Sindirim sisteminde ciddi hasarlar yaratabilen ağrı kesici ilaçlar, mide mukozasının korunmasında önemli rol oynayan prostaglandinlerin oluşumuna engel olup çeşitli mekanizmalarla hasar vererek, kişilerin sindirim sisteminde ülser, gastrit, kanama gibi birçok sindirim sistemi hastalığına yol açabiliyor.
AĞRI KESİCİLERİN YAN ETKİLERİ
İlk belirtisi özellikle göbek etrafında oluşan karın ağrısıdır. Bu ağrı bazen çok şiddetli olabilir.
Mideyi çeşitli zararlara, enfeksiyon benzeri hastalıklara ve doku hasarına karşı koruyan mide mukozası, fazla miktarda ağrı kesici tüketimi ile zarar görür ve durum midede kanama, ülser ve şiddetli ağrılar gelişmesine neden olur.
Karın ağrısında aslında ağrıyı dindirmek amacıyla kullanılan ilaçlar bazen ağrıyı daha da şiddetlendirebilir ve hatta ağrıya sebep olan hastalığın daha ileri safhalara geçmesine sebep olabilir.
Aspirin ve kuvvetli ağrı kesici ilaçların günümüzde yaygın ve bazen de bilinçsizce kullanımı, mide ve on iki parmak bağırsağında ülser, gastrit, kanama ve hatta nadiren de olsa midede delinmeye neden olabilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Midenin yüzeyinde, midenin kendi hücrelerini asitten koruyan sıvı bir tabaka vardır. Ağrı kesiciler bu tabakanın miktarının azalmasına ve yapısının bozulmasına ve ayrıca midedeki asit miktarının artmasına yol açarlar; bu yoldan mide hücrelerinin asitten hasarlanmasına sebep olurlar.
Asetaminofen veya APAP olarak da bilinen parasetamol ağrı ve ateş tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Tipik olarak hafif ila orta şiddette ağrı için kullanılır.
Aspirin, parasetamol ve antienflamatuar gibi ilaçlar aç karan içildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Mide boşkeen alınan bu ilaç mide asiti tarafından direk olarak enzimlendiğinde mide duvarını delebilir.
Parasetamol, baş ağrısı, kas ağrıları, küçük artrit (eklem iltihabı) ağrısı, diş ağrısı gibi hafif ila orta şiddette ağrıların yanı sıra soğuk algınlığı, grip, burkulma ve karın kramplarını içeren ağrılı adet görme [dismenore] kaynaklı ağrıların giderilmesinde kullanılır.
Karın ağrısı için zencefil çayı, tarçın çayı, nane limon çayı, rezene çayı ve tarçın çayı tüketilebilecek en faydalı çaylar arasında ilk sıradadır. Bunun yanı sıra elma püresi, muz püresi ve patates püresi de karın ağrısı için evde uygulanabilecek yöntemler arasında yer alır.
Dr. Göral, “Toplumda çok sık ve yanlış kullanılan ağrı kesiciler, mide ve bağırsaklara çok büyük zarar veriyor. Midesi hassas olan kişilerde ağrı kesiciler; mide ve bağırsak ülserine, gastrite ve mide kanamasına neden olabilir.
Oradan anlıyorlar. İşte bu lolipop'un içerdiği ilaç Fentanil. Hastanelerde sadece iğne olarak kullanılan Aldolan'dan (meperidine) 500 kat ve morfinden 100 kat daha güçlü bir ilaç Fentanil. Durun daha bitmedi bir türevi ''carfentanil'' orijinalinden 1 000 kat daha güçlü.
· Genel olarak günlük 4 tabletten fazla ağrı kesici kullanılmamalıdır. · Sık ağrı kesici kullanımında vücutta ağrı kesiciye karşı duyarsızlaşma gelişebilir fakat bu etki kalıcı değildir. · Metamizol sodyum etkin maddesini içeren ilaçlar uzun süre kullanılırsa kemik iliğini baskılayabilir.
Bir çeşit bağımlılık gelişir. Ağrı kesici aşırı kullanımında hasta ilacı almazsa baş ağrısı çok çok artar ama alsa da tam kesilmez. İlaç karaciğer, mide gibi organlarına zarar verdiği gibi bulantı ve sersemlik yapmaya başlar. İçinden çıkılmaz bir tablo oluşur.
Alkol ve uyku ilaçları, kas gevşetici, anksiyete önleyici, ağrı kesici gibi ilaçlar, üst solunum yolu kaslarında gevşemeye yol açıp hava yolu tıkanmasına neden olabilirler.
Kısa sürede (akut) yüksek doz alındığında karaciğer hasarına yol açabilir. Eğer kullanmanız gerekenden daha fazla PAROL almışsanız, karaciğer yetmezliği riski nedeniyle, herhangi bir semptom yaşamamış olsanız bile acilen tıbbi yardım alınız.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU:
ve 24 saatte toplam 4 dozdan daha fazla verilmemelidir.
''HER HAP MUTLAKA BİR BARDAK SU İLE İÇİLMELİ''
Çünkü bu şekilde susuz içilen haplar mide içine veya yemek borusuna yapışabiliyor.
Karın bölgesini sıcak tutmak, bitki çayları, egzersiz ve yürüyüşler ağrının geçmesinde yardımcı olabilir. Ancak sürekli devam eden ağrılarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Parasetamol her dört ile altı saatte bir verilebilir – 24 saatlik süre içinde dört defadan fazla verilmemeli.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Çocuklarda ağrı kesici-ateş düşürücü olarak Paranox isimli ilaç ile balgam sökücü olarak kullanılan Farmasist'in piyasadan toplatılmasına karar verdi.
Hafif düzeydeki ve orta şiddetteki çeşitli ağrıların semptomatik tedavisinde kullanılan Arveles; diş ağrısı için tercih edilen bir ilaçtır. Günlük olarak 4 – 6 saatte ya da 8 saatte bir kullanımı önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri