ıhlamur ağaçtan toplandıktan sonra nemli olmayan bir yerde kurutulmalı. Bunun için gölge bir alanda temiz bir bezin üzerine serilir. Burada kururker ıhlamurlar ara ara alt üst edilir. Bu işlem 1 hafta devam eder.
Ağaçtan topladığınız ıhlamuru, kurutmanın en doğru yolu nemli olmayan bir alanda yere sererek kurutmaktır. Ihlamuru gölge bir alanda yere serdiğiniz temiz bezin üstüne dökün. Burada kurumaya bıraktığınız ıhlamurları ara ara alt üst etmeyi unutmayın. Bu işlemi bir hafta yapın.
Ihlamurların altına temiz geniş bir bez serilir ve çiçekler bezin üzerine yayılır. Güneşte arada bir çevrilerek kurumaya bırakılır. Ihlamurun kurutulması ortalama 1 haftayı bulur.
Ihlamurlar toplandıktan sonra temiz ve kuru bir yere örtülen gazete ya da örtünün üzerine serilir. Ihlamurların çok üst üste gelmemesine dikkat edilmelidir. Ihlamurları kuruturken dikkat edilecek diğer bir husus da direkt olarak güneş ışığına maruz bırakmamaktır. Aydınlık ama gölge bir yerde kurutulmalıdır.
Yağmur sonrası ıhlamur toplarsanız çiçekler ıslak olacağından kaliteleri ve aromaları düşecektir, aman dikkat. Ağaçtan ıhlamurları ellerinizle doğrudan toplamanız en doğrusu olacaktır. Bıçak ya da makas gibi ekstra malzemelere ihtiyaç duymadan ıhlamur yapraklarını ve çiçeklerini toplayabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
ıhlamur ağaçtan toplandıktan sonra nemli olmayan bir yerde kurutulmalı. Bunun için gölge bir alanda temiz bir bezin üzerine serilir. Burada kururker ıhlamurlar ara ara alt üst edilir. Bu işlem 1 hafta devam eder.
- Ihlamur bitkisini saklamak için içi temiz olan bir bez poşetinin içerisine koyunuz. Hava almayan bir cam kavanozun içerisinde de saklayabilirsiniz. - Ihlamuru saklarken güneş ışınlarına maruz kalmamasına özen gösteriniz. Güneş ışınları uzun ömürlü olmasına engel olabilir.
Bu sorunun cevabı hayırdır. Ihlamur ağacındaki çiçeklerin kurutulması sonucunda ıhlamur çayı oluşur. Bu nedenle kurutulmuş olmayan bir ıhlamur kişilere faydalı olmaz. Ihlamurun tüm faydası kurutulduğu takdirde ortaya çıkar.
Ihlamur ağaçtan toplanan bir bitkidir ve ıhlamuru toplamak için mutlaka çiçek açmasını beklemek gerekir.
Oymacılık sanatıyla uğraşan sanatçıların el üstünde tuttuğu ağaçlardandır. Doğramacılıkta da oldukça değerlidir. Ihlamurun lifli kabuğunun ip olarak veya kaba dokumalarda kullanımı elverişlidir. Mobilya sektöründe tercih edilen ağaçlar arasında yer alan ıhlamur ağacının odunu tomruk ve kalas olarak satılabilir.
Ancak genelleme yapmak gerekirse ıhlamuru toplamak için en uygun ayın Haziran olduğu söylenebilir. Ihlamur ağacı kışın yapraklarını döker, bahar aylarının gelmesi ile birlikte yeniden çiçeklenir. Haziran ve Temmuz aylarında ise toplanabilecek olgunluğa ulaşır.
Bunu ağacınızın gövdesine bakarak kolaylıkla anlayabilirsiniz. Ihlamur ağacının gövdesinde kırmızı lekeler varsa dişi, yeşil lekeler varsa erkek ıhlamur ağacıdır. Ihlamur Fidanı Nasıl Dikilir? Ihlamur fidanı dikilmeden önce toprağın işlemden geçmesi gerekir.
Ihlamuru demlerken çiçekleri, hemen bitişiğindeki sarı ve uzun yapraklarıyla birlikte demlenmelidir. Demleme işlemine geçilmeden önce 1 avuç ıhlamur süzgeçli bir kapta sıcak su ile iyice yıkanır.
Ihlamur çayı, genellikle ağacın çiçek ve yapraklarından yapılsa da bazı bölgelerde ağacın kabuğu da çay olarak hazırlanmak amacıyla kullanılır. Ancak ıhlamur ağacının şifalı bitki olarak tüketilmesi anlamında en değerli bölgesi çiçekleridir.
Ağaç kabukları ilkbaharda, genç dallardan soyulmalı. Çiçek ve yapraklar toplarken ezilmemeli. Plastik torba veya teneke kutulara konmamalı. Terleme yapar ve kuruturken kararmasına neden olurlar.
Ihlamur çayı, kaynatılmaz demlenerek tüketilir. Kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprakları kaynar suya atılarak, 10 dakika demlenir. Sağlığa fayda sağlaması için demlendikten hemen sonra tüketilmesi gerekir.
Şifalı bir bitki olan ıhlamurun toplanacağı tarih, bulunduğu coğrafyaya göre farklılık göstermekle birlikte genellikle haziran ayıdır. Ihlamuru toplarken, çiçekleri ve çiçek sapındaki ince uzun yaprakları birlikte almalısınız.
IHLAMUR AĞACI ÇİÇEK AÇMAZ MI? Ihlamur ağacı yeteri kadar sulanırsa ve bakımı doğru yapılırsa, 5 ve 10 yıl arasında büyüme ve çiçeklenme gösterecektir. Çiçek açmazsa yanlış toprak, gübreleme ve sulama işlemi yapılmış olabilir.
Orman ve arıcılık için gümüşi ıhlamur fidanı tercih edilmelidir. Küçük yapraklı ıhlamur ise sağlık alanında tercih edilir. Kafkas ıhlamuru gibi büyük yapraklı ıhlamurlar da park ve bahçeler için kullanılabilir. Küçük yapraklı ıhlamur ülkemizde doğal bir tür olarak yetiştirilmez.
Kırmızı renkli olursa, zararlı mıdır? Zararlı değildir ama yapısındaki maddeler değiştiği için yararlı etkisi, ayrıca hoş kokusu ve tadı da kaybolmuştur” diyor.
Günde 3 fincandan fazla içmekten kaçınılmalıdır. Hamile veya emziren kadınlar için uygun değildir. Kalp rahatsızlığı olanlarda, kullanılan ilaçlarla etkileşime girebileceğinden içimi sakıncalıdır. Yine kalp hastalığı öyküsü olanlar ıhlamur kullanmamalıdır.
Ihlamur, çoğu insan için tüketilmesi zararsız bir bitkidir. Bunun yanında ıhlamur, nadiren de olsa alerji yapabilmektedir. Fazla ıhlamur çayı içmek, çok nadiren kalp hasarına da yol açabilmektedir.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz da vatandaşları uyararak, "Kesinlikle ıhlamurun ömrüne dikkat edilmesi gerekiyor. Bekleme ile beraber ciddi sorunlar doğabilir. Özellikle bekleme koşulları iyi değilse ıhlamur bakteri oluşumuna açıktır. Bu oluşum da kişinin bağışıklık sistemine olumsuz etki eder.
Ihlamur çayı, ıhlamur ağacının çiçeklerinden yapılır. Ancak, demlenilecek çay ıhlamur ağacının çiçeği değil, çiçeğin kurutulmuş halidir. Bu sebeple, ıhlamur çiçeğinin kurutulması gerekir. Kurutulduktan sonra ise çok bekletilmeden tüketilmelidir.
Eskiden hangimiz şahit olmadık ki ocağın üstünde defalarca üzerine su ekleyerek gün boyu tüketilen ıhlamura. Ninelerimiz, dedelerimizden kalma bu alışkanlığa son vermek gerekir. Siz siz olun demlenen ıhlamuru tekrar tekrar üzerine su ekleyerek içmeyin. Çünkü bu şekilde tüketilen ıhlamur çayının hiçbir faydası yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri