Toprak çözeltisinde serbest halde bulunan ağır metaller toprak mikroorganizmaları ve bitki kökleri tarafından alınır veya yer altı suyuna yıkanarak yer altı su kalitesinin bozulmasına, besin zincirinin kirlenmesine etken olurlar.
Toprak kirliliğine sebep olan başlıca ağır metaller arasında kurşun (Pb), civa (Hg), arsenik (As), çinko (Zn), bakır (Cu), krom (Cr) ve kadmiyum (Cd) sayılabilir.
Bu problemlerin başında gelen ağır metaller, hava, toprak ve su kaynaklarında kirliliklere neden olmaktadırlar. Bitki fizyolojisini olumsuz etkileyerek, bitkisel üretimin azalmasına neden olan ağır metaller, besin zinciri yoluyla canlı sağlığını da tehdit altına alırlar.
Bu tanıma uygun olan bazı ağır metaller Ag (gümüş), Au (altın), Cd, Co (kobalt), Cr (krom), Cu, Fe (demir), Hg, Mn (manganez), Mo (molibden), Ni, Sn (kalay), Pb, Pt (platin), Va (vanadyum) ve Zn'dir.
Hafıza kaybı, Alzheimer, Parkinson hastalığı, akciğer, kan ya da pankreas kanserleri, osteoporoz, böbrek veya karaciğer yetmezliği ve kısırlık gibi önemli rahatsızlıklara neden olabilen ağır metaller kan ve idrar testleri ile belirlenerek uygun tedavi ile kontrol altına alınabiliyor.
İlgili 25 soru bulundu
Ağır metaller toprak biyolojisinin bozulmasına, bitkide protein sentezi, DNA, RNA, kök-su ilişkisi, çimlenme, gelişme ve fotosentezin olumsuz etkilenmesine, toprak, bitki ve suda kompleks yapılar oluşturarak doku ve organların zarar görmesine neden olabilirler.
Ağır metal zehirlenmesinin baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, hazımsızlık, kabızlık, solgunluk, kansızlık, koordinasyon bozukluğu, baş dönmesi gibi şikâyetlerle kendini gösterdiğini söyleyen Uzm. Dr. Gökart, Metal zehirlenmeleri çok sinsi ve önemli bir durumdur.
Yükseltilen numunenin incelenmesi ile analiz yapılır. ICP-MS yönteminde yine ICP teknolojisinin kullanıldığı görülür. Bu yöntem ile alınan numune örneği yine yüksek sıcaklık kullanılması ile iyonlarına ayrılır. Ayrılan iyonların incelenmesi ile toprakta bulunana ağır metallerin analizi yapılır.
Toprak Kirliliğine Sebep Olan Faktörler:
Yerleşim alanlarından çıkan atıklar, egzoz gazları, endüstri atıkları, tarımsal mücadele ilaçları ve kimyasal gübreler toprak kirliliğine sebep olan en önemli etkenlerdir. gelmektedir.
Ağır metaller organizmaya ağız, solunum ve deri yolu ile alınır ve çoğu özel bir destek olmadan vücudun boşaltım yolları ile (böbrek, karaciğer, barsak, akciğer, deri) atılamamaktadır. Bu nedenle ağır metallerin büyük bir bölümü, biyolojik organizmalarda birikirler.
Atmosfere farklı kaynaklardan bırakılan ağır metaller, kuru ve yaş birikim ile toprağa yüzeysel sulara ardından yeraltı sularına karışarak ekolojik dengeye zarar verebilmektedir.
Özellikle fazlaca ağır metal içeren dip balıklarını tükettiğinizde vücudunuza giren bu ağır metalleri uzaklaştırmak için ardından tahin yemek bu soruna çözüm açısından birebirdir.
Ülkemizde toprak kirliliğine neden olan en önemli kaynaklar evsel ve endüstriyel atıkların arıtılmadan alıcı ortama verilmesi ve/veya tarımsal sulamada kullanılması, pestisitler, aşırı gübre kullanımı ve mevzuata uygun olmadan bertaraf edilen atıklardır.
Toprak Kirliliği Nedir? Katı (plastik vb gibi toprakta çözünmeyen maddeler), sıvı (atık yağ gibi çevreyi kirletici maddeler), radyoaktif atık ve diğer kirletici unsurlar tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin bozulmasına toprak kirliliği denilmektedir.
Bitki örtüsünün yok olması, erozyonun yanı sıra toprak kayması, taşkın ve çığ felaketlerini artırır. Verimsizleşen ve yok olan tarım arazileri üzerinde yaşayanları besleyemez duruma gelir, kırsal kesimden kentlere doğru göçü arttırarak büyük ekonomik ve toplumsal sorunlara yol açar.
Yerinde uygulanan temizleme teknolojileri; toprak yıkama, toprak buhar ekstraksiyonu, ısıyla arıtım ve biyolojik arıtım, arazi dışında uygulanan arıtım teknolojileri ise; toprak yıkama, kimyasal ekstraksiyon, piroliz, ısıl desorpsiyon ve kompostlaştırma yöntemleridir.
EN BÜYÜK ÇEVRE SORUNU
Akdeniz Bölgesi'ndeki şehirlerden Adana Isparta, Kahramanmaraş ve Osmaniye'de hava kirliliği Mersin'de su kirliliği, Hatay'da toprak kirliliği, Antalya'da atıklar, Burdur'da doğal çevrenin tahribatı birinci öncelikli sorun oldu.
Ağır metal ölçümleri çalışanların iş yerlerinde hangi ağır metale ne kadar maruz kaldığını tespit etmek için yapılan önemli bir İSG ölçüm parametresidir. Ağır metaller; düşük derişimlerde bile toksik etki gösterebilen elementlerdir.
Ağır metaller, Ağır metal kan testi, kanda potansiyel nitelikte bulunan zararlı metallerin seviyelerinin ölçülmesi amacıyla gerçekleştirilen bir laboratuvar testidir. Ağır metal kan testleri yoluyla miktarı ölçülen en yaygın metaller; kurşun, cıva, arsenik ve kadmiyumdur.
Ağır metaller yüksek atom ağırlıklı, metalik özellik gösteren, yoğunluğu 5 g/cm3 den daha fazla olan, elektriği ve sıvıyı ileten dayanıklı ve doğada sık rast- lanan elementlerdir.
Ağır metal yüklenmesinden kaynaklanan semptomların listesi oldukça uzundur: alerji, kronik yorgunluk, depresyon, eklem ağrısı, baş ağrısı ve kronik hastalıklardır. Ağır metallerin birçoğu özel bir destek olmadan vücuttan atılamaz.
Şelasyon bedende biriken zehirli mineral ve metallerin atılması amacıyla yapılır. Demir,kurşun,kadmiyum,civa bu yöntemlerle atılabilir. Damar yoluyla EDTA (etilen diamin tetra asetik asit) verilir. Çok kez vitamin B, C, magnezyum ve çinko birlikte verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri