İlk olarak eğitime oturan çocuğunuza bekle diyerek başlamalısınız. Elinizle köpeklerde bekle komutu verdikten sonra yavaş yavaş geriye giderek adım atmalısınız. Köpeğiniz mutlaka ilk eğitim sürecinde ayağa kalkacak ve beklemeyecektir. Bu gibi durumlarda tekrar otur komutu verilerek beklemesini sağlamalıyız.
A) HAYIR: Bu eğitim diğer eğitimlerin temelini oluşturmaktadır. Bu komut köpeğe küçük yaşta sözlü olarak öğretilir. Köpek bu komutu t sahibinin sesi ve mimiklerinden anlar. Komutla birlikte işaret parmağı köpeğe gösterilerek ikaz edilir, böylece köpek işaret olarak komutu öğrenmiş olur.
Elinizi köpeğinizin göğüs hizasında olacak şekilde ona uzatın ve “pati ver” ya da siz ona ne diyorsanız o komutu söyleyin. Eğer köpek patisini kaldırırsa onu övün ve ödül mamasını verip serbest bırakın. Köpek zaman içerisinde bu komutla birlikte ödül maması için elini direk olarak patinize koyacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Öncelik olarak köpeklerde eğitime başlarken altın komutlar olan otur komutu ile başlamak gerekir. Bunun nedeni istemediğiniz bir davranış gösterdiğinde, çok şımardığında veya sözünüzü asla dinlemediğinde komuta ihtiyacını olacaktır.
Köpek insana kuyruğu vasıtasıyla güler ve teşekkür eder. Kuyruğun rahatça sallanması köpeğin size güldüğünü gösterir, ama yanlış anlamayın bu gülüş alay şeklinde değil tam tersi sevgi üzerine.
Yavru köpek eğitimi genelde 15 gün içerisinde tamamlanmaktadır.
17- Köpekler 150 ila 200 kelime öğrenebilir, kelimelerle aynı anlama gelen el hareketlerini de hafızalarına kazırlar.
Yaklaşık 10 dakikalık aralıklarla günde 3 - 4 defa yürüyüşe çıkmak yavru köpeklerin ihtiyacını karşılamak adına yeterli olmaktadır.
Yavru 3'üncü ayına ulaştıktan sonra artık temel komutları öğrenebilecek seviyeye gelmiş olacaktır. Temel komutların öğretilmesi aşamasında pozitif yöntemler ve ödülle pekiştirme kullanılması çok önemlidir.
Yavru Köpeğin Kulübesine Alışması
Köpeğiniz ilk andan itibaren kulübesinde uyumalıdır. Kulübeyi hiçbir zaman ceza vermek için kullanmayın. Onun, kulübesine girme zamanını kendinin beklemesini sağlayın. Kulübesinde olduğu zaman ona çiğneyebileceği güvenli bir oyuncak verebilirsiniz.
Köpek eğitiminde ve köpeklerin davranış sorunlarında her zaman olumlu, pozitif pekiştirme tercih edilmelidir. Kızmak, bağırmak ya da agresif davranışlar sergilemek hiçbir zaman gündeme dahi getirilmemelidir.
Doğru beden dili ile sesli 'gel' komutunuzu destekleyebilirsiniz. Örneklemek gerekirse köpeğinizi çağırırken kollarınızı ve bacaklarınızı açmanız hafifçe eğilmeniz 'gel' komutuna uygun bir beden dili olur.
Köpeğiniz birkaç kez sessiz kaldıktan sonra artık buna "sessiz" komutunu ekleyebilirsiniz. Köpeğiniz havlarken elinizde ödülü gösterek sağlam ve sesli bir şekilde "sessiz" komutunu söyleyin. Havlama durduğunda onu hemen ödüllendirerek davranışı pekiştirin. Sık sık "sessiz" komutunu uygulayın.
Hatta bazen birbirine çok yakın türlerin yavruları bile farklı zamanlarda yetişkinliğe geçebilmektedir. Genel olarak küçük ırk köpekler hemen hemen 9. ayda yetişkin sayılırken dev ırk köpeklerde bu süreç 18 - 24 aya kadar çıkabilir. Dev ırk köpeklerde kemik gelişimi genellikle iki yıla kadar devam eder.
"Köpekler günde kaç saat uyur?" sorusunun yanıtı yaşa, ırka, aktivite seviyesine ve hatta uyku alanının özelliklerine göre değişebilse de genel anlamda köpeklerin günde 9-14 saat uyuyabildiği bilinmektedir.
Uyku döngüleri değişir, köpekler genellikle 21:00 ile 06:00 arasında uyur. Köpeğinizin ihtiyaç duyduğu uyku miktarını etkileyen birçok faktör vardır. En önemlisi köpeğinizin yaşıdır. Yaşlı köpeklerin gençlere göre daha az uykuya ihtiyacı vardır.
Araştırmalar, köpeklerin, insanlar onlara bakarken çok sayıda mimik yaptığını gösteriyor. Bunlardan en belirgin olanı ve köpeğinizin size “seni seviyorum” dediği mimiklerden biri kaşlarını kaldırıp gözlerini iyice açarak dilini dışarı çıkarmasıdır.
-Köpekler gezmeyi, keşfetmeyi seven canlılardır. Köpeğinizle yapacağınız düzenli gezinti programları, zaman zaman gideceğiniz uzun doğa yürüyüşleri onları rahatlatacak ve sizinle birlikte yaptığı bu aktiviteler onları mutlu edecektir. -Beslenmek, organizmanın devamlılığı ve bağışıklığın oluşması için oldukça önemlidir.
Tüm bu dinletmeler esnasında, köpeklerin kalp atış hızları ve hormon seviyeleri de ölçülmüş. Verilere göre köpekler, en çok soft rock ve reggae türlerini dinlerken mutlu ve sakin hissetmişler.
Çoğu köpek, sevgisini oldukça bariz şekillerde gösterir. Kuyruklarını sallarlar ve kapıdan her girdiğinizde sizi öpücük yağmuruna tutarlar. Ancak bazı yavrular düpedüz garip davranışlar sergileyebilir. Sahiplerine olan sevgilerini eşyalarını çalarak ya da onları sokakta peşlerinden koşturarak gösterirler!
Başlamak için en iyi yerler göğüs, boyun ve sırttır. Ancak köpekler de çok hassastır ve belirli bölgelerine dokunulmasından hoşlanmayabilir. Kaçınılması gereken en yaygın noktalardan bazıları yüz, kulaklar, kuyruk ve kafadır. Köpeğiniz muhtemelen boynunu tuttuğunuzda sevilmekle daha fazla ilgilenecektir.
Göz teması samimi bir eylemdir. Birçok köpek için bu, bir güven ve şefkat göstergesidir. Köpeğiniz sık sık sizinle göz teması kuruyorsa, yüksek derecede bir bağlanma gösteriyor demektir. Köpeğiniz size baktığında, beyni, annelerin bebekleriyle bağ kurmasını sağlayan hormon olan oksitosini serbest bırakır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri