Ağır sanayide, makine üretiminde ve inşaat sektöründe kullanılan ağır metallerin başında demir geliyor. Bunun dışında çinko, kurşun, çelik ve bizmut gibi özgül ağırlığı 4'ün üstünde olan elementler de ağır metal olarak tanımlanır. Bunlardan bazıları besinlerde de bulunur ve insan sağlığına faydalıdır.
Bu ağır metaller arsenik, kadmiyum, kobalt, krom, bakır, cıva, manganez, nikel, kurşun, kalay ve titanyumdur. Ağır metaller, endüstriyel üretim veya kirlilikten kaynaklanan yoğunlaştırılmış ağır metal kaynaklarının içinde ve çevresinde havada, toprakta ve içme veya yer altı su kaynaklarında birikebilmektedir.
Ağır metaller organizmaya ağız, solunum ve deri yolu ile alınır ve çoğu özel bir destek olmadan vücudun boşaltım yolları ile (böbrek, karaciğer, barsak, akciğer, deri) atılamamaktadır. Bu nedenle ağır metallerin büyük bir bölümü, biyolojik organizmalarda birikirler.
Ağır metaller; metalik özellik gösteren, göreceli olarak yüksek yoğunluğa sahip, düşük derişimlerde bile toksik etki gösterebilen elementlerdir. Bu grupta; kurşun, kadmiyum, krom, demir, kobalt, bakır, nikel, civa ve çinko olmak üzere 60' tan fazla metal bulunmaktadır.
İridyum – 22,4 g/cm³
İlgili 38 soru bulundu
Artan ağır metal seviyeleri (özellikle cıva ve arsenik), özellikle balık ve kabuklular ve deniz yosunları gibi deniz ürünleri gıdalarında oluşabilir. Karasal hayvanlarda kurşun, kadmiyum ve bakır, özellikle organlarda önemli miktarlarda bulunabilir.
Başlıca toprak kirletici ağır metaller Cd, Cr, Hg, Pb, Cu ve Zn'dur. Bu ağır metaller bitki dokularında birikerek gıda zinciri içerisinde hayvan yemi ve gıdalara girmektedir. Ağır metal bulaşan bitkiler de hayvanların besin zincirine girerek hayvan etine ve sütüne de geçerek dolaylı yönden gıdalara dahil olmaktadır.
Ağır metal, metalik özellikler gösteren elementlerden oluşan, açık ve tam bir tanımlaması yapılmamış olan grupta bulunan elementlere verilen addır. Bu grubun içinde geçiş metalleri, bazı yarı metaller, lantanitler ve aktinitler bulunur.
Kurşun, cıva, arsenik, alüminyum, kadmiyum gibi ağır metaller vücuda besinlerle, içme sularıyla, hatta hava yoluyla buhar olarak girer, yumuşak dokularda birikip uzun yıllar kalır. Anneden çocuğa da geçebilir. Çeşitli organ hasarları oluşturur, zehirlenme, hatta ölüme dahi neden olabilir.
Özgül ağırlığı 4'ten büyük kimyasal elementlere ağır metal adı verilir. Ağır metalleri “çinko, bakır, alüminyum, krom, demir, manganez, kurşun, cıva, arsenik ve kadmiyum” gibi metaller oluşturur. Makine yapımında en sık kullanılan demir olmayan ağır metaller; wolfram, krom ve ayrıca altın, gümüş ve platindir.
Ağır metal yüklenmesinden kaynaklanan semptomların listesi oldukça uzundur: alerji, kronik yorgunluk, depresyon, eklem ağrısı, baş ağrısı ve kronik hastalıklardır. Ağır metallerin birçoğu özel bir destek olmadan vücuttan atılamaz. Ağır metal zehirlenmeleri arasında en sık rastlananı civa zehirlenmesidir.
Ağır metaller, vücut içine deri, soluma veya ağız yoluyla girebilir. Metaller vücuttaki temel elementlerin yerine geçtiği ve çeşitli organların normal fonksiyonunu olumsuz etkilemeye başladığı zaman zehirlenme oluşur. İnsanların çoğu zarar görecek veya teste gerek gösterecek kadar bu ağır metallere maruz kalmayacaktır.
Ağır metaller çok farklı kaynaklardan ve farklı işlem kademelerinden atmosfere yayılmaktadır. Atmosfere farklı kaynaklardan bırakılan ağır metaller, kuru ve yaş birikim ile toprağa yüzeysel sulara ardından yeraltı sularına karışarak ekolojik dengeye zarar verebilmektedir.
Ağır metaller çevre kirliliğinde büyük öneme sahiptir [8]. Atmosfere farklı kaynaklardan bırakılan ağır metaller, kuru ve yaş çökelme ile toprağa, yüzeysel sulara ardından yer altı sularına karışarak ekolojik dengeye zarar verebilmektedir. Farklı sektörlerden atmosfere yayılan bu kirleticiler Tablo 1'de verilmektedir.
Toprakta en fazla bulunan ağır metaller arsenik, civa, çinko, kadmiyum, krom, kurşun ve nikel olarak belirtilmiştir [8].
Semih Gökart, sözlerine şöyle devam etti; "Sanayi kaynakları, çevre kirlenmesi, tarımda kullanılan ilaçlar, böcek öldürücüler, mutfak ürünleri, amalgam içeren dolgular, kozmetik ürünler, kirli sularda yaşayan deniz canlıları ağır metal zehirlenmelerinde en önemli kaynaklardır.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez.
Kanda ve İdrarda Ağır Metal Tayini
Endüstriyel kesimde çalışan kişilerin çalıştıkları ortamda toksik maddeye maruziyetinin tespiti amacıyla yapılır. Ağır metal testi, genellikle bir kol damarına batırılan iğneyle alınan kan numunesi veya 24 saatlik idrar numunesi kullanılarak gerçekleştirilir.
Ağır metallerin toprak içindeki belli konsantrasyondan fazlası toprakta ağır metal kirliliği oluşturmaktadır. Bunların yüksek dozları insanın genetik bağışıklık, yaş, beslenme ve genel sağlık durumu gibi faktörlere bağlı olarak değişik hastalıklara ve özellikle de kansere neden olabilmektedir.
Periyodik tabloda ağır metaller grubu içinde yer alan gümüşün, çoğu özellikleri bakırın özelliklerine benzemekle beraber bakır, çoğu bileşiklerinde iki değerlikli olması ile gümüşten farklıdır.
Bunun dışında çinko, kurşun, çelik ve bizmut gibi özgül ağırlığı 4'ün üstünde olan elementler de ağır metal olarak tanımlanır.
Ağır metal ölçümleri çalışanların iş yerlerinde hangi ağır metale ne kadar maruz kaldığını tespit etmek için yapılan önemli bir İSG ölçüm parametresidir. Ağır metaller; düşük derişimlerde bile toksik etki gösterebilen elementlerdir.
AAS analizi toprağın bünyesinde bulunana ağır metal elementlerinin yüksek sıcaklığa maruz bırakılarak gaz haline dönüştürülmesi ile bakılması işlemidir. Gaz haline gelen ağır metal elementleri, elektro manyetik ışınların emmesi sağlanarak yapılır.
Ağır Metaller:
Bu metaller kurşun, civa, arsenik ve kadmiyumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri