Ülkemizde mide kanaması, yanlış ve bilinçsiz şekilde tüketilen ilaçlardan ve özellikle ağrı kesici kullanımına bağlı olarak görülür.
Midenin yüzeyinde, midenin kendi hücrelerini asitten koruyan sıvı bir tabaka vardır. Ağrı kesiciler bu tabakanın miktarının azalmasına ve yapısının bozulmasına ve ayrıca midedeki asit miktarının artmasına yol açarlar; bu yoldan mide hücrelerinin asitten hasarlanmasına sebep olurlar.
Yanlış ve kontrolsüz ilaç kullanımına bağlı mide kanaması çok sık görülmektedir. Yani bilinçsiz ilaç kullanımı mide kanaması nedenleri arasında sayılabilir. Özellikle 60 yaş üstü kişilerde risk fazladır. Çünkü ileri yaşlarda kalp, böbrek, eklem hastalıkları, romatizma gibi sorunlardan dolayı ilaç kullanımı artmış olur.
Parasetamolün mide ve bağırsaklar üzerine önemli bir yan etkisi yoktur.
İlgili 31 soru bulundu
Mide kanamasından sonra düzenli beslenin
Mide kanamasından sonra kişinin daha düzenli ve mideye dokunmayan gıdalarla beslenmesi gerekir. Yani yoğun baharatlı gıdalar, kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durması önem taşır. Ağrı kesici kullanımını azaltmak gerekir.
Kanayan bölgenin hemoklips ile kapatılması, Ülser veya varis kaynaklı bir kanama ise birtakım ilaçlar kullanılabilir, ilaçların yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Kanayan lezyona enjeksiyon yardımıyla müdahale edilebilir.
Mide Kanaması Neden Olur? Mide kanasının oluşumu, çeşitli faktörlerle ilişkilidir. Bunlar arasında, mide asidini azaltan ilaçların kullanımı, sigara içme, alkol kullanımı, bazı yiyeceklerin tüketimi ve kronik mide enfeksiyonları sayılabilir.
İç Kanama Nasıl Anlaşılır? İç kanama, yaralı olan bölgede ağrı, mide bulantısı, kusma, nefeste darlık, susuzluk ya da bilinçsizlik şeklinde kendini gösterir.
Ağızdan kan gelmesi ya da siyah renkte dışkılamak, mide-bağırsak sisteminin üst bölümünde bir kanama olduğunun göstergesidir. Mide kanaması ön tanısıyla yapılan endoskopik incelemelerin yaklaşık %8 ile %15'inde kanama odağının yemek borusu olduğu saptanmaktadır.
Mide kanaması olan kişiler unlu çorbalar, haşlanmış patates ve yumuşak gıdalar tüketmelidir. Bu gıdaların lifli gıdalar içermesi mide kanamasına iyi gelir. Üst karın noktasında şiddetli bir ağrı ve rahatsızlık meydana gelir.
Kanama durduktan sonra 1-3 gün melena şeklinde dışkılama devam eder ve sonra dışkı rengi düzelir. Kanamadan sonra 7-10 gün gaitada gizli kan pozitifliği görülür. Gaitada gizli kan nadiren 4-5. günlerde negatifleşirken, bazen 3 haftaya kadar pozitif devam edebilir.
Kanama rektum yada kalın bağırsağın alt kısımlarından kaynaklanıyorsa dışkıya bulaşık yada ayrı taze kanama şeklinde izlenir. Üst gastrointestinal sistem kanamalarında ise kanama siyah bir dışkı şeklinde (kötü kokulu, cıvık, zift gibi) izlenir. Kahve telvesi yada taze kan şeklinde kusma da izlenebilir.
Uygun amaca yönelik olsa bile gereken orandan fazla kullanılması ilacın iyileştirici etkisini düşürmekte ve bedende bazı hasarlara sebep olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre fazla ağrı kesici ilaçların yoğun kullanımı böbrek yapısını bozup, böbrek yetersizliğine neden olduğu gözlemlenmiştir.
2.Diğer NSAİİ'ler gibi, ARVELES de gastrointestinal rahatsızlık ve nadir olarak ülser, kanama gibi hastaneye yatışla ve hatta ölümle neticelenen ciddi gastrointestinal yan etkilere neden olabilir.
· Genel olarak günlük 4 tabletten fazla ağrı kesici kullanılmamalıdır. · Sık ağrı kesici kullanımında vücutta ağrı kesiciye karşı duyarsızlaşma gelişebilir fakat bu etki kalıcı değildir. · Metamizol sodyum etkin maddesini içeren ilaçlar uzun süre kullanılırsa kemik iliğini baskılayabilir.
Karında İç Kanama Tedavisi Nasıl Yapılır? Karında iç kanama tedavisi, kanamanın boyutuna, bulunduğu yere, hastanın genel sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. Hafif kanamalarda herhangi bir tıbbi müdahale gerekmeden kendiliğinden iyileşme görülebilir. Kan damarları pıhtı oluşturarak hasarlı bölgeyi onarabilir.
İç kanama, dış kanamadan farklı olarak çıplak gözle görülemeyen vücut içindeki kan akışıdır. Kanama, durmayan ağır kanamadır. Kan kaybı görüldüğünde buna dış kanama denir. Akıntı vücut içinde meydana gelirse, iç kanamadır.
Bu da uzman hekimlerimizin yapacağı müdahale ve uygulayacakları akciğer kanaması tedavisi için büyük önem arz eder. Hastalarda görülen kanlı balgam, ses kısıklığı, yutma güçlüğü çekme, kilo verme, iştah kaybı, hırıltı solunum, nefes darlığı, şiddetli öksürük gibi durumları sıralamak mümkündür.
Kanamanın fark edilmemesi ya da tedavi edilmemesi durumunda, hayati sağlık sorunlarına ve hatta mortaliteye dahi sebep olabilen mide kanaması, 60 yaş ve üzeri kişilerde daha sık görülür.
Hastalık, yoğun olarak strese maruz kalan bireylerde sık rastlanır. Aşırı strese bağlı olarak mide asit salgısı artar ve trombosit sayısındaki düşüş kanama yatkınlığı arttırır.
Uzun süre devam eden yavaş kanamalarda hasta soluk, halsiz, düşkün ve uykuya meyillidir.
Akut mide kanamasının erken belirtileri ise kırmızı kan kusması, dışkıda kan görülmesi, siyah ya da katran şeklinde dışkılama, kahve telvesi görünümünde kan kusmak olarak görülür. Bu kanamanın sonucu olarak kan kaybı da meydana gelir.
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Mide kanaması ameliyatının süresi, işlemin karmaşıklığına bağlı olarak değişir. Endoskopi prosedürlerinin tamamlanması genellikle bir saatten az sürer. Laparoskopik cerrahinin tamamlanması birkaç saat sürerken, açık cerrahinin tamamlanması birkaç saat veya daha fazla sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri