Urfa biberi olarak da bilinen isotun taze hali parlak kırmızı renkli kapya biber ile kırmızı dolmalık biber arasında bir görünüme sahip. Acılığının yanı sıra baskın tatlı aroması ile de ön plana çıkıyor. Biber kırmızıyken baharat hali nasıl mor-siyah bir renk alıyor sorusu geliyor akıllara.
Gerçek bir isotu kokladığınızda acı bir koku almanız gerekiyor. Tadına baktığınızda ise tatlı bir acılığı olmalı. Aynı zamanda gerçek isot, tüketildikten sonra mide yanmasına neden olmaz. Sahte isot üreticileri ise zeytinyağı yerine isot üretimi sırasında pamuk yağı kullanıyor.
Yazın güneş gören ve güneşte kaldıkça da acılığı artan biberler toplanır ve kavrulma işleminin ardından kurutulur. Kurutulan biberler siyah rengini alır. Böylelikle isot elde edilir.
Renk ve kokuya ek olarak, isotun yağına da bakılması gerekir. Eğer isot parlak renkteyse iyidir. Çünkü isot zeytinyağı ile yapılır. Bu da parlak renkli olmasını sağlar.
Kendine has aroması ve kokusu ile isotun diğer biberlerden ayırt edilmesinin kolay olduğunu anlatan satıcılar, "İsotun acı bir kokusu vardır ve hemen bunu hissedersiniz. Tadına baktığınızda ise tatlı bir acılığı vardır ve mideyi yakmaz. En kolay şekilde gerçek isot bu şekilde anlaşılabilir" dedi.
İlgili 18 soru bulundu
Peki ya her ikisi de damakta ekşimsi bir aroma bırakan isot ile sumağın farkı nedir? Bu ikili pul biberin aksine birbirinden tamamen farklıdır. Sumak baharatı sumak bitkisinin tohumlarının hasat edilmesi ve sıklıkla öğütülmesi ile hazırlanır. Sumak; kullanıldığı yemeklere ekşimsi aroma verir.
Biberin toplanıp, çöplerinden arındırılıp kurutulup, çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra tuz ve zeytinyağı ile karıştırılarak isot elde ediliyor. Kendine has aroması ve kokusu ile isotun diğer biberlerden ayırt edilmesinin kolay olduğunu anlatan satıcılar, "İsotun acı bir kokusu vardır ve hemen bunu hissedersiniz.
İsot, Şanlıurfa'ya özgü yetiştirilen bir biber türünün adıdır. Aynı zamanda Şanlıurfa ili ile özdeşleşmiş kurutulmuş bibere yörede verilen isimdir. Aynı zamanda Kürtçe'de bibere verilen genel isimdir.
İsot, Şanlıurfa'da özel olarak yetiştirilen isot biberi adı verilen bir biberden elde edilen baharattır. Bu biberi diğer biberlerden ayıran özellik oldukça acı olmasıdır. İsot biberi hasat edildikten sonra güneş altında çekirdeklerinden arınmış şekilde kurutulur ve çeşitli işlemlerden geçerek baharat halini alır.
İsot'a, bir nevi fermente edilmiş pul biber de diyebiliriz.İsotun güneşte kurutulma sürelerine göre değişen 3 farklı rengi vardır. 1 gün kurutulan isot kırmızı, 2 güne kadar kurutulan isot mor, 4 güne kadar kurutulan isotsa siyah olur.
İsot, Şanlıurfa'ya özgü yetiştirilen biberlerin kurutularak baharat haline getirilmesiyle elde edilir. Pul biber ise biberin güneşte kurutulmasıyla elde edilen acı bir baharattır. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tercih edilen bu baharatlar, yemeklere tat ve acılık katmak amacıyla kullanılır.
Oldukça faydalı olan isotun aynı zamanda zararları da bulunmaktadır. İsot aşırı tüketildiği takdirde vücutta bir takım zararlara da neden olmaktadır. İsotun aşırı tüketilmesi mide rahatsızlıklarına sebep olur. Bu da mide asidi, ülser ve reflü gibi hastalıkları meydana getirir.
Çiğ köftede isot yerine ne kullanılır? İsotsuz Çiğ Köfte Tarifinde yerini tam olarak tutamasa da kırmızı acı pul biber kullanılabilir.
Biberleri iç kısımları güneş görecek şekilde bir naylon örtünün üzerine serin. 2 gün güneşte dursun, suyunu çektiyse 3.gün öğleden önce sıcak saatlerde biberleri naylon şeffaf torbaya koyun. 3 gün torbada kalsın 3. günün sonunda akşam biberleri torbadan çıkarıp serin. Sabaha kadar havalansın.
Şanlıurfa bölgesinde yetişen kırmızı tatlı biberlerin yıkanıp tohumlarından ayrıldıktan sonra Ş.urfa güneşinde kurutularak daha sonra öğütülmesinden elde edilmektedir. İçerisinde herhangi katkı ve koruyucu madde yoktur.
Diyar Baharat İsot 180 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Isot kelimesi Türkçe'de "sıcak, harlı" anlamına gelir.
Arapça'da ''acılı'' anlamına gelen isotun zamanı şimdi.
Banyo nasıl mis gibi kokar? Banyonun mis gibi kokması için su ve yumuşatıcı karışımını deneyin. Çamaşırlarınızı mis gibi kokutan yumuşatıcıyı oda parfümü veya basitçe havlu ve çamaşır parfümü olarak da kullanabilirsiniz. 1 litre suya yarım kapak yumuşatıcı ekleyin.
Bir tencereye veya tavaya su koyup kaynatabilirsiniz. Ardından içine portakal, muz ya da elma kabuğu koyabilirsiniz. Eğer varsa evinizde lavanta gibi hoş kokan bitkiler de olabilir. Hazırladığınız bu karışımı evin içinde gezdirirseniz evinizdeki kötü kokunun gittiğini ve ferah bir koku olduğunu göreceksiniz.
İsot, pul biber veya nane hangi baharat olursa olsun paketini açtığınız tarihi kabının üzerine not edin ve bir yıldan fazla kullanmayın. Yukarıdaki saklama koşullarını uyguladığınız takdirde isot iki yıla kadar dayanır fakat tadında ve kalitesinde mutlaka değişiklik olacaktır.
Gramaj seçenekleri: 80 gr326,88 TL/kg. 250 gr250,00 TL/kg.
Şanlıurfa'ya özgün bir biber türünün adı olan isot, daha çok kurutulmuş ve dövülüp baharat haline getirilmiş versiyonu ile bilindiği için canı çiğ köfte çeken ve akabinde yiyen herkes tarafından mutlaka tadılmıştır. Yani kısaca çiğ köfte isotsuz olmaz.
Şanlıurfa'ya özgü yetiştirilen acı biberin kurutulmuş haline isot denir. Aşırı acı olan isotun kanseri de bitirdiği yapılan araştırmalarda kanıtlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri