Afyonkarahisar ilinde, patates üretiminde en fazla verim 4 bin 314 kg/da ile Sultandağı ilçesinde, en az verim ise bin 776 kg/da ile Hocalar ilçesindedir.
Sandıklı ve Şuhut bölgesinde sınırlı miktarda yetişen bir tür tatlı patatesi ile Türkiye'nin her yerinde aranan ve tercih edilen değerli bir patates türüdür (yurthaber.mynet.com). Şuhut ilçesinde yetiştirilen patates “sarı patates” (agire)'dir. Sandıklı ilçesinde yetiştirilen patates ise “beyaz patates” (cipslik)'dir.
Konya, Niğde, Afyonkarahisar ve Kayseri patates üretiminde önemli ilk dört ildir. Bu dört il, ülke üretiminin %45'ini, ekim alanlarının ise %41'ini oluşturmaktadır.
Günümüzde çağdaş botanistler patatesin anavatanının Güney Amerika olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Öyle ki patates And dağları'nda yabani türler olarak belirmiş ve buradan Kolombiya ve Venezuela'ya oradan da Şili ve kuzey Arjantin'e gelmiştir. En sonunda tüm türler Peru'da ekilmeye başlamıştır.
Yazlık ekimler mart sonunda başlıyor ve nisan ayı sonlarına kadar sürüyor. Kışlık ekim ise nisan ayı sonunda başlayarak temmuz ayına kadar sürüyor. İlçede patates hasadı ise yazlık patates ekimlerinde temmuz ayı sonlarında, kışlık patates ekimlerinde de ağustos ayının son günlerinde başlıyor.
İlgili 45 soru bulundu
Afyonkarahisar ilinde, patates üretiminde en fazla verim 4 bin 314 kg/da ile Sultandağı ilçesinde, en az verim ise bin 776 kg/da ile Hocalar ilçesindedir.
Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır. Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır. En yaygın sulama yöntemi, karık ile sulamadır.
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
Yemek İçin En İdeal Patates Cİnsidir (Özellikle Kızartma ve Haşlaması Nefis Olmaktadır). Agria Cinsi Patates, Sadece Türkiye'nin Afyon Şuhut-Karaadilli Köyünde Yetişmektedir. İklimi ve Toprağı Sayesinde Agriza Cinsi Patatesin Daha Lezzetli Olmasına Katkı Sağlamaktadır.
Ülkemizde hemen hemen her bölgede patates yetiştirilmektedir. Ancak en popüler olan yer İç Anadolu Bölgesi'dir. Niğde ve Nevşehir, patates üretimiyle ön plana çıkan şehirlerimizdir. Konya, Afyon, Kayseri, İzmir, Trabzon, Sakarya ve Erzurum, Niğde ve Nevşehir'i takip eden illerdir.
FAO 2019 yılı verilerine göre dünyada 17,3 milyon hektar alanda 370 milyon ton patates üretilmiştir. Dünya patates ekim alanlarının %28,3'ü Çin'de, %12,5'i Hindistan'da, %7,5'i de Ukrayna'da bulunmakta olup, bu üç ülke dünya patates üretiminin %48,4'ünü oluşturmaktadır.
Bunlar sırası ile Çin %26, Hindistan %12, Rusya %8 Ukrayna %6'sını üretmektedir. Dünya patates üretiminde Ülkemiz %1,24'lük pay ile 14 üncü sırada yer almıştır.
Agria Cinsi Patates, Sadece Türkiye'nin Afyon Şuhut-Karaadilli Köyünde Yetişmektedir.
Patates toplama zamanı patates ekiminden 2,5 – 4 ay sonra yapılmaktadır. Patateslerin ilkbahar aylarında ekildiğini düşünürsek patatesler Nisan ayı ile Temmuz ayı arasında toplanılmaktadır.
Sarı bamba patates, oval bir görünüme sahiptir. Kabuğunun rengi sarı tonlarını taşıyor. Bazen sarı bazen çok açık sarı bir kabukla büyür.
Şuhut Patatesi - Afyonkarahisar
Şuhut ve Sandıklı ilçelerinde yetiştirilen patates sarı renkli ve büyükçedir. Kızartma için özellikle bu Şuhut ve Sandıklı patatesi tercih edilmektedir. Bu patateslerin lezzeti toprak yapısından ve ekim sırasında yapılan bakımdan kaynaklanmaktadır.
Agria Cinsidir. Az yağ çektiği ve lezzetli olduğundan Agria cinsi patates yemek için en ideal patates cinsidir. Özgün Sarı Renklidir Agria Cinsi Patates, Sadece Türkiye'nin Afyon'un bir kaç ilçesinde yetişir. Patatesler direk topraktan çıktığı gibi işlem görmeden gönderimi yapılmaktadır.
Kızartmalık patatesleri yemeklik patatesten ayıran en önemli özelliği yemeklik patatese göre daha iri olmalarıdır. Kızartmalık patateslerin nişasta oranı yüksek, su oranı azdır.
Dünya genelinde bilinen 5000'e yakın patates türü varmış. Evet, yanlış duymadın tam tamına 5000. Say say bitmez. Küçük, büyük, tatlı, tuzlu olmak üzere sınıflandırılan patates, dünyanın birçok yerinde yetişebilirmiş.
Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
1 patatesten kaç patates çıkar? Bir patatesten sayıları 5-20 arasında değişen (yumru) patates çıkar.
ÇEŞİT VE TOHUMLUK
Örneğin turfanda patates yetiştiriciliğinde 75-80 günde olgunlaşan erkenci çeşitler, normal yetiştiricilikte ise 120-140 günde olgunlaşan orta geç veya geççi çeşitleri ekilmelidir.
Verimi optimize etmek için, topraktaki mevcut olan su % 30 ila % 50 oranından daha fazla tüketilmemelidir. Bununla birlikte, aşırı sulama erozyona, hastalıklara karşı duyarlılık, su kaybına, ekstra enerji maliyetlerine, azot süzülmesine ve mahsul veriminde azalmaya yol açabileceğini unutmayın.
İdeal toprak pH'ı 6,5-7,5 arasıdır. Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır. Dekara 1,5-2 ton, eğer toprak çok fakir ise 2-3 ton yanmış çiftlik gübresi verilmesi verimi önemli ölçüde artırır. Bu miktarlardan fazlası ise yumrudaki nişasta oranının ve lezzeti olumsuz etkiler.
Patates çuvallarınızı güneş görebilen ama çok da sıcak olmayan bir alanda tutmanız, toprağının da hep nemli kalmasını sağlamanız gerekiyor. Yaz sıcaklarında haftada 1-2 kez olacak şekilde sulama işlemini yapmanız doğru olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri