Örneğin bağ bitkileri ve kivilere demir gübresinin verilmesi için en uygun zaman sürgün oluşumu başlangıcıdır. Domates, biber, patlıcan, salatalık, karpuz, kavun, çilek ve kabak bitkilerine demir gübresi verilmesi için ideal zaman dilimi fide dikiminden başlar, hasattan 15-20 gün öncesine kadar sürer.
Yetişkin bir meyve ağacında ya da tam verim çağına ulaşmış meyve ağaçlarında ağacın yaşına ve çeşidine göre 500 gr ile 2 kg arası demir sülfat gübre verilmesi tavsiye edilir. Meyve ağaçlarının gübreleme aşaması, ağaç tacı altında ki kısım açılarak çukurlara gübre gömülür ve çapa yardımıyla toprağa karışması sağlanır.
Toprağa uygulandıklarında meyve bahçelerinde ağaç büyüklüğüne göre ağaç başına 70-150 gr yetebilmektedir. Bununla beraber şiddetli noksanlık durumunda bu oran 500 gr'a kadar çıkarılabilir. Bağlarda ise asma başına 10-50 gr yeterlidir. Çok fazla demir verilmişse koyulaşmış yapraklar görülebilir.
Kullanımı: Haftada 2 – 3 kez her 50 Litre akvaryum suyu için 3 – 4 mL Fertiges Demir eklenmelidir. Demir eksikliği görüldüğü durumlarda doz artırılabilir. Doz artırılırken Fertiges Nitrat ve Fosfat gübreleri de aynı oranda artırılmalıdır.
DEMİR 6 FORTE - TOZ GÜBRE (1 Kg)
Yüksek oranda demir içerir. Bitkilerde demir noksanlığından kaynaklanan büyüme ve gelişme geriliğinin belirgin olduğu durumlarda tavsiye edilir. Demir fotosentezin bileşenlerinden biri olup, büyüme ve gelişme için mutlaka gerekli iz elementlerden biridir.
İlgili 21 soru bulundu
Domates, biber, patlıcan, salatalık, karpuz, kavun, çilek ve kabak bitkilerine demir gübresi verilmesi için ideal zaman dilimi fide dikiminden başlar, hasattan 15-20 gün öncesine kadar sürer. Muz bitkisine gelişme dönemi boyunca herhangi bir anda demir gübresi verilebilir.
Bitkilerde demir noksanlığı çok yaygındır. Başlangıçta belirtiler çok genç yapraklarda yeşil rengin kaybıdır. Damarların aralarındaki dokular soluk yeşil, sarı hatta beyaz olurken, damarların kendisi koyu yeşildir. Yeni yapraklar tamamen renkten yoksun olarak çıkarlar, fakat damarlar daha sonra koyu yeşile dönerler.
Topraktaki yüksek azot, çinko, manganez ve molibden seviyeleri de demir eksikliğine neden olabilir. Demir bitkilerde hareketsizdir ve bu nedenle ilk olarak en genç yapraklarda eksiklik belirtileri ortaya çıkar. Demir eksikliğinin en belirgin belirtisi, en genç yaprakların damarları arasında kloroz veya sararmalardır.
Tahıllarda, yarısı ekimle birlikte, sapa kalkma dönemi öncesinde de diğer yarısı. Meyve ağaçlarında, çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda püskürtme yoluyla yapraktan yada yine çiçeklenme öncesinde taç iz düşümlerine toprağa gömerek. Bağda; şeker gübrenin yarısı şubat veya mart aylarında yapılan toprak işlemesinde.
Demir gübrelemesi ile toprağın beslenmesi ve bunun sayesinde bitkilerin hızlı ve sağlıklı gelişmesidir. Demir gübrelemesi ile toprak beslenerek bitki gelişimi hızlandırıldı. Bitkide yeni yaprakların daha çabuk çıkması sağlandı.
Demir fotosentezin bileşenlerinden biri olup, büyüme ve gelişme için mutlaka gerekli iz elementlerden biridir. Ayrıca kurak ve yarı kurak bölgelerde oluşan kireçli topraklarda eksikliği en çok görülen bitki besin maddesidir. Demir noksanlığında bitkide en son çıkan genç yapraklar sarımsı yeşil olur.
Demir Tozu Temizleyici Sprey; uygulaması oldukça kolay bir üründür. Yüzeye sprey püskürtülür. 1-2 dakika beklendikten sonra balata ve demir tozları yüzeye zarar vermeden erimeye başlar. Su ve bez yardımı ile alan temizlendikten sonra yüzey demir tozundan temizlenmiş olur.
Kullanım önerisi: Yetişkinler için günde 1 direkt saşe (tek kullanımlık toz paket) içeriğini doğrudan ağzınıza dökerek kullanılması tavsiye edilir. Tavsiye edilen günlük porsiyonu asmayın. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza ediniz. İlaç değildir.
Yılın bu ilk gübrelemesinde Potasyumlu ve Fosforlu gübrelerin tamamı ile Azotlu gübrelerin yarısı verilmelidir. Azotlu gübrenin diğer yarısı ise 2-3 ay sonra sulamadan hemen önce verilip tırmıkla hafifçe karıştırıldıktan sonra derhal sulanarak erimesi sağlanmalıdır.
Meyve ağaçları toprak PH'sı 6,5-7,5 arasında organik ve inorganik besin maddelerince yeterli topraklarda gelişir. Toprağın organik madde kapsamı yeterli değilse, bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi tavsiye edilir. Ahır gübresi kıtsa, her fidan çukuruna bir kova yanmış gübre toprakla karıştırılarak kullanılabilir.
DAP gübresinin meyve ağaçlarında kışın şiddetine göre şubat ve mart aylarında, ilkbaharda ekilecek bitkilerde ise ekimden hemen önce ve genellikle 10-15 cm derinliğe gömülmesi uygundur.
Sebze yetiştiriciliği ve meyve yetiştiriciliğinde meyvenin ihtiyacı olan potasyumun ham maddesidir. Bitkinin direk alabileceği formdadır bu nedenle ürün kullanımında yüzde yüz başarılı sonuç verir.
İlk gelişme dönemlerinden hasada kadar kullanılması tavsiye edilir.
Meyve ağaçlarının gübreleme zamanı, bölgenin iklimine göre değişmekle birlikte ılıman bölgelerde Şubat- Mart aylarında, kışı şiddetli geçen bölgelerde ise Mart- Nisan aylarında yapılmalıdır. Yılın ilk gübrelemesinde önerilen fosforlu ve potasyumlu gübrenin tamamı ve azotlu gübrenin yarısı verilmelidir.
Demir elementinin fazlalığı durumunda bakır, çinko, magnezyum ve mangan absorpsiyonu azalabilmektedir. Yaşlı yapraklardan genç yapraklara demirin aktarılamaması nedeniyle bitki, büyüme organlarının demir gereksinimini sürekli demir alarak karşılayabilmektedir.
Demir eksikliği vücudun artan demir ihtiyacının karşılanamaması ile ortaya çıkabileceği gibi alınan demirin yeteri kadar emilememesi sonucu da ortaya çıkabilir. Demir kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobinin yapı taşıdır. Demir eksikliğinin en önemli sonucu kansızlıktır (anemi).
Demir yıkanmayla kaybolur ve toprağın alt tabakalarında tutunurlar. Bu nedenle Demir Sülfat gübresinin toprağa takviye edilmesi ile topraktaki demir eksikliği giderilir.
Demir eksikliği sonucu, klorofil maddesinin sentezlenememesiyle bitkilerin genç yapraklarında ve özellikle son çıkan yapraklarda görülen kloroz damarlar arası sararma şeklinde ortaya çıkar (Resim 1).
Demir gübresi, toprakta çözünür bir formda bulunur ve toprak tarafından kolayca emilir. Bitkilerin demir ihtiyacını karşılamak için, demir gübresi su ile sulama veya yapraktan uygulama yoluyla bitkilere verilebilir. Demir gübresi, toprağın pH'ı ve bitkilerin ihtiyacına göre kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri