Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler; Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli, Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler, Ödenen vergi ve harçlar.
Sonuç olarak tapu harçları, emlak komisyonları, emlak alım vergilerini mükellefler dilerlerse doğrudan gider yazabilecekleri gibi dilerlerse de gayrimenkullerin maliyetine intikal ettirerek aktifleştirmek suretiyle gider yazabileceklerdir.
Değer artışı kazancında endeksleme nasıl yapılır? Alış tarihinden önceki ay ve satış tarihinden önceki ay Yİ-ÜFE oranındaki artış %10 ve üzeri ise mal ve hakların alış bedeline bu artış oranı uygulanarak bulunan yeniden değerlenmiş alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark bulunarak gayrisafi kazanç bulunur.
Satış ve alış arasındaki fark, 2022 yılı için istisna tutarı olan 25 bin TL'nin altında ise beyanname vermenize gerek yoktur ve dolayısıyla gelir vergisi de ödemeyeceksiniz. Buna göre satış ve alış arasındaki fark tutarı 25 bin TL'den fazla ise değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabi olacaktır.
Söz konusu gayrimenkulün 1/2/2022 tarihinde elden çıkarılmasından doğan 2022 yılı değer artışı kazancı, 2023 yılının Mart ayında yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilip, 2023 yılının Mart ve Temmuz aylarında 2 eşit taksitle ödenecektir.
İlgili 29 soru bulundu
Bedelin tapuda düşük gösterilerek değer artış kazancının eksik beyan edilmesi ve durumun idarece tespit edilmesi halinde, eksik beyan edilen vergi ve vergi ziyaı cezasının idare tarafından tarh edilerek, gecikme faiziyle tahsil edileceği vurgulandı.
Gayrimenkul alım satımının devamlı olarak, ticari organizasyon dahilinde yapılması halinde oluşan kazanç ticari kazanç olarak değerlendirilir. Ancak gayrimenkul alım satımında ticari bir amaç yoksa şahsi ihtiyacın karşılanması amacıyla yapılıyorsa, elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak değerlendirilir.
Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların elden çıkarılmasından doğan kazançların tamamı ile bir takvim yılında elde edilen değer artışı kazancının, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlananlar hariç, 6.000 (55.000 TL) Yeni Türk Lirası gelir ...
Öncelikle edinim tarihi ile satış tarihi arasındaki süre 5 yıl içinde olmalı. 5 yılı aşarsa gelir vergisine tabi olmaz. 5 yıllık sürenin hesabında takvim günü esas alınmaktadır. Soruda, 2021 Aralık-2017 Kasım arasındaki süre 4 yıl 1 aydır. Buna göre 5 yıllık süre şartı gerçekleşmiş oldu.
Gayrimenkulün satışı dolayısıyla elde edilen gelirin 2020 yılı için 18.000 TL'si gelir vergisinden istisnadır. Yani bu tutarın altında olan değer artış kazançlarının Mart/2021'de beyan edilmeyecektir.
Değer Artış Payı Nasıl Hesaplanır? Katkıda bulunulan malın satın alındığı tarihte davacı eşin katkı oranı % olarak belirlenir. Bu malın karara en yakın tarihteki rayiç değeri bilirkişi marifeti ile hesaplanarak, davacı eşin katkı oranı ile çarpılmak suretiyle değer artış payı alacağı hesaplanır.
Ev Satışında 5 Yıl Muafiyeti Kalktı mı? Ev satışında 5 yıl muafiyeti hâlâ devam ediyor. Edinme tarihinden sonra 5 yıl içinde satılan gayrimenkullerin kazançları değer artış kazancı vergisine tabiidir.
Değer artış kazancı beyannamesi, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazır beyan internet adresi üzerinden veya vergi daireleri üzerinden verilebilir. Hesaplama sonucunda vergi çıkması durumunda yine Gelir İdaresi'nin internet adresleri üzerinden veya vergi dairelerinden ödemesi yapılabilir.
Satış tarihinden önceki ayın Yİ-ÜFE oranı %10'dan fazla ise verginin hesaplanmasında Yİ-ÜFE dikkate alınır. Yİ-ÜFE oranının %10'un altında olması halinde gayrimenkul satış ve alış fiyatları arasındaki farka göre vergi borcu tahakkuk ettirilir. Belirli durumlarda değer artış kazanç vergisi muafiyeti söz konusudur.
Ev, arsa, tarla veya iş yeri satışlarından elde edilen kazançlar gelir vergisine tâbi bulunuyor.
Tapu harcı KDV'li mi yoksa KDV'siz bedel üzerinden mi ödenmeli? Konut, arsa, ofis ve işyeri alımlarında anların tapu harcının, KDV'siz bedel üzerinden hesaplanması ve ödenmesi gerekiyor.
Tapuda evin bedeli eksik gösterildiğinde harç avantajı artar ya da azalır. Gerçek bedel ile satış bedeli arasındaki fark büyüdüğü zaman ödenmesi gereken harç tutarı da azalır. Harç bedele göre belirlendiği zaman evin bedelinin % 50 oranında düşük gösterilmesi, yarı yarıya fiyat farkı anlamına gelir.
Gayrimenkul Satış Kazancı İstisnası
Bu istisna, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 5/e maddesinde belirlenmiş olup, özetle; kurumların en az iki (2) tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazlarının satışından doğan kazançlarının %50'lik kısmının vergiden istisna tutulmasıdır.
Bir malın elden çıkarılması ile elde edilen kazançlar değer artış kazancı olarak adlandırılır. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 80. maddesine göre satın alınan bir gayrimenkulün 5 yıl içerisinde satılması ile elde edilen değer artış kazancı vergiye tabidir.
Değer Artış Kazancı Vergisi hesaplaması, online araçlar dışında basit işlemlerle de bulunabilir. Öncelikle, gayrimenkulün alış fiyatı ile bir önceki ay açıklanan Yİ-ÜFE oranı çarpılır. İşlem sonucunda gayrimenkulün bugünkü net değeri elde edilir. Ardından satıcının eski alış fiyatı, bugünkü satış fiyatından çıkarılır.
Değer artış kazancı vergisi, mülk ve varlıkların değerindeki artış üzerinden alınan bir vergidir. Değer artış vergisinin hesaplanması 1961 tarihli Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre yapılmaktadır. Varlıkların değeri bir önceki mali yıldaki değeri ile karşılaştırılır. Fark daha sonra geçerli oranda vergilendirilir.
Senede kaç ev alıp satabilirim konusu biraz karmaşıktır. Gelir Vergisi Kanunu'nda aynı evi alıp satma süresi minimum 5 yıl olarak belirlenmiştir. Fakat kanunda yıl içerisinde kaç tane ev satılabileceği hakkında net bir sınırlama bulunmuyor.
Evet beyanname verilecek. Taşıtlar da gayrimenkul gibi değerlenir. (4783 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle değişen madde Yürürlük; 01.01.2003 tarihinden geçerli olmak üzere 09.01.2003) Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançlarıdır.
Yatırım yapma amacıyla bir gayrimenkul satın aldığını düşünelim ve değeri yükseldiğinde satarak gelir elde etmeyi hedefliyorsun. Gayrimenkulün iktisap tarihinden yani resmi alış tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasında, değer artışı kazancı olarak elde ettiğin kâr üzerinden bir vergi ödemen gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri