Uykuda epilepsi nöbeti yaşamak oldukça doğal bir durumdur. Epilepsi ve uyku arasında gerçekleşen ilişkiden meydana gelir. Beyinde yer alan elektriksel yükler uyku esnasında harekete geçer. Bu durum ise epilepsi nöbetine neden olur.
Halk arasında sara nöbeti olarak bilinen nöbettir. Kişi önce kaskatı kesilir ve yere düşer. Bunun ardından tüm vücut kaslarında kasılıp gevşemeler olur. Nöbet esnasındaki şiddetli hareketler kişinin kontrolü dışında gelişir.
Nöbet adı verilen kontrol edilemeyen sallanma ve titreme, şuur kaybedilmesi, donup kalma, kol ve bacaklarda oluşan karıncalanma gibi semptomlar epilepsi belirtileridir. Epilepsi nöbet atakları geliştiğini gösteren epilepsi belirtileri şunlardır: Bilinç kaybı Aniden yere yığılma.
Epilepsi uyku yapısı ve kalitesini bozabilir. Epilepsili hastalarda uykuya dalma zorluğu, uykuya daldıktan sonra sık uyanma ve gün içinde aşırı uykululuk, yorgunluk ve dikkat eksikliği sık karşılaşılan şikâyetlerdir.
Bazı hastalar epilepsi nöbetinden saatler veya günler önce duygu, his veya davranış değişiklikleri yaşayabilir. Bu belirtiler genellikle nöbetin bir parçası değildir, ancak bir kişiyi nöbetin gelebileceği konusunda uyarabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Nöbetler genellikle 2-5 dakika sonra kendi kendine durur. Nöbet sonrasında hastaların zihinsel fonksiyonlarında, şuur, motor ve duyusal fonksiyonlarda geçici bozukluklar olabilir. Nöbetten sonra hava yolu, solunum ve dolaşımın durumu kontrol edilmelidir.
Uykuda epilepsi nöbeti, hastaların büyük bir çoğunluğu için erken ölüm ihtimali taşır. Jeneralize tonik, fokal ve klonik nöbetler, epilepsi rahatsızlığı olan insanların ölümüne sebebiyet verebilir. Uykuda epilepsi nöbetine kişiler savunmasız ve tek başlarına yakalanır.
Genel olarak titremeler ve nöbetler şeklinde kendini gösteren epilepsi halk arasında sara olarak da bilinmektedir. Ani ve istemsiz bir şekilde gelen epilepsi nöbetlerinde titremeler, bilinç kayıpları ve çeşitli vücut hareketleri görülmektedir. Teşhis içinse bu nöbetlerin birden fazla kez tekrar etmesi gerekmektedir.
Sık rastlanan epilepsi belirtileri arasında hafıza kaybı, baygınlık, titreme, bilinç kaybı, hareketlerin kontrol edilememesi ve idrar kaçırma gibi semptomlar bulunur. Ayrıca nöbet sonrasında kişide hâlsizlik, bitkinlik, kokulara karşı hassasiyet ve şaşkınlık gibi belirtiler de görülebilir.
Epilepsi daha fazla uyku bölünmesine ve uyku yapısında değişikliklere neden olabilir. Epilepsi tedavisi de uykuyu etkileyebilir. Bu epilepsi hastalarının sıklıkla uyku sorunları yaşamasına neden olur.
Bu nedenle epilepsi hastalarının balık tüketmeye özen göstermesi gerekmektedir. Epilepsi hastaları alkol, çayı çok sık tüketmemeli, kahve ve kola gibi kafein içeren içeceklerin tüketimi sınırlandırmalıdır. Bu içecekler epilepsi nöbetlerini tetikleyebilecek özelliğe sahiptir.
Nöbetlerin ne kadar süre bireyi etkileyeceği kesin olarak tahmin edilemese de genellikle saniyeler veya dakikalar içinde kendi kendine son bulur. Epilepsi ise bu nöbetlerin tekrarlı bir şekilde gerçekleşmesi durumudur. Geçirilen her nöbeti epilepsi olarak tanımlamak doğru değildir.
Hastalığın tedavisi, nöbetleri durdurmaya yönelik ilaç tedavisidir. Burada en önemli nokta ilaçların düzenli ve planlı kullanımıdır. Her beş saralıdan dördünde uygun ilaçlar seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler kesilir. Diğer yöntem ise cerrahidir.
Epilepside nöbetler farklılık gösterebilir. Hastalığın bazı türlerinde nöbetler günde 50-60 kez tekrar ederken, bazılarında ise yılda sadece 1-2 kez ortaya çıkabilir. Epilepsiye neden olan durum hayat kalitesinde belirleyici faktördür.
Halk arasında da Sara hastalığı olarak da bilinir. Beyindeki sinir hücrelerinin artmış uyarılabilirliğinden kaynaklanan tekrarlayıcı, geçici anormal elektriksel deşarjları sonucu görülen nörolojik bir hastalıktır.
Abyans, miyoklonik, klonik, tonik, atonik ve tonik-klonik olmak üzere altı başlıkta incelenebilirler.
İyi Huylu Rolandik Epilepsi: Çocukluk çağı epilepsi türlerinden biridir. Ağızdan salya gelmesi, uykudan uyanıp konuşamama, dudağın bir yana doğru eğilme gibi belirtilerle ortaya çıkar. Genellikle ergenlik dönemine geçildiğinde hastalık da atlatılır.
Epilepsi hastalığında bitkisel tedavi mümkün değildir. Herhangi bir bilimsel çalışma yapılmamış alternatif tedavi yöntemleri hastaya zarar verebilir.
Epilepsi nöbeti sırasında zaman zaman oluşan belirtiler silik olsa da genellikle beyin fonksiyonlarının bozulmasına bağlı olarak kontrol edilemeyen vücut hareketleri oluşur. Epilepsi nöbetleri genellikle 30 saniye ile 2 dakika aralığında sürer. Ancak 5 dakikadan uzun süren epilepsi nöbetleri de görülebilir.
Yoğun Korku ve Endişe: Ani bir şekilde ortaya çıkan yoğun korku ve endişe hali, bazı nöbet türlerinin öncesinde görülebilir. Mide Bulantısı: Nöbet öncesinde mide bulantısı hissi meydana gelebilir. Sersemlik: Kişi, nöbetin yaklaştığı dönemde sersemlemiş veya dengesiz hissedebilir.
BRE tipik olarak 6 ila 8 yaşları arasında başlar ve erkekleri etkileme olasılığı kadınlara göre daha yüksektir. Pek çok çocuk BRE için herhangi bir nöbet engelleyici ilacı almaz ve nöbetler genellikle erken ergenlik döneminde durur.
Bu hastalık beyindeki sinir aktivitesini bozarak nöbet geçirilmesine neden olur. Elektroensefalografi (EEG) yöntemi ile nöronların anormal elektriksel sinyaller gönderdiğinin gözlemlenmesi, nöbetin sara nöbeti olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri