir tadı vardır. Bileşiminde takriben %10 morfin, %5 kodein, %6 narkotin bulunabilmektedir. Ayrıca afyonun içeriğinde şeker, protein, kauçuk yağı gibi maddeler ile alkaloid denilen zehirli madde bulunur ki içlerinde en zehirlisi morfindir.
Afyonkarahisar'a özgü olan kaymak, manda sütünden elde edilendir. Kahvaltıda bal tüketilen kaymak, tatlıların tamamlayıcı lezzetidir. Bal, reçel ve pekmez gibi tatlı yiyeceklerle birlikte yiyebileceğiniz kaymak içeriğinde bol miktarda kalsiyum ve protein bulunmaktadır.
Bugün gerçekleştirilen ihalede Afyon Şeker Fabrikası, 725 milyon TL'ye Doğuş Gıda'nın oldu. Afyon Şeker Fabrikası ihalesine Kayseri Şeker, Mutlucan BBM Safi Katı Yakıt, Albayrak Turizm, Torunlar, Özbey ve Doğuş katıldı. Doğuş, 725 milyon TL'ye fabrikayı aldı.
Manda kaymağı genellikle kahvaltılarda veya tatlılarla tüketiliyor. Ayrıca, lokum ve şekerleme sanayisinde de bu kaymak kullanılıyor." Acar, manda kaymağının genellikle iç piyasada tüketildiğini vurguladı.
Kaymakta bulunan bol protein ve kalsiyum sayesinde kemiklerinizi güçlendirip , vücudunuzu zinde tutar. İlave şeker içermez. Bileşimindeki şeker laktozdan (süt şekeri) kaynaklanmaktadır.
kalitesiz kaymaklarda kremayı dayadıklarından akışkanlığı yüksek bir yiyecek haline gelir. bu durumda kaymağın ekmek üzerinde kalmasını sağlamak için balı altlık olarak kullanabilirsiniz. fakat sütü yüksek miktarda olan kaliteli ve nispeten katı bir kaymak alıyorsanız önce kaymak sonra bal yapmanızı öneririm.
Canan Karatay'ı haklı çıkaran araştırmalarda, yağlı peynir ve kaymağın tansiyonu düşürdüğü, vücuttaki glukoz seviyesini düzenleyerek vücudu bu hastalıklara karşı koruduğu ifade edildi. Sultan, mevcut diyet tavsiyelerini bir kenara bırakatak, “On yıllardır insanlara bu tür yağlı gıdaları tüketmemesi önerildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri