Röportaj, gazete ve gazetecilikle birlikte gelişen bir türdür. Dünyadaki aşağı yukarı bütün gazete ve dergilerde görülen röportajlar, konuyla ilgili olarak çekilen fotoğraflarla bütünlenmekte, fotoğraf röportaja belgesellik, gerçekçilik ve görsellik sağlamaktadır.
- Bir konu hakkında röportaj verilebilmesi için gerçek anlamda belgesi ve kabul edilebilir kanıtlarının olması gerekmektedir. - Araştırma, inceleme, daha önceden oluşturulan belgelere dayandırılması gerekmektedir. - Röportaj veren kişinin konu ile arasında birinci dereceden bağının olması çok önemlidir.
Betimleyici, öyküleyici, açıklayıcı, tartışmacı anlatım biçimleri sıkça kullanılır.
Röportaj yazarı çeşitli anlatım yollarından yararlanabilir: Açıklayıcı anlatım, betimleyici anlatım, tartışmalı anlatım ve öyküleyici anlatım.
İlgili 43 soru bulundu
Doç. Dr., İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü. 1 1918'de yayımladığı Diyorlar ki adlı eseriyle Türk edebiyatında edebî röportaj türünün ilk örneğini Ruşen Eşref Ünaydın vermiştir.
Röportajı yapan kişiye ise rapporteur denilmektedir. Röportaj için İngilizce'de interview sözcüğü kullanılır. Görüşmeyi yapana interviewer, görüşme yapı- lan kişiye ise interviewee denilir (Aziz 2002: 149).
RÖPORTAJIN ÖZELLİKLERİ
* Toplumsal, sanatsal olay ya da olgular işlenir. *Röportajlarda; birden fazla kişiye yöneltilen soru, araştırma ve gözlemler yer alır. fotoğraf, belge ve filmlere yer verilir. * Röportajı gerçekleştiren kişinin o konu veya yer ile ilgili kişisel düşünceleri de yer alır.
Röportaj Türleri / Uzunluk ve Kısalık Bakımından Röportajlar 1) Tek Röportaj: Belirli bir konuyu ele alan ve tek bir yazı çerçevesinde sunulan röportajlara tek röportaj denilir.
2.1.3. Stüdyo Röportajı:
Haber stüdyolarına veya stüdyo olarak düzenlenmiş ortamlara, davet edilen kişilerle yapılan röportajlardır.
Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir.
Mülakat veya görüşme, soru ve cevap şeklinde yapılan bir sözlü anlatım türüdür.
1) Açıklayıcı röportaj: Haber kaynağının uzmanı olduğu konu hakkında yapılan röportajdır. Olayın ne anlama geldiği, etkileri, nedenleri ve olası sonuçları üzerine açıklama yapmasını sağlayacak sorular yönetilir.
Toplumun her kesimince bilinen ve tanınan kişiler ile yapılan söyleşi türüdür. Röportajı yapan kişi, söyleşiye konu olan kişiye merak edilen soruları sorar. Röportajcı, insanı konu alan röportaj türünde röportajın ilgi çekici olmasını sağlayan bir söyleşi olması yönünde bir kaygı taşır.
Röportajı haberden ayıran nitelik onun edebiyat gücüdür. Haber bir yaratma değildir, bir taşımadır. Röportaj bir yaratmadır. Gerçeğe, gerçeğin, yaşamın özüne yaratılmadan varılamaz.
Röportaj kelimesi de TDK baz alındığında doğru yazımı olarak ropörtaj şeklinde değil 'röportaj' şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bazı insanlar bu kelimeyi reportaj gibi yanlış kelimelerle de karıştırmaktadır. Ancak röportaj kelimesinin doğru yazılışı TDK'nin de verdiği gibi ''röportaj'' şeklindedir.
Biyografik Röportaj: Bu tür, genelde dergilerde yayımlanır. Ele alı- nan bir kişi her yönüyle tanıtılır. Tarihi Röportaj: Bu tür röportajlarda, insanların doğum, ölüm yıldö- nümleri, binaların açılış ve temel atma törenleri, sanat yapıtları, keşifler vb. yer alır.
Edebiyattaki yeri. Ruşen Eşref Ünaydın, Türk edebiyatına "edebî mülakat" türünü kazandırdı. 1917 ve 1918 yıllarında Türk edebiyatının ünlü yazar, şair ve fikir adamlarıyla yaptığı edebî röportajları 1918'in sonlarına doğru "Diyorlar ki" adıyla kitaplaştırdı.
Röportajın yapısına daima öznellik hakimdir.
Şiir, roman, hikâye, masal, fabl ve tiyatro sanatsal metinlerdir. Mektup, günlük, anı, biyografi, gezi yazısı, söyleşi, haber yazıları, fikra, deneme, makale, eleştiri, röportaj, söylev ve mülakat öğretici metinlerdir.
Bir röportaja atıf yapmak
Eğer röportaj makalenin yazarı tarafından yapılmışsa, başlık kısaca “röportaj” olabilir, tabii aynı kişi ile aynı makale için başka röportajlar yapılmamışsa. Burada da röportajı yapan kişinin isminin yazılmasına gerek yoktur. Format şu şekilde olabilir: Ozan, Ahmet, Röportaj, 2014.
Yazarın okuyucularına bir konuyu inandırmak için kişi, eşya, eser ya da bir yerle ilgili olarak yaptığı incelemeleri, fotoğraflarla süsleyerek, kendi görüşlerini de katarak yazdığı gazete ve dergi yazılarına röportaj denir.
Türk edebiyatındaki ilk manzum piyes Ziya Paşa'nın Tartüf Yahut Riyanın Encamı'dır. Türk edebiyatındaki ilk röportaj örneği Ziya Paşa'nın Rüya adlı eseridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri