Ağaç Yaşken Eğilir atasözünün Türk Dil Kurumuna göre anlamı, insanların küçük yaşlarda daha kolay eğitilebileceklerini anlatan, bir söz anlamındadır. Çocuklar küçük yaşlardayken, her türlü bilgiyle ve beceriyle şekil vermeye elverişlidirler. Yıllar geçip büyümeye başladıklarında eğitilmeleri de zorlaşır.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
Gerçek anlamı ile bakıldığında ağacın gerçekten de yaş olduğu ilk zamanlarda eğilebileceğini görürsünüz. kuru bir ağacı yani yaşlanmış bir ağacı eğmeye kalktığınızda eğemezsiniz, ağaç kırılır. Ancak bu atasözü ile asıl anlatılmak istenen mecaz anlamıdır.
Ağaç Yaş İken Eğilir Atasözü Ne Amaçla Kullanılır? Davranışların öğrenilmesi çocuk yaşlarda daha kolay olmaktadır. Çünkü belli bir yaştan sonra öğrenilen bilgilerin bellekte kalması daha zor olmaktadır. Bu sebeple bazı önemli eğitimlerin çocuk yaşta verilmesi son derece önemlidir.
Bu kadar önemli olan ağaçların kesilmesi de elbette ki son derece zararlı ve kararlı olan bir hareket olmaktadır. Bu atasözünde sözü geçen yaş kelimesi kurumamış, yaşayan ağaçları ifade etmektedir. Bu sebeple de bu ağaçların değil kurumuş ağaçların kesilmesi gerekmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Cevap: bir acıyı onu çekenden başkası tam anlayamaz veya aynı ölçüde üzülemez.
Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır atasözü, güzel konuşarak halledilmeyecek mesele, çözülmeyecek sorun yok anlamına gelir.
Kendi davranışı dolayısıyla zarara uğrayan birinin bundan yakınmaya hakkı olmaz.
Kötü günler için paramızın bir kalanını saklayıp kötü günde kullanmalıyız.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
Atasözü Ağacın kurdu içinde olur.
Üzüm Üzüme Baka Baka Kararır Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? İki kişi, birlikte çok zaman geçiriyorsa veya ortak bir paylaşımları varsa, mutlaka birbirlerinin huyundan suyundan etkilenirler.
MEYVE VEREN AĞAÇ TAŞLANIR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Bilgili, hünerli, işinde başarılı olan kimseler kıskanılır, eleştirilir ve işlerini yapmaları zorlaştırılır.
Mum Dibine Işık Vermez Atasözünün Anlamı Nedir? (
Güçlü kişiler uzaktaki kişileri koruyup kollayıp fayda sağladığı kadar kendi yakınlarına yarar sağlamazlar. Bir kimse başkalarına bol bol yaptığı yardımı etrafındaki yanı başındaki kişilere yapmazlar. Etkili bir kişi kendi yakınlarına yardımcı olamaz.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Ev alacak kimse için komşular evden daha önemlidir. Komşular kötü ise, en güzel bir evde bile rahat oturulamaz.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
[1] Bir olayın gerçekten meydana gelmiş olup olmadığını anlamak için, gizli kalamayan belirtisine bakmak gerekir. Bu belirti varsa olay da var demektir.
Baştakilerin tutumu bozuk olan toplumda her şey bozuk olur.
Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez atasözüne göre büyük çıkarlar ve menfaatler elde etmek için küçük fedakarlıklar yapmak gerektiği belirtilir. Buna göre büyük kazançlar elde edilmesi için de ufak tefek sıkıntılara girilebileceği açıklanır. BU atasözü pek çok alanda rahat bir şekilde kullanılabilir.
[1] Bir konunun üzülecek ve sevinilecek durumu kalmayınca dertler biter ve hep sevinilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri