Kasım ayında sonbahara veda edip kış mevsimine hazırlanırken sofralarımızda yerini alacak sebzeler: Lahana, kereviz, pırasa, yer elması, havuç, ıspanak, karnabahar, pazı olacak. Meyveler ise: Ceviz, kestane, üzüm, elma, muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt…
Sonbahar meyveleri ve sebzelerini sofranızdan eksik etmeyerek, vücudunuzu kışa daha iyi hazırlayabilirsiniz. Sonbahar mevsiminde iseniz sebze olarak mantar, ıspanak, pırasa, mısır, havuç, kıvırcık ve yeşillikler, turplar, dolmalık biber, kapya biber, kereviz, brokoli, ıspanak, pazıyı tüketebilirsiniz.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
İlgili 25 soru bulundu
Mürver, kivi, elma, armut ve ayva gibi sonbaharda yetişen meyveler hakkında seni kısaca bilgilendireceğiz. Diğer sonbahar meyveleri arasında incir, nar, frambuaz, böğürtlen, mürdüm eriği, muşmula, kuşburnu, Trabzon hurması, yeşil limon, guava ve üzüm bulunuyor.
Eylül meyveler;
Elma,üzüm, karpuz, kavun, şeftali, mürdüm eriği, kayısı, armut, taze ceviz, taze fındık, böğürtlen, frambuaz incir.
Daha ılıman bölgelerde ise meyveler soğuk havaya maruz kaldıkça klorofil miktarı azaldığı için ağaçlardaki meyvelerde turuncu ya da portakal rengi dediğimiz renk hâkim olur.
Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır.
Haziran'da bolca tüketeceğimiz şeftali, sindirim sistemini koruyan yaz meyvelerindendir. 100 gramında yalnızca 44 kalori bulunan şeftali, bağırsakların çalışmasına yardımcı olarak, hazmı kolaylaştırır. Bu özelliğiyle de şeftali, kabızlık sorunu için ideal meyvelerdendir.
Kasım ayı sebzeleri: Karnabahar, kereviz, ıspanak, pırasa, havuç, şalgam, soğan, lahana, brüksel lahanası, pazı, marul, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere. Kasım ayı meyveleri: Mandalina, kivi, portakal, greyfurt, Trabzon hurması, elma, armut, muz, kuşburnu, ayva, nar, bal kabağı.
Bahar aylarında yetişen enginar, pancar, kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, pırasa gibi sebzeler, lezzetleri kadar besin değerleriyle de bilinir. Bahar sebzeleri özellikle sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirmede büyük önem taşır. Bunlar içerisinde enginarın karaciğere sağladığı faydaları ise bilmeyen yoktur.
Eski Mısırlılar ta- rafından dünyanın ilk meyvesi olarak kabul edilen nar, sahip olduğu eşsiz özellikleri ne- deniyle zeytin ve üzüm gibi uygarlığımıza yön veren bir meyve olduğu kabul ediliyor.
Dolayısıyla meyveleri yetiştikleri dönemde yani en doğru zamanda tüketmeliyiz. Ancak bu şekilde var olan faydalarından yararlanabiliriz. Muz doğanın bize sunduğu mükemmel yiyeceklerden biridir. Protein, sodyum, potasyum, magnezyum, A, E, K ve C gibi faydalı vitaminler içerir.
Genellikle günde 3 ana öğün yiyoruz, dolayısıyla meyveleri bu öğünler arasında tüketebiliriz. Eğer bu saati kontrol ederek meyvenizi ne zaman yiyeceğinizi hesaplamanız anlamına geliyorsa öyle yapın. Ancak meyveleri ana öğünlerden en az bir saat önce ya da 2 saat sonra yemeye özen gösterin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri