Çünkü ağır yük kaldırırken, karın içi basıncı artar. Bu durum makattaki damarların içindeki basıncı da artırır. Ağır yük kaldırma yanında, yüksek enerji gerektiren, tempolu ve yorucu ağır sporlar da hemoroid oluşumuna yol açar.
Dar kıyafetler giymek, uzun süre çömelik pozisyonda durmak, uzun süre ıkınmak, çok ağır eşyalar kaldırmak, hareketsiz yaşam tarzı, gebelik gibi etkenler makat bölgesindeki baskıyı arttırarak hemoroid oluşumuna sebep olabilir.
Özellikle koşucu olan ve ağırlık kaldıran sporcular, yaptıkları spor ve protein ağırlıklı beslenme şekilleri nedenleriyle kabızlık yaşayabilir. Kabızlık ilerlediği takdirde hemoroid, anal fissür ya da pelvik organ sarkmaları görülebilir.
Genellikle ileri yaş, ishal, gebelik, uzun süreli oturma, dışkı sırasında zorlanma veya ıkınma, kronik kabızlık, kalça bölgesinde oluşan tümörler ve kan sulandırıcı tedavi kullanan kişilerde hemoroid hastalığı daha sık görülür.
Sık sık kabızlık yaşandığı takdirde basur hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Bu duruma kronik kabızlık da neden olabilmektedir. Uzun süre büyük tuvaletini tutmak da basura neden olabileceği düşünülmektedir. Basur rahatsızlığı sarkmaya göre evreleri bulunmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Bu bağlamda basur şikayeti olanların; düzenli yoğurt tüketmesi, akşam öğünlerine çorba ilave etmesi ve gazlı içeceklerden de olabildiğince uzak durması gerekmektedir. Keçiboynuzu, papatya çayı ve toz zerdeçal tüketiminin de basura karşı alınabilecek yöntemler olduğu kabul edilmektedir.
Bazı kişilerde özellikle stresli, kırılgan, sıkıntılı, üzüntülü kişilerde iç kas sıkılması artmış olabilir ve tuvalet sırasında tam gevşeme olmaz. Bu kişiler hemoroidal hastalığın oluşum nedeni olan kabızlık olmasa da zorlanarak dışkılarlar ve hemoroidal hastalık gelişir.
HEMOROİD AMELİYATI - TABURCULUKTAN SONRA
Taburculuktan sonra ilk birkaç hafta hafif derecede de olsa ağrı, ara sıra ufak kanamalar ve akıntılar olağan kabul edilir. Çünkü birkaç günde sosyal yaşama dönülebilmesine rağmen yara iyileşmesi 2-3 hafta sürebilir.
Hemoroid tedavisi sonrası tam olarak iyileşme süreci yedi-on gün aralığında olmaktadır.
Hayır, hemoroidin bitkisel tedavisi mümkün değildir fakat lazer ile ameliyatsız bir şekilde hemoroid sorunu ortadan kaldırılabilir. Lazer ile tedavi hemoroidin birinci ve ikinci evrelerinde etkili olmaktadır. Lazer ile tedavi sonrası hasta günlük yaşantısına dönebilir ve ağrı minimum düzeydedir.
Bu yöntemler arasında medikal ilaçlar ve cerrahi operasyonların yanı sıra hastaların yaşam tarzlarında yapacakları değişiklikler de bulunmaktadır. Dış hemoroid tedavisi genellikle belirtilerin şiddetine göre şekillenmektedir. Şiddetli ağrı ve kanama görülmeyen hastalarda bu belirtiler kendi kendine yok olabilmektedir.
Yürüme, koşma, bisiklete binme vb gibi tüm egzersizler, yani aktif bir hayat tarzı, bağırsak hareketleri üzerinde olumlu etki ederek, kabızlığı önler. Böylece, Hemoroid oluşumuna neden olan mekanizma engellenmiş olur.
Yapılan egzersizler bacak ve karın kaslarını uyararak hemoroidin sebep olduğu rahatsızlığı giderirken aynı zamanda bağırsak hareketlerini kontrol altına alarak sorunsuz bir çalışma imkanı tanır. Doğru tekniklerle uygulanan egzersiz ve yürüyüşler hemoroide iyi gelen seçenekler arasında yer alır.
Mümkün olduğunca lifli besinler tüketilmeli. Haftada 2-3 kez hemoroid düşmanı yiyecekler olan kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut) tüketilmelidir. Sağlıklı bir sindirim sistemi için taze sebze tüketilmeli.
Kendiliğinden geçen dış basur memesi bazen makat bölgesinde ağrı ve kanamalara neden olabilir. Böyle durumlarda kişilerin mutlaka uzman bir doktora gitmesi gerekir. Doktorlar dış basur memesi tedavileri için kremler verebilir. Bunun yanında fitil veya pomad tedavisi de uygulanmaktadır.
Makatta ve dışkıda parlak kırmızı kan, makatta şişlik, kaşıntı, akıntı hissi basurun yani hemoroidin belirtilerindendir. Hemoroid tedavisinde öncelikle bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine, kabızlığın giderilmesine, bol lifli gıdaların tüketilmesine ve sıcak duş uygulamasına başvurulur.
Evre 1'de makatın içinde anal yastıkçıklarda genişleme vardır ancak sarkma izlenmez. Evre 2'de genişleme haricinde makata sarkma olur ancak kendiliğinden düzelir. Evre 3'te ise hemoroidler makattan dışarı sarkarlar ve parmakla içeri itilmeleri gereksinimi olur.
1.Evre: Dışkılama sırasında hemoroid nedeniyle oluşan doku parçası makat içerisinde hareket etse de eski haline geri döner. Bu durum tuvalet kağıdını kirletecek kadar küçük kanamalara neden olur. Bu evrede oluşan hemoroid makat dışına sarkma yapmadığı için çıplak gözle görülemez. Sadece Rektoskopi ile görülebilir.
Basura en iyi gelen kremler ise genellikle en fazla önerilen ilaçlardır. Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor.
Hemoroidin tedavisinde; hastalığın ilerlemesine bağlı olarak klasik cerrahi yöntemi tercih edilir. Daha çok 3. ve 4. evrede olan hemoroidler için tercih edilen cerrahi yöntem; genel anestezi ya da epidural anestezi ile yapılır. 3. evrede olan hemoroidler için lazer tedavisi de alternatif bir yöntemdir.
Hemoroid hastalığından mustarip kişiler ağrı ve kanama şikâyetleri dolayısı ile cinsel ilişkiden kaçınabilmektedir. Hemoroid hastalığının derecesine göre cinsel ilişki performansı veya cinsel ilişki isteğini etkileyebildiği bilinmektedir.
Hastanemizde 1500 TL'den başlayan fiyatlarla lazerle hemoroid tedavisi yapılmaktadır.
Basur belirtileri arasında ilk evrede makatta ve/veya dışkıda kanama. 2. evrede anüs bölgesinde kaşıntı 3. evrede akıntı ve ıslaklık hissi. 4. evrede diğer belirtilere ek olarak ağrı veya sızlama basurun en yaygın belirtileridir.
Hemoroid tedavisi şikayetleri gidermek için yapılır. Tedavi edilmezse hastalık ilerler, şikayetler artar. Kanama bu hastalarda önemli bir şikayettir. Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir.
Ancak aniden çok fazla posa alımına geçmek fayda yerine zarar getiriyor. Karın ağrısı ve aşırı gaz oluşumu sorunlarını ortaya çıkarabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri