Herhangi bir kaza durumu sonucunda, ağır olarak çok sayıda bölgeden büyük ölçüde hasar alan araçlara, ağır hasar kaydı yapılır. Ağır hasarlı bir aracın tamamıyla kullanılamaz duruma gelmesi hâlinde ve tamiri rayiç bedelini aşacak kadar büyük masraflar gerektirmesi durumunda ise pert kaydı alınır.
Eğer bir araçta ağır hasar kaydı tespit edildiyse, araç öncelikle trafikten men edilir; ardından da sürücü, aracı eski haline getirmek ve yenilemek için gerekli masrafların yapılmasını, böylece aracın yeniden trafiğe katılmasını sağlar.
Öncelikle ağır hasar kaydı bulunan araçların satılamayacağına ya da bir başkası tarafından satın alınamayacağına dair bir kural ya da yasa olmadığını belirtelim. Trafikten men edilmediği ve gerektiği biçimde tamir edildiği takdirde bu araçların satışı ve alımı yapılabilir.
Araçların tramer kayıtlarının da kaydolduğu Sigorta Bilgi Merkezi üzerinden hasar kaydı sildirme başvurusu yapılır. Ancak aracınızın hasar kaydında her hangi bir yanlışlık yoksa bu kaydın silinmesi mümkün değildir. Fakat keyfi olmayan sisteme yanlış girilmiş hasar kayıtları itiraz sonucunda sistemden silinir.
Ağır hasar kaydı sildirme işleminiz için sorgulamanın yapıldığı cep telefonu, aracın plaka ve şasi numarası gerekiyor. Bir sonraki adımda ise silinmesi talep edilen hasarın tarih bilgisi gerekecektir. Sizden alınan bu bilgilerle sigorta şirketi ile görüşülüp size dönüş yapılır.
İlgili 17 soru bulundu
Eğer araç, eksperiz incelemesi sonucunda ağır hasarlı olarak kaydedilmiş ise bu araç tehlike arz eden araçlar listesine girmiş demektir. Eğer ağır hasar kayıtlı ikinci el bir araç satın alarak araca sigorta yaptırmak istersen sigorta işlemlerinde yüksek fiyatlarla karşılaşabilirsin.
Eğer aracın piyasa değeri sigorta şirketi tarafından sürücüye ödenirse araç pert olarak trafikten çekilir. Sürücüler ağır hasar kaydı ne demek ve nasıl anlaşılır gibi sorularına Tramer üzerinden cevap bulabilir. Aracın hasarlı olması halinde trafiğe çıkması diğer araçlar için de risk teşkil eder.
Ağır hasar kaydı, kaza sonucu aracın değerini en fazla %70 olarak kaybetmesi anlama gelmektedir. Ağır hasar kayıtlı araçların onarılarak eski işlevine dönmesi mümkündür. Aksi halde trafiğe çıkma izinleri bulunmayacaktır.
Kaza sonrasında oluşturulan ekspertiz raporlarında aracın masrafları sıfır değerine yakın bir aralıkta yer alır ise ağır hasarlı olarak işlem görür. Bu konuda aracın yapım masraflarının %70 oranında ve üzerine çıkması durumunda hasar kaydının açılarak trafiğe çıkması tehlikeli olarak nitelendirilir.
Kaportada değişeni yoktur. mekanik, motor, şanzıman, sel hasarı veya hava yastığı açılması gibi nedenlerden olabilir.
Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır mı? Ağır hasar kayıtlı otomobiller hurdaya değil perte çıkarılıp onarıldıktan sonra muayeneden geçtiğine ve yeniden trafiğe çıkmasında bir sakınca olmadığına göre elbette alınır.
Ağır hasar kayıtlı araca kasko sigortasının yapılabilmesi için aracın önceden pert işlemi görmüş olması ve onarımlarının da yapılmış olması şartı aranır. Ancak ilgili aracın kasko işlemlerinde normal kasko işlemlerine kıyasla çok daha yüksek ücret ödemek zorunda kalabilirsin.
Karayolları trafik kanununa göre trafiğe çıkan her araç trafik sigortası yaptırmak zorundadır, bu sebeple ağır hasar ya da pert kaydı olan araç trafiğe çıkacak ise trafik sigortası yaptırılmalıdır. Bu aracın sigorta primi ağır hasarlı olduğu için yüksek çıkacak diye bir kural yoktur.
Yüksek Mahkeme; piyasa değerinden ucuz alınan aracın 'pert olduğunun' bilindiği kanaatinin yanlış olduğuna, ağır hasarlı aracı herhangi bir bilgilendirme yapmadan vatandaşa satmanın yasal olmadığına hükmetti.
Günümüz araç fiyatlarına baktığımız zaman bir parçanın değişmesi 5,000 TL onarılması 1500-2000 TL aralığında hasar kaydına mal olmakta.
Sürücülerin güvenliği açısından ağır hasarlı ve bedelsiz ağır hasarlı araçlar, trafikten çekilmesi gereken araçlar kategorisine girer. Bu yüzden de ikinci el piyasasında araç satın alırken satın almayı planladığınız aracın tüm hasar kayıtlarını dikkatli bir biçimde incelemeniz ve buna göre bir alım yapmanız önemlidir.
Hasar kaydı, aracın daha önceki kullanıcısında gerçekleşen ufak çaplı kaza, boya, tamir işlerini barındırır. TRAMER ise ikinci el araçların sigorta bilgilerine, hasar kaydına ve kaza geçmişine ulaşılabilen sistemdir.
Maddi hasarlı bir trafik kazası nedeniyle aracınız değer kaybettiyse kazadaki kusur oranınıza göre araç değer kaybı tazminatı davası açmanız gerekmedir. Örneğin kazaya neden olan ve %100 kusurlu bulunan aracın sahibi tarafından açılan dava reddedilir. Dava süreci ortalama 9 ay ile 2 yıl arasında neticelenmektedir.
Yıl içerisinde poliçenizden genellikle 1 ön cam, 1 yan cam temin edilirse hasar sonucu TRAMER'e herhangi bir bedel işlenmez. Kasko sigortasında hasarsızlık kademesinde değişim olmaz. Ancak aynı anda birden fazla cam kırılabilir ya da bir kasko yılı içinde birden fazla kez değişim yapılması gerekebilir.
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Aracın pert olması konusunda karşılıklı anlaşıldığı takdirde sigorta şirketi azami teminat limitini geçmemek koşuluyla aracın kaza tarihindeki sigorta rayiç bedelini belirler. Pert bedeli rayiç bedelden düşüldükten sonra kalan kısım sigortalıya ödenir ve hasarlı araç da bu haliyle sigortalıya bırakılır.
Tramer bilgisine ulaşıp kaza ve hasar gördüğünüz ikinci el aracı oto ekspertiz kontrolü yaptırdıktan sonra onay belgesi ile çok rahat bir şekilde alabilirsiniz.
Plakadan Aracın Kaç El Değiştirdiği Sorgulama
Bir aracın kaç el değiştirdiğini sorgulamak için “DETAY" boşluk PLAKA” yazarak 5664'e SMS atman yeterli olacaktır.
Sigorta şirketleri bir araç için sizlere ödeme veya onarım gibi bir harcama yaptığında aynı zamanda bu tutar hasar kaydı olarak araca işlenmektedir. Eğer aracın yalnızca tutanakta adı geçiyorsa, masrafları elden karşılanarak onarıldı ise tutarsız belirtilmeden hasar kaydı işlenir.
AĞIR HASARLI BİNALAR:
Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının/ayrılmaların olduğu binalardır. Ağır hasarlı yapıların onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri (dayanım ve ekonomik açısından) alınamaz hasarları olan binalar olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri