Tüm bu bilgilerden yola çıkarak ağlamak ve güzellik arasında bir bağlantı olmadığını söyleyebiliriz.
GÖZYAŞININ CİLDE FAYDALARI
Özellikle lizozim bakterilerden kurtulmaya yarayan bir enzim olarak adlandırılıyor. Bu nedenle ise yüzdeki akne ve bakterilere savaş açıyor. Fakat ağlamanın bir kötü etkisi ise, gözyaşlarının içinde bulunan tuzun cildi kurutulması olabilir.
Ağlayarak stres atmak gerçekten çok rahatlatıcıdır. Ama saatlerce ağladıktan sonra kızarmış burun ve şişmiş gözlere sahip olmak çokta güzel bir durum değildir. Diğer yandan gözyaşlarındaki tuz içeriği ciltteki nem seviyesini düşürerek cildimizi kurutabilir. Bu da ciltte kırışıklığa ve çizilmelere neden olabilir.
Normal Gözyaşı Akışı
Bu salgı göz kırpma ile gözün yüzeyinde dağılır ve göze ihtiyacı olan oksijen ve besin desteğini sağlar, ayrıca göz yüzeyini de temizler. Dolayısıyla sağlıklı gözler için sağlıklı ve yeterli bir gözyaşı salgısı oldukça önemlidir.
Aşırı ağlama, vücudun sıvı dengesini bozabilir ve dehidrasyona neden olabilir. Gözyaşlarındaki tuz, cildin nemini kaybetmesine ve kurumasına sebep olur. Ayrıca gözyaşlarını silmek için kullandığımız peçete veya mendil, cilt bariyerini zedeleyebilir ve tahrişe yol açabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Sürekli ağlama isteği, kişinin yaşadığı psikolojik rahatsızlıkların göstergesi olabilirken nörolojik sorun ihtimalini de göz ardı etmemekte fayda vardır. Bunun ardında anksiyete (kaygı bozukluğu), TSSB (travma sonrası stres bozukluğu), duygudurum bozukluğu, depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklar bulunuyor olabilir.
Cildi Güzelleştirir
Böbreklerin daha verimli çalışması toksinlerin atılmasını sağlayarak genel sağlığa olduğu kadar cilt güzelliğine da pozitif bir yansıma sunuyor. Gün içerisinde yeterli oranda su içen kişilerin vücutlarından daha fazla toksin atılıyor ve bu durum cilt tonunun dengelenmesine yardımcı oluyor.
Gözyaşı birçok nedenden dolayı yetersiz kalabilir ve yapısı bozuk olabilir. Örneğin, yeterince gözyaşı üretilemez veya yapısı bozuk gözyaşı üretilirse kuru göz oluşabilir. Gözyaşı yetersizliği, göz yüzeyinde iltihaplanmaya ve hasara yol açabilmektedir.
Gözyaşı aslında %98 oranın saf sudan oluşurmuş ama dilimizdeki hassas tat tomurcukları gözyaşının içindeki bu elektrolitleri algılar. Vücudumuzdaki her özellik gibi gözyaşının tuzlu olmasının da bir nedeni vardır. Gözyaşımızın içerisindeki tuz, gözlerdeki enfeksiyon oluşumunu engelleme özelliğine sahiptir.
Aşırı gözyaşı üretimi veya gözyaşlarının düzgün şekilde akmaması neticesinde yüzde fazla miktarda gözyaşı birikmesi sonucu gözyaşı lekeleri oluşabilir.
Ağlamak, sanılanın aksine bir zayıflık belirtisi değildir. Duygusal boşalım sağlamaktır. Vücuttan toksinler atılır ve kendimizi daha rahat hissederiz. İnsan sağlığı için faydalıdır.
Endorfin beynin ürettiği bir ağrı kesicidir. Morfin kadar etkili olup vücuttaki rahatsızlık hissini azaltarak sinirleri uyuşturur ve dolayısıyla rahatlama sağlar. Ağlayınca da tıpkı kahkaha atınca olduğu gibi endorfin salgılanır. Bu rahatlama hissiyle birlikte kişi sakinleşir ve uykuya dalma kolaylaşır.
Uzmanlara göre insan vücudu 3 farklı gözyaşı üretiyor: Refleks olarak ağlama ile kişi kendisini öfkelendiren duygulardan arınıyor, devamlı ağlama ile gözlerin nemli kalması sağlanıyor ve duygusal ağlama ise kişinin ruh sağlığına fayda sağlıyor.
Limon, greyfurt, portakal, çilek, kivi, frenküzümü ve kuşburnu gibi meyveler; lahana, domates, karnabahar, kırmızı biber ve yeşil biber gibi sebzeler C vitamini açısından zengindir. E vitamini: İyi bir antioksidandır. Yüzeysel olarak uygulandığında cildin nemlenmesine yardımcı olur. Yumuşaklık ve pürüzsüzlük sağlar.
Gözyaşları oldukça faydalıdır. Her çeşit duyguyu iletmemizi sağlarlar. Net görmemize yararlar. Gözlerinizi zararlı maddelerden arındırırlar.
İki gözyaşı bezi de beynin aynı bölgesinden uyarılır. Mutluluk gözyaşı da acı gözyaşı da hem sağdan hem de soldan refleks olarak salgılanmaktadır. Şurada Paylaş! Gözleri şaşı yapmak, göz kas egzersizlerinden biridir ve göz o şekilde kalmaz.
Göz yaşartıcı gaz, gözdeki korneayı uyararak gözyaşı, acı ve hatta körlüğe sebep olan ölümcül olabilecek bir kimyasal silah.
Kişi kendini duygusal hissettiğinde, çok fazla güldüğünde, öksürme, hapşırma, esneme ve güçlü tat duyumları gibi hallerde gözlerin sulanması doğal ve geçicidir. Fakat bu gibi nedenlerin yokluğunda gözden yaş gelmesi, göz sulanması sorunu anlamına gelir. Göz sulanmasının en yaygın görülen nedeni göz kuruluğudur.
Bu durum en sık telefon, tablet, bilgisayar kullanırken, kitap okurken, televizyon seyrederken ortaya çıkar. Bunun sebebi gözyaşının buharlaşarak göz yüzeyinin kurumasıdır. Ayrıca, alerjiler, kimyasal maddelerin ve buharların tahrişi, konjonktivitler de gözlerde yanmaya sebep olurlar.
Gözün yatay genişliği %10 kısalır. Göz çevresindeki yağları yerinde tutan zarın gevşemesi yüzünden yağlar öne doğru fıtıklaşır ve göz altında torbalanma görünümü oluşur. Yaşla birlikte bu yağların azalması ise gözlerin çukura kaçmış görünümüne yol açar. Yıılar geçtikçe, görme azalır, görme alanı daralır.
Genellikle hastalarımızda kaşıntı, kızarıklık ve batma olsa da hiç şikayeti olmayan kişilerde de göz kuruluğu olabilir. Göz kuruluğu tedavisi aşama aşama yapılan uzun süreli bir tedavisidir. Bazen tedavi ömür boyu devam eder. Hekiminiz önermediği sürece göz kuruluğu tedavisine ara vermeyiniz.
Soğuk hava cildin dış katmanını etkileyerek cildi daha kalın ve kırılgan hale getirir. Kış aylarında daha hassas hale gelen, dayanıksızlaşan deri, soğuk havalarda kan dolaşımının da yavaşlaması sonucunda kuruyabilir.
Su İçmek Cildi Beyazlatır mı? Su içmek cilt tonunun dengelenmesinde etkilidir. Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan su sayesinde cilt daha dengeli tonlarda görünüm sunar. Cildinizin renk eşitsizliği varsa bol su içerek renk eşitsizliğinin giderilmesine yardımcı olabilirsiniz.
Cilt bakımının ilk şartı bol su tüketmektir. Uzmanlar vücut ve cilt sağlığı için günde ortalama 2 litre su içilmesini tavsiye ediyor. Su tüketimi vücut ve cilt sağlığının korunmasını sağlar. Yeterli su tüketiminin yapılmadığı durumlarda cilt nem dengesini kaybeder ve cilt kurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri