Belli bir zaman dilimi içerisinde kendiliğinden gerçekleşme anlamı varsa oluş fiilidir. Yeşermek,solmak,uzamak,ağarmak gibi.
Yani durum fiilleri, nesneye ihtiyaç duymayan fiillerdirler. Bunun yanı sıra gerçekleştirilen eylem öznenin üzerinde gerçekleşir ve işin gerçekleşmesinde öznenin bir etkisi vardır. Durum fiillerini bulabilmek için fiilin önüne "onu" kelimesi getirilir. Eğer anlamsız oluyorsa o fiil durum fiilidir.
Yeşerme eylemi; kendiliğinden, aşama aşama gerçekleşir. Solmak, büyümek, bayatlamak, yeşermek, uzamak, acıkmak, yaşlanmak, çürümek, paslanmak, morarmak ... Uyarı: “Onu” sözcüğünü almayan her fiil durum fiili değildir. Çünkü oluş fiilleri de nesne almazlar yani oluş fiillerinin önüne de “onu” sözcüğünü getiremeyiz.
Dinlenmek, oturmak, uyumak, ölmek, kalkmak, yüzmek, susmak, korkmak, durmak, gülmek, ağlamak, koşmak, gelmek, çıkmak, bulunmak…
Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır: yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili) büyümek, eskimek (oluş fiili) uyumak, durmak (durum fiili)
İlgili 15 soru bulundu
Durum Fiili Nasıl Bulunur? Bir cümle içerisinde kim veya kimi soruları sorulmasıyla özne bulunmaktadır. Ancak durum fiillerinde özne fiilin içerisinde gizlidir. Yani neyi veya kimi sorusu sorulduğunda gizli özne ortaya çıkmaktadır.
durum fiili) » ağlamak (neyi, ağlamak? isteği olmadan, kendiliğinden meydana gelen, nitelikte değişiklik oluşturan ve zamanla oluşan fiillerdir. .Eylem, öznenin kendi isteği(iradesi) olmadan gerçekleşir. Oluş fiillerinde daha çok “zaman içerisinde.kendiliğinden olma” söz konusudur.
Ağarmak da uzun bir süreçten geçtiği için oluş fiilidir. Kendi kendine herhangi bir nesneye ihtiyaç duymadan oluştuğu için oluş fiilir.
"Çiz-, oku-, kır-, at-" fiilleri nesne aldıkları için iş fiilidir. Nesne almayan fiillerdir. Bu fiillerde öznenin yaptığı iş- ten etkilenen bir nesne yoktur. Durum fiilleri "neyi, kimi" sorularına cevap vermez.
öznenin iradesi dışında gerçekleşen fiillerdir. tıpkı durum fiilleri gibi, nesne almazlar. genellikle çok yavaş gerçekleşen hareketleri kapsar. çürümek, solmak, yeşermek, kızarmak, büyümek, yaşlanmak, uzamak gibi.
-Iş/-uş-, -Il/ul-, -It/-ut-, -dIr/dur-, -tIr-/-tur- ve -In/un- çatı eklerinin yukarıda zikredilen işlevinden farklı bir kategoride değerlendirilebilecek olan iki işlevi daha vardır; ki bu, oluş fiilini kılış fiiline (kaynamak > kayna-t-mak); kılış fiilini oluş fiiline (düğümle- > düğümle-n-mek) dönüştürmektir.
Kılış ve kılınış fiilleri cümlede yüklemin gösterdiği işin yapma niteliği taşıdığı, yapanın dışında bir nesneye yöneldiği, yani nesne gerektiren ve dolayısıyla da geçişli olduğu fiillerdir. Durum ve tasvir fiilleri ise herhangi bir oluş ve kılışı değil, sadece içinde bulunulan bir tavrı gösteren fiillerdir.
Algılama fiilleri, mental sürecin duyularla ilgili kısmını teşkil eder. İşitme, dokunma, koklama, tatma, görme ifade eden fiiller algılama duyu fiilleridir.
Fiillerin içerikleri ile ilgili de bilişsel, du- yuşsal, duygusal faaliyetleri bildiren coşmak, delirmek, huylanmak, korkmak gibi fiillerin oluş; düşünmek, öğrenmek, bilmek, anlamak gibi fiillerin kılış ve kılınış; alışmak, beğenmek, bıkmak, bunamak, gücenmek, özlemek, sevinmek, tiksinmek gibi fiillerin ise durum ve ...
- Annem elindeki taşı suya attı. Bu cümledeki atmak sözcüğü iş fiili olmaktadır. Atmak fiili öznenin etkisi ile bir nesnenin üzerinde gerçekleşmiştir. Ayrıca cümle içerisinde iş fiilini bulabilmek için kelimenin basına onu kelimesi getirilebilir.
Oluş fiili cümlelerine şu örnekler verilebilir:
Bu nedenle de bu fiil istem dışı kendiliğinden gerçekleşmiştir. - Saçları çok hızlı uzamıştı: Burada uzamıştı eylemi oluş fiilidir. Cümlede yüklem üzerinden cümlenin öğeleri sorulduğu zaman belirtili nesne veya özne yer almamaktadır.
Yalın fiiller geçişli fiiller, geçişsiz fiiller diye ikiye ayırılır. Bu iki çeşit fiil şekil bakımından aynıdır. Meselâ: Yukarıdaki örneklerden al- “almak” , de-~di- “demek”, Gara- “bakmak”, sä- “koparmak” fiilleri geçişli fiillerdir.
1. “Çiçekler soldu.” cümlesindeki solmak sözcüğü bir oluş fiilidir çünkü bu fiil bir değişim bildirmektedir.
Türkçede “etmek, olmak, yapmak, kılmak, almak, ver- mek, görmek, bilmek” gibi fiillerin yanı sıra “bulmak” ve “bulunmak” ke- limeleri de birleşik fiil kuruluşunda yer alan yardımcı fiillerdir.
Ağır (aҕыр) kelimesi, 'yüksekten bağırmak, acımak, acıtmak, ağrımak' anlamlarıyla fiil, bildiğimiz 'ağır' manasıyla da sıfat olarak tanımlanmıştır (1960:156-157).
Dil devriminden sonra literatüre girmiş olan ağarmak kelimesi ak sözcüğünden türetilmiştir. Ak, beyaz anlamına gelirken ağarmak kelimesi de beyazlaşmak demektir. Bu kelimenin isim hali ''ağartı'' ve ''ağarık'' şeklinde yazılır.
Durum fiilleri zaman zaman öznenin kendi isteği sayesinde, zaman zaman ise öznenin iradesi dışında gerçekleşen fiillerdir. Sonlanmaları için başka bir fiilin başlaması gerekmektedir.
(uyu- fiili geçişsiz bir fiildir) Ali uyuttu. (uyu-t- fiili oldurgan geçişli bir fiildir.) Fiiller birden fazla Geçişlilik Eki de alabilirler.
(fiil) ürkmek, korkmak, çekinmek, sakınmak, irkilmek, atmak, fırlatmak.
"ben uyudum." dediğinizde ise, uyumak sözcüğü bir nesneyi etkilemez, sadece öznenin o andaki durumunu bildirir, durum fiilidir. uyumak, bakmak, durmak, ağlamak, gülmek gibi fiiller durum fiilleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri