Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Akü ile ilgili en merak edilen sorulardan bir diğerinin ise “Akü biterse ne olur?” olduğunu biliyoruz. Akü bitince aracınızın marş motorunu ateşleyemez, yani aracınızı çalıştıramazsınız. Buna ek olarak aracınızın diğer elektronik aksamları da çalışmaz duruma gelir.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Akünün araca montajından önce mutlaka yüzey voltajı ölçülmelidir. Akünün kabul kriteri minimum 12.6 volt değerinde olmalıdır. Akü voltajı 12,4 ve altında ise bu akünün kullanıma uygun değildir. Çünkü aküde sülfatlaşma reaksiyonu başlamış demektir.
Çözüm: Akü sıcaklığı izin verilen şarj sıcaklığı aralığına (0–45 °C) dönene kadar bekleyin. Yardım: Aküyü şarj cihazına doğru biçimde yerleştirin. Yardım: Akü kontaklarını ve şarj kontaklarını temizleyin; örneğin aküyü birkaç kez takıp çıkararak. Yardım: Aküyü değiştirin.
İlgili 21 soru bulundu
Araçta meydana gelen yüksek ısınma düzeyi ve bu nedenden kaynaklanan asitli su seviyesi miktarında azalma bozuk akünün belirtilerindendir. Aynı zamanda bu asitli suyun rengi daha koyu bir hale gelir ve suyun yüzeyine cam elyaflar çıkar. Akü kapağında meydana gelen fiziksel değişimler de akünün bozulduğuna işaret eder.
Akü Şarj işlemi, akünün anma kapasitesinin 1/20'si akım ile yapılmalıdır. Akü şarj işlemi, akü gerilimi 16,20V'a ulaştığında sonlandırılmalıdır. AGM akülerinin şarj edilmesi esnasında akü şarj cihazı (redresör) voltajı 14.40 V a sabitlenmelidir. Şarj esnasında 14.40 V geçilmemelidir.
aküde göz başına düşen 2.2-2.3 volttur ... şarjlı sağlam bi sulu akü 13.4-13.6 voltu görebilir...sulu aküler 12.0 değerini gördüklerinde bitmiş demektir...
Akü ölçüm testi akü pilinin şarj durumunu bir voltmetre yardımıyla ölçmektir. Analog ve dijital voltmetreler yardımıyla bu ölçümler yapılabilir. Tabi ki dijital voltmetrenin okunması daha kolaydır ve daha sağlıklı ölçümler yapmaktadır.
Şarj durumu tablosuna bakıldığında, akü 12,80V'un üzerindeyse ve başlangıç elektrolit yoğunluk değeri de 1,280 gr/cm3 ise tam doludur. Ancak voltaj değeri 12,4V'un altındaysa, aküde sülfatlaşma başlamıştır ve redresör yardımıyla tekrar 12,80V'a yükseltilmesi gerekir.
Akü ömrü, kullanım süresine ve sıklığına göre değişir. Aynı zamanda iklimsel etkiler, araca takılı değilse akünün saklama koşulları, marş sayısı, motor kapalı haldeyken araç elektrik donanımlarının kullanımı gibi faktörler de akünün ömrünü etkiler. Ortalama verilere göre bir akünün ömrü 4-5 yıldır.
7Ah akü, 1 amperde 7 saatte boşalırken, 500 mA'de 15 saatte boşalabilir. Kesin kapasite bilgisi istenirse, Wh(güç-saat) değerine bakılır. Farlar halojen ise 50-100W arası güç harcar. Bu da aküyü 1 saatte bitirir.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Ortalama olarak bir akünün kullanım ömrü 4-5 yıl kadar olsa da aracın kullanılmadığı sürelerde biraz daha fazla deşarj olabilirler.
Eğer uzun bir süre bu konumda farlar açık kalırsa tabii ki aküyü boşaltır. Eğer uzun bir süre bu konumda farlar açık kalırsa tabii ki aküyü boşaltır. sırf far degil teyp bile uzun süre acık kalırsa biter. sırf far degil teyp bile uzun süre acık kalırsa biter.
Akünün ne zaman üretildiğini bilmek önemli. Akü alırken veya akü taktırırken üretim tarihine mutlaka bakın. Peki, akü üretim yılı nerede yazıyor ve neden önemli? Üretim tarihi, akünün eksi kutup kısmı üzerine, akü gövdesi üzerinde ya da garanti belgesi üzerinde yazar.
Yine 12 volt yada 24 volt ölçüyorsanız akünün sağlamdır. Fakat bu esna da siz misal 9 volt 7 volt gibi değerler ölçüyorsanız akünüz bitmiş anlamına gelmektedir. Bu esnada akünüzü sarj ettirin. Eğer sarj ettirdiniz yine aynı sorunlar var o zaman aküyü değiştirmeniz gerecektir.
Akü Test Cihazı Nasıl Kullanılır? Akü testi yapabilmek için 12v Akünün kapalı pozisyondaki aracınızın negatif akü terminaline siyah test cihazı klipsini, pozitif terminale ise kırmızı test cihazı klipsini bağlayınız. Ekranda data girişi yapıldıktan sonra test sonuçları karşınıza çıkacaktır.
Yeni aldığınız akü %100 dolu değildir. Bu nedenle boşta veya hafif yükte 13 volt civarı bir gerilime sahiptir.
Eğer akünün voltajı düşük ise Start-Stop sistemi devreye girmez. Bu durumda ya akü şarj edilmeli ya da araç bir miktar kullanılarak akünün şarj olması sağlanmalıdır. Start-Stop teknolojili aküler araca takılırken voltaj değerinin en az 12,60V olmasına dikkat edilmelidir.
AGM İngilizce Absorbed GLass Mat kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçesi ise emdirilmiş cam elyaf demektir. Kuru akü türüne dahildir. Yüksek güvenlik ve performansa sahip olması sayesinde yoğun olarak kullanılan bir akü cinsidir.
Sıcaklık düştükçe akünün kullanım ömrü de artış gösterir. Yüksek sıcaklıklarda akü 2 yıl boyunca kullanılabilir. Orta seviyeli sıcaklıklarda 4-6 yıl boyunca kullanılabilirken düşük sıcaklık koşulları altında 7-10 yıl boyunca AGM akü kullanılabilir.
AGM akülerde kullanım ömrü de hem amper gücü hem de sıcaklık değerine göre değişebilir. Raf ömrü olarak da uzun bir bekleme süresi vardır. Kullanıma başladığı an itibariyle de düşük sıcaklıklarda 7-10 yıl arasında bir kullanımdan bahsedilebilir. Ancak artan sıcaklıklar ile birlikte bu rakam 5 yıl olabilir.
AGM akülerde; şarj seviyesi yalnızca durağan voltaj üzerinden tespit edilebilir. Durağan voltaj ≤ 12,50V seviyesindeyse akü şarj edilmelidir. Asit yoğunluğunun ölçülmesi veya saf su eklenmesi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri