Aynı şekilde eski binalara da yürürlüğe giren Yeni Yapı Denetim Kanunu ile 2017 yılı itibari ile yalıtım yapma zorunluluğu getirilmiştir. Yeni ve eski tip bina farketmeksizin dış yalıtım yanında katlar arası ısı ve ses yalıtımı da olması gerekmektedir.
Sonuç olarak ülkemiz için bir strateji planı olan bu uygulamalar efektif biçimde sürmekte ve yapı sahiplerinin uygulamaları yaptırmaları zorunlu tutulmaktadır. Bir başka deyişle; mantolama zorunluluğu kalktı mı? sorusunun cevabı, kesinlikle hayır olacaktır.
Sonuç olarak 2017 yılı itibari ile enerji kimlik belgesi olmayan binaların alım – satım ve kiralamaları yapılamayacak üstelik daha yüksek vergiler ödemek zorunda kalacaklardır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için mevcut yalıtımsız binalarımıza ısı yalıtımı yaptırmak artık bir zorunluluk haline gelmiştir.
Mantolama uygulaması, Enerji Verimliliği Kanunun kapsamında yapılan bir uygulama olup zorunludur. Mantolama zorunluluğu bina yönetimlerinin ivedi bir şekilde mantolama kararı alarak yapılarında gerekli ısı yalıtım tedbirlerini almasını sağlamaktadır. Yeni binalarda ve eski yapılarda rahatlıkla mantolama yapılabilir.
Ayrıca, bina değeri de artmakta ve binanın ömrü uzamaktadır. İnşaat kanunları ve ısı yalıtım yönetmelikleri, binalarda mantolama yapılmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu zorunluluk, bina sahiplerine ekonomik faydalar sağlarken, aynı zamanda çevrenin korunmasına da yardımcı olmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Zorunlu olan binaların enerji kimlik belgesi alması. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mantolama olmayan binalara da bu belgeyi verecek. Ancak her bina enerji kimlik belgesine göre sınıflandırılacak. Enerji değeri düşük yani yalıtımsız olan binalardan daha yüksek emlak vergisi alınması gibi bazı yaptırımlar uygulanacak.
Dış cephe ısı yalıtımı yapılan konut, yaklaşık yüzde 15 değer kazanıyor. Tüketicinin satın aldığı 500 bin liralık konuta ortalama 7 bin 500 liralık ısı yalıtım uygulaması yapıldığında konutun değeri 75 bin lira artıyor.
2- Mantolama denilen bu levhalar Yangın Yönetmeliğine aykırıdır.. Yanıcı bir maddedir.. Yeter ki bir yerden küçük bir ateş görsün, içten içe hızla yanıyor ve binayı sarıyor.. bazı binalarda yangın sırasında gördüğünüz binanın kenarlarından çıkan o simsiyah zift yanığı gibi dumanın nedeni budur.!
Öncelikle, enerji verimliliğini artırır ve ısı kayıplarını azaltarak ısıtma ve soğutma maliyetlerini düşürür. Ayrıca, iç mekan konforunu artırır ve dışarıdaki gürültüyü engelleyerek daha sessiz bir ortam sağlar. Yalıtım aynı zamanda yapısal dayanıklılığı artırır ve binanın ömrünü uzatır.
Isı Yalıtımı yeni binalar için, yasal zorunluluktur. 2000 yılından bu yana yürürlükte olan “Binalarda Isı Yalıtım Yönetmeliği” ne göre, bu tarihten sonra inşa edilen yeni binalar Isı Yalıtımı olarak projelendiriliyor.
MANTOLAMA KANUNU
Yönetmeliğin 1 Kasım 2008 tarihinde yürürlüğe giren revizyonu gereğince, mevcut eski binaların tadilatla yenilenen ve ilave edilen kısımları da, artık enerji verimli olarak projelendirilmek zorundadır.
Dairelerin arsa paylarının belirlenmesinde tapu senetlerinin üzerinde yazan arsa payı oranı esas alınır. Dairelerin tapu senetleri üzerindeki arsa payı oranları bütün dairelerde eşit ise mantolama uygulamasının maliyeti bütün dairelere eşit olarak bölünür.
Sözleşme tutarı mantolama masrafı kat malikleri tarafından arsa payına göre ödenir.
Ülkemizde TS 825 standardına göre ısı yalıtımı yapılmış binaların büyük çoğunluğu “C sınıfı” dır. Ülkemizdeki “B sınıfı ve üstü” binalar, ağırlıklı olarak TS 825 standardında belirtilen minimum ısı yalıtım kalınlıklarından daha yüksek ısı yalıtım kalınlıklarına sahip binalardır.
Apartman Tek Daire Mantolama, farklı mekanlara farklı hava katarken özellikle TV ünitesi arkasına ya da şömine üzerine uygulanmaktadır. Tek bir duvara uygulayabileceğiniz ve bir tarz oluşturan dekoratif duvar panelleri, tüm odaya da uygulanabilir.
Plastik malzemeler dünyada yok olma süreleri çok uzundur ancak görevini yapamazsa bu durum bir şey ifade etmeyecektir. Genel olarak firmalar sizlere 5 ile 10 yıl arasında garanti vermektedir. Bu süreler sonrasında yaşayacağınız herhangi bir sorun firmaları ilgilendirmemektedir.
Dış cephe mantolama, binayı dışarıdan bir kabuk gibi sararak tam ve etkin bir ısı yalıtımı sağlar. İç cephe mantolama dış yüzeyde su sızıntısı yoksa sadece duvardaki rutubeti engelleyebilir, fakat tavan ve döşemelerde rutubeti artırmış olur.
DOĞRU: Mantolama, doğru ürün ve uygulamayla rahatlıkla yüzde 50 yakıt tasarrufu sağlıyor. Mantolama sisteminin uygulandığı yapılarda elde edilen tasarrufun oranı, bina tipi, bina kullanım özellikleri, yalıtım kalınlığı, yalıtım bütünlüğü, iklim gibi birçok parametreye bağlıdır.
Klima ve kalorifer gibi ısıtma çeşitleri kullanılan ve güneş ışınlarına çok daha az maruz bölgelerde kalan evler için uygun olan yöntem ısı yalıtım sıvası yapmaktır. Çünkü bu tür evler güneş ışınlarına çok az maruz kalmakta ve güneşten gelen ısı yükünden mahrum olmaktadır.
Mantolama uygulaması özellikle kış aylarında önemli bir yalıtım sağlar. Bu uygulamalar, yaz aylarında sıcak havayı dışarıda bırakırken, kış aylarında ise dondurucu soğukların ev içerisine girmesine engel olur. Mantolamanın enerji tasarrufu sağladığı, birçok çalışma ile ortaya konmuştur.
Yapıların temel gerekliliği olan ısı yalıtımı ( mantolama ), binanızdaki mevcut ısıyı korur ve ısı tasarrufu sağlar. Binanın içini kışın sıcak, yazın serin tutar. Sıcağı dışarı çıkarmaz, dışarıdan gelen soğuklara karşı korur. Ekonomik olarak tasarrufu sağlar.
Dış cephe mantolama +5 ile +30 derece arasındaki ısı sıcaklıklarında yapılabilir. Tabi bunda hava koşulları da önemli. Ülkemizde -5 derece de görüyor, +40 derece de görüyor. Dolayısıyla mevsimsel olarak ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında +5 ile +30 derece arasındaki değerlerde her zaman mantolama yapılabilir.
Isı yalıtımı ve nefes alma özelliği sayesinde duvarlarda kondenzasyon (yoğuşma), rutubet sorunlarına neden olmaz.
Avrupa EPS üreticilerinin açıklamalarına göre, EPS ısı yalıtım malzemesinin mantolamada kullanılmasının herhangi bir tehlikesi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri