Çok sevilen ağlayan pasta tarifini muz ile hazırladık, lezzetine lezzet kattık.
Fırından çıkardığınız kekin üzerine 2 su bardağı süt döküp ıslatın. Bir kabın içinde soğuk sütü ve krem şantiyi çırpın. Kabarınca buzdolabına koyup bekletin. Bu arada kekinizi soğutun.
Sosu için;
Sos kabı veya büyük cezvede 2 bardak süt,1 bardak şeker, 2 yemek kaşığı un ve (25gr) 3 yemek kaşığı kakaoyla çırpılır ve ateşe koyulur. Pişine kadar top top olmasın diye karıştırılarak pişirilir. Kıvamı yoğunlaşan sos ateşten indirilir.
Tarifimizde kullandığımız 30x20 boyutlarındaki bir kek kalıbında hazırladığınız ağlayan pasta 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dakikada pişer.
İlgili 26 soru bulundu
Ağlayan kek yemelere doyamadığımız ve bol çikolatası ile gönülleri fetheden bir kek ve bu keki bir de pudingli deneyin. Pudingli ağlayan kek yapılışı ile de hem çok kolay bir tatlı hem de puding ile birleştiğinde daha hafif ve tadına doyulmaz bir kek oluyor.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin. Kek pişirirken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Ardına iyice soğumuş sosu döküp süsleyip buzdolabında en az 2 saat dinlendirip servis ediyorum. Aşama aşama yaparsanız sıkıntı olmayacaktır.
alt tabakası ıslak kek *, bir ust katmanında krem santi ve en ust katmanında ise cikolata sosudur. bunu annem bana aglayan pasta diye yutturmustur. lugatta baska sekilde bulunuyorsa bilemem. en üstüne çok akıcı kıvamlı jöle gibi birşey sürerler, bu yüzden ağlayan pastadır ismi.
Ağlayan pastanın klasik versiyonunda hazırlanan bir kek, bir sos ve bir krema vardır. Fırından çıkarılan kekin üzerine hazırlanan sos ve krema ilave edilerek servis edilir.
Kek pişer pişmez fırından çıkartıp, dilimleyin ve üzerinde sosu gezdirin. Yani sosu dökeceğiniz zaman hem kek, hem de sos sıcak olmalıdır.
birçok ağlayan pasta denemem oldu bugüne kadar ama lezzet olarak en tatmin edici olan kesinlikle pastacı burcu'nun tarifiydi… ben keki bir gece önce pişirdim ve sütünü dökerek beklettim. şantisini ise ertesi gün yaptım ve servise kadar dolapta beklettim… tarifi aynen aktarıyorum ve sizlerede şiddetle tavsiye ediyorum…
1 Porsiyon (Orta) Ağlayan Kek 276,97 kaloridir. Ağlayan Kek içeriğinde 30,01 Karbonhidrat(g), 6,70 Protein(g), 14,64 yağ(g), 0,50 lif(g), 138,78 Sodyum(mg), 109,98 potasyum(mg), 36,81 Kalsiyum(mg), 77,33 A Vitamini(ui), 0,11 C Vitamini(mg), 1,12 ve Demir barındırır. Ağlayan Kek kalorisi ve besin değerleri…
Süt, şeker, un, yumurta sarısını tencereye alıp hepsini bir çırpıyoruz. Sonrasında ocağın üstüne alıp kısık ateşte devamlı çırparak karıştırıyoruz. Kaynayan kremanın altını söndürüp tereyağı ve vanilyasını da ilave edip tekrar çırpıyoruz. Kremayı soğutup, mikserde çırpıyoruz.
Sosunu döktükten sonra ağlayan pasta dilimlerinin üzerine yakışacağını düşündüğünüz antep fıstığı, fındık, badem gibi çekilmiş kuruyemişler kullabilirsiniz. Hindistan cevizi, iri kıyılmış fındık veta ceviz kullanarak da süsleyebilirsiniz.
Normalde ağlayan pasta kakaolu olur ama benim eşim kakaolu kekleri sevmiyor. Kakao yerine ben muzlu puding koydum bir paket sonra vanilya ve kabartma tozu eklenir. Kabartma tozunun üzerine limon suyu dökülür. En son un eklenir.
Kek fırından çıktıktan sonra üzerine büyük su bardaklarından 1 yada 1, 5 bardak sütle ıslatıyoruz. Sütü ısıtmanıza falan gerek yok kekin sıcak olması yeterli. Kek soğuduktan sonra köpürttüğümüz krem şantiyi üzerine döküyoruz, varsa kırılmış ceviz yada çikolata serpip buzdolabına koyuyoruz.
AĞLAYAN KEK PÜF NOKTALARI
Kekin iyice kabarması için fırını mutlaka önceden ısıtın. Malzemelerin pütürlü kıvamda olmaması için iyice karıştırdığınızdan emin olun. Kek harcına unu mutlaka eleyerek koyun bu yöntem kekin daha iyi kabarmasını sağlayacaktır.
Fırını kapatıp kapağını aralıklı bırakın. 5 dakika sonra çıkarın. 8) Pişen pandispanyayı kullanmadan önce en az 2 saat hatta 1 gün bekletirseniz daha güzel kesilir ve şeklini daha iyi korur.
Ağlayan kek bekledikçe güzelleşen pastadır. Akşamdan yapıldığında daha güzel olur.
Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır. Kekin yağı az gelirse, olması gerekenden daha kuru ve sert olacaktır.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Unu eleyerek koymakta kekin kabarmasını sağlar. Un, kabartma tozu, şekerli vanilin gibi kuru malzemeleri mutlaka elekten eleyerek ekleyin. Elemek, unun havalanmasını sağlıyor. Böylelikle diğer malzemelerle daha kolay bütünleşiyor!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri