Afyon'u ziyaret eden gezginlerin mutlaka tatması gereken yöresel lezzetler arasında; Afyon Kaymağı, Afyon Lokumu, Afyon Bükmesi, Afyon Sucuğu, Çullama Köfte, Zürbiye, Düğülü Haşhaş Tatlısı, Sakala Çarpan Çorbası, Afyon Keşkeği, Paçık, İlibada Sarması ve Emirdağ Güveci yer almaktadır.
Pek çok dinlenme tesisi bulunur
İkbal Dinlenme Tesisleri, Kolaylı Dinleme Tesisleri, Özdilek Avm, Müstakbel Kebap, Cumhuriyet Sucuk Evi, Afium, Dünya Köfte ve Kadaifçioğlu Restoran, Afyon'da mola verdiğinizde tercih edebileceğiniz başlıca tesislerdir.
Afyon'da sevdikleriniz ile keyifli vakit geçireceğiniz pek çok eğlence mekanı bulunmaktadır. Afyon'da gece hayatını canlı tutan mekanlar arasında ise; Hish Premium, Roof Beer Pub, Loqqum Lounge Bistro Hookah, Fokurtu Green Mile, Gürses Disco ve Bar, Dip Bar, Hanngar Pub, Bahçem Efes Pub bulunmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Et ve et ürünleri kullanımı fazladır. Afyonkarahisar Mutfağına özgü et yemekleri arasında bütüm et, Afyon kebabı, dana tandır, dana kavurma, paça, duvaklı (hindi veya kaz) ilk sırada gelen yemeklerdir. İlin önemli gelir kaynaklarından olan sucuk, kış aylarında en çok tüketilen et ürünlerinin başında gelir.
Afyon'u ziyaret eden gezginlerin mutlaka tatması gereken yöresel lezzetler arasında; Afyon Kaymağı, Afyon Lokumu, Afyon Bükmesi, Afyon Sucuğu, Çullama Köfte, Zürbiye, Düğülü Haşhaş Tatlısı, Sakala Çarpan Çorbası, Afyon Keşkeği, Paçık, İlibada Sarması ve Emirdağ Güveci yer almaktadır.
Bu tatlılar arasında düğülü haşhaş tatlısı, Afyon kaymağı tatlısı, bükme ve hurma tatlısı ön plana çıkıyor. Afyonkarahisar'ın çoğu kişi tarafından bilineceği üzere en meşhur lezzetlerinin başında Afyon sucuğu geliyor.
Afyon'un tarihi ve turistik noktaları arasında; Frig Vadisi, Afyonkarahisar Kalesi, Afyon Arkeoloji Müzesi, Afyonkarahisar Ulu Camii, Büyük Taarruz Şehitliği, Yedikapılar Manastırı, Sultan Divani Mevlevihanesi, Döğer Kervansarayı, İscehisar Peri Bacaları ve Göynüş Vadisi Örenyeri yer almaktadır.
Afyonkarahisar'ın Akmescit Mahallesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığınca başlatılan restorasyon çalışmasıyla kentin tarihi dokusuna uygun olarak yenilenen evler rengarenk görünümü ile ilgi görüyor.
Kaç günde gezilir: Afyon gezinizi ortalama 2 – 3 gün içerisinde tamamlayabilirsiniz. Ziyaret için en uygun zaman: Karasal iklimin etkisi altında olan Afyon, yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve kar yağışlı bir havaya sahiptir.
Arpa, buğday, şeker pancarı, nohut, yeşil mercimek, ay çiçeği, haşhaş ve yonca. Sebzelerden; biber, domates, fasulye, salatalık, ıspanak, kavun ve karpuz meyvelerden; elma, armut, erik, kayısı, kiraz, vişne, badem, ceviz ve üzüm yetiştirilmektedir. Hayvancılık oldukça önemlidir. Daha çok koyun yetiştirilir.
İlçemizin kuruluşundan bu yana önemli geçim kaynağı olarak bilinen vişne bitkisidir. Meyve suyu, tatlı türleri, komposto gibi birden çok tariflere lezzet vermektedir. Her yıl İlçemizde Geleneksel olarak Vişne Festivali kutlanmaktadır.
#16 Afyonun Haşhaş Helvası
Üç ana malzeme ile yapılan Afyon tatlısı: haşhaş helvası! Dövülmüş haşhaş, nişasta ve şeker ile hazırlanan tam bir yöresel lezzet patlaması.
Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olması Afyonkarahisar'ın yemek kültürünün oluşmasında temel belirleyicidir. Afyonkarahisar yöresi yemekleri incelendiğinde, çorbalar, et yemekleri, sebze yemekleri, pilavlar, hamur işleri ve tatlı çeşitleriyle oldukça zengin bir mutfağa sahiptir.
Afyonkarahisar Ege Bölgesinde olmasına rağmen coğrafi olarak İç Anadolu Bölgesine geçiş koridorunda bulunduğundan İklimsel olarak Ege iklimiyle bağdaşmaz. Yükselti ve denizden uzaklık sebebiyle Afyonkarahisar'ın iklim şartlarında tam karasal olmayan ancak İç Anadolu iklimine benzerlik gösteren bir yapı vardır.
II. Yakub Bey'in vasiyeti üzerine yerleşim 1429 yılında yeniden Osmanlı egemenliğine katılmıştır. Osmanlı döneminde ilk önceleri "Karahisar-ı Devle", "Karahisar" ve "Karahisar-ı Sahib" adıyla sancak merkezi olarak anılan yerleşim, 1684 yılındaki belgelerde ise "Afyonkarahisar" adıyla da anılmaya başlamıştır.
1685'te Hüdavendigar (Bursa) vilayetine bağlı sancak, Tanzimattan sonra Kütahya'ya bağlı bir ilçe olmuştur. 1914'te bağımsız sancak olan Afyon, Cumhuriyet devrinde Afyonkarahisar ismiyle il olmuştur.
Özellikle bal – kaymaklı katmeri ve Haşgeşli katmeri, kahvaltı sofrasına mutlaka dahil etmelisiniz. Katmerin yanı sıra kaşarlı – sucuklu gözleme ve kıymalı gözlemelerinin de bir harika olduğunu söylemeliyiz. Ayrıca ev yapımı birbirinden farklı reçeller ve Afyon'un ünlü sucuğu serpme kahvaltısında yerini alıyor.
Lezzetli iç harcı ve enfes sosuyla birleşen çullama köfte Afyon yöresine ait. Peki nasıl yapılır bu çullama köfte?
Ne Yenir: Gözleme, mercimekli bükme, etli yaprak sarması, haşhaşlı çörek ve diğer yemek çeşitleri. Ne Alınır: Kaymak, Lokum, Sucuk, Haşhaş, Vişne, Kiraz.
Kilim dokumacılığıyla dikkat çeken ilçede üretilen kök boyalı Bayat kilimleri Amerika, Japonya ve birçok Avrupa ülkesinden sipariş alacak kadar ün kazanmıştır.
Afyonun keskin, hoş olmayan kokusu ve acı bir tadı vardır. Bileşiminde takriben %10 morfin, %5 kodein, %6 narkotin bulunabilmektedir. Ayrıca afyonun içeriğinde şeker, protein, kauçuk yağı gibi maddeler ile alkaloid denilen zehirli madde bulunur ki içlerinde en zehirlisi morfindir.
Seçenekler: 1 kg. 2 kg335,80 TL/kg.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri