Cam Filmler uzun yıllar kullanılsın diye dizayn edilmiştir; Cam filmi tipine göre filmin garanti süresi değişir. Ortalama filmin kullanılma süresi uygulamalar için 15-20 yıl iken dış uygulamalarda 7-8 yıldır.İçeriden yapılan uygulamalarda garanti süresi on (10) yıl,dışarıdan yapılan uygulamalarda ise iki (2) yıldır.
Araba cam filmi ömrü genelde 5 – 15 yıl arasında gösterilse de bu sürelerden çok daha erken bir zamanda eskimeler görülmektedir. Tercih edilecek cam filminin kalitesine ve özelliklerine göre ömrü de farklılık göstermektedir. Cam filmi çekildikten sonra bu filmlerin faydalarından uzun süre yararlanmanız mümkündür.
Güneş kontrol filmini cama eklemek, cam sıcaklığını arttırır, ancak doğru şekilde seçilen film, camın kırılmasına neden olmaz.
Uygulama işlemi tamamladıktan sonra 3 ve 12 saat arasında kuruması ve iyi bir şekilde uygulanması açısından bekletebilirsiniz. Ürünü uyguladığınız yüzeye kolay bir şekilde uygulanmasını sağlamak için güneş ışığı görmesini sağlayarak sağlıklı bir şekilde kurumasını ve cam yüzeyine uygulanmasını sağlayabilirsiniz.
Cam filmi, ana maddesi polyester olan şeffaf bir malzemesidir. Güçlü bir izolasyon özelliği olan bu madde zararlı güneş ışınlarını engelleyerek UV koruması sağlar. Aynı zamanda çizilmeyen, darbelere karşı dayanıklı, kolay kolay dağılıp parçalanmayan sağlam bir malzemedir.
İlgili 44 soru bulundu
Başlangıç olarak, yapıştırma yapıştırıldıktan en az bir hafta sonra yıkanması gerektiğini bilmeliyiz, çünkü tutkal cama sıkıca sabitlenmelidir. Tutkal tamamen kavranana kadar filmi dikkatsizce yıkarsanız, soyulma olasılığı yüksektir. Filmi aşındırıcı özelliklere sahip maddelerle yıkamaktan kaçınmak gerekir.
En İyi Cam Filmi Kaç Numara? En sık tercih edilen cam filmi 2 numara cam filmidir. Bunun sebebi diğer cam filmlerine göre daha mat bir görünümde olup aynı zamanda sürüş rahatlığını sağlayabilmesidir. Aracın ön, arka ve yan camlarında 2 numara cam filmi tercih edilebilir.
Hangi Cam Filmleri Serbest? Işık geçirgenliği %70'in üstünde olan yani ışığı %70'ten fazla geçiren cam filmlerinin kullanılması serbesttir. Cam filmi uygulayan yerlerde bu filmler 1 ve 2 numara olarak adlandırılır.
Buna göre belirli geçirgenliğe sahip cam filmlerin muayenelerde engel teşkil etmemektedir.
Cam filmi cezası 2023 yılında her yıl olduğu gibi yeniden düzenlendi. 30/1-b kapsamında cam filmi ile ilgili kurallara uymayan sürücülere uygulanan para cezası 951 TL'dir. Cam filmi sebebiyle ceza alan sürücülerin 7 iş günü içerisinde cam filmini çıkarttırması gerekir.
Ancak cam filmi yaptırdığınız ilk 2 gün camlar kesinlikle açılmamalıdır garantiliyse garantiden çıkar.
Öncelikle sprey ile cam üzerindeki filmin her tarafına 1/3 oranında amonyak içeren su sıkılır. Daha sonra alta serilen poşet cama yapıştırılır ve araç arka camı güneş gören bir yere bırakılarak 3 saat kadar beklenir. Bu şekilde iyice ısınan ve yumuşayan film rezistansa zarar verilmeden kolaylıkla sökülebilir.
en ince olan film bi işe yaramaz boşa çektirmeyin bütün filmlerin zamanla güneşi gördükçe rengi açılır orta karanlık bir film çektirin güneşte rengi açılınca normale döner.
Fön makinesi ile cam filmi ısıtılır ve yumuşatılır. Ardından yumuşayan cam filmi dikkatlice çıkarılır. Öte yandan inatçı cam filmlerini sökmek için buhar makinesi de kullanılabilir. Buhar makinesi ile yumuşatılan cam filmi kolayca çıkarılmaktadır.
1 numara cam filminde görüş durumu %85'dir. Bundan dolayı hiçbir ceza ve yasak durumuyla karşılaşmadan rahatlıkla araçlarda kullanılabilir.
Cam filminin ruhsata işlenmesi mümkün değildir. Yalnızca fabrika çıkışlı karartılmış camların (R43 cam) ruhsata işletilmesi mümkündür. Sonradan takılan cam filmlerinin muayeneden geçmesi mümkün olmadığı gibi ruhsata işlenmesi de olanaksızdır.
Karayolları Trafik Kanunu madde 30/1-b'ye göre:
Kanunda da belirtildiği üzere cam filmi taktırmak ve cam filmini belirtilen süre içinde çıkarttırmamak da cezaya tabi. 2023'de cam filmi taktırma cezası ise 20 ceza puanı ve 951 TL; ancak ilk 15 gün içinde ödenmesi durumunda indirimli tutar 713 TL'ye düşüyor.
Buna göre öncelikli olarak ön ve yan camlar için geçirgenlik %70 olarak belirlendi. Kapalılık durumunun %30'un üstüne çıkması durumunda cam filmi cezası uygulanacak. 180 derecelik görüş alanında sürücünün mutlak surette rahatsız olmaması gerekiyor. Bunun için ön yan camlar için %70 sınırı mevcut.
Güncel yasa ve yönetmeliklere göre cam filmlerinin en az %70 ışık geçirmesi gerekiyor. %70 ışık geçirgenliği sadece 1 ve 2 numaralı filmler için uygun görülüyor. Bu orandan daha az ışık geçiren cam filmleri araçlarda yasak olarak biliniyor. Bu nedenle 3, 4 veya daha fazla numara film kullanmak yasaktır.
Bu noktada "İyi cam filmi nasıl anlaşılır?" sorusu önem kazanır. Bunun için uygulayabileceğiniz çok kolay bir test var. Cam filminin üzerine bir miktar tiner dökün ve bir süre bekleyin. Eğer döktüğünüz tiner cam filminin boyasını çıkarmıyorsa elinizdeki ürünün kaliteli bir cam filmi olduğunu anlayabilirsiniz.
Trafik kurallarında yapılan düzenlemelere göre de aracın ön tarafındaki görüş alanı 180 derece olarak hesaplanır. Bu noktada ise camın toplam ışık geçirgenliğinin en az %70 olması beklenir.2 numara cam filmi için ışık geçirgenliği standart bir oran olan %70 ve %75 civarı arasında değişkenlik gösterir.
Cam Filmi Kullanımı İçin Sağlanması Gereken Kriterler
Bu kurallardan bazıları ise şunlardır: Ön cama veya sürücünün sağ ve sol camlarına renkli cam filmi yapıştırılmamalıdır. Yapıştırılsa bile ışık geçirgenliği en az %70 olan cam filmleri tercih edilmelidir. Aracın camlarına 4 numara cam filmi yapıştırılması yasaktır.
Kapalı alanda yapılabilir, ancak cam montajı yapıldıktan 3-4 saat sonra aracın kullanılması önerilmektedir. Yoğun yağışlarda daha tedbirli olmak gerekebilir.
Cam filminin camla bir bütün haline gelip tam kuruması için bizim önerdiğimiz süre 30 gündür. Film uygulandıktan bir süre sonra su ve hava kabarcıkları kalabilir,ancak kuruma süresi sonunda bu lekeler kaybolacaktır. Yukarıda verilen süre tamamen hava şartlarına bağlıdır.Bu süre 10-15 gün de olabilir 45 gün de.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri