OSAS uyku sırasında tekrarlayan üst solunum yolundaki daralmalar veya tıkanmalar nedeniyle soluk almada kesilmelerle kendini gösteren bir hastalıktır. Tekrarlayan soluk kesilmeleri uykunun devamlılığını bozar, derin ve dinlendirici bir uyku uyunmasını engelleyerek gündüzleri aşırı uykululuğa neden olur.
AHI skoru 5'in altında olanlar basit horlama, 5-15 arası olanlar hafif OSAS, 15-30 arası olanlar orta OSAS, 30 üstünde olanlar ağır OSAS olarak sınıflandırıldı.
Uyku apne sendromunun en ciddi zararı apne sırasında oksijen miktarının düşmesi ve kandaki karbondioksit miktarının artmasıdır. Apne uzadıkça, bu düşme oranı ciddi derecelere varabilir. Kalbin dakikadaki atım sayısı düşer, ritim bozularak kalp krizi ve kalbin durmasına bağlı uykuda ani ölüm görülebilir.
Üst solunum yollarındaki ileri derecedeki darlıklarda cerrahi tedavi gerekli olabilir ancak uyku apnesi tedavisi için başvurulan temel yöntem pozitif hava basıncı veren CPAP isimli uyku apnesi cihazı kullanımıdır. Bu cihazlar uyku esnasında üst hava yollarını devamlı açık tutarak apneyi engeller.
Obstrüktif uyku apnesi sendromu (OSAS); üst solunum yollarının tıkanması ve hava akımının azalmasına bağlı olarak kendini gösteren bir hastalıktır. Uykudayken solunumun durması ise; uykunun bölünmesine, kişinin düzenli ve rahat bir uyku alamayarak, gün boyu yorgun ve halsiz hissetmesine sebep olur.
İlgili 34 soru bulundu
Aşırı büyük bademcik ve geniz eti özellikle çocuklarda OSAS'ın ana nedenidir. Alkol, sigara ve sakinleştirici ilaçlar OSAS riskini attırırlar veya OSAS'ı olanlarda hastalığı ağırlaştırırlar. Başta tiroid bezinin az çalışması ve şeker hastalığı olmak üzere birçok endokrin hastalığında OSAS riski artmıştır.
Uyku apne sendromu olan kişide horlama, 3-4 kat daha fazla, çok kaba ve gürültülü şekilde gerçekleşir. Horlamanın yanı sıra nefes darlığı, sık sık iç çekme, el kol hareketleriyle çırpınarak uyanmaya çalışma, sık ve uzun süreli solunum durmaları, sabah yorgun uyanmak da uyku apne sendromu yaşayan kişilerde görülür.
Horlamaya engel olan yatış pozisyonu, uyku apnesi problemini azaltmaya da yardımcı olabilir. Yüzüstü veya sırt üstü yatmak akciğerlere hava akışının az olmasına neden olur ve horlamaya yol açar. Sırta yastık koyarak uyumak ve yan yatmak ise horlamayı azaltarak uyku apnesinin oluşma sıklığının azalmasını sağlayabilir.
Buruna Yönelik Cerrahiler; Septoplasti (Deviasyon ameliyatı), Burun eti küçültülmesi, Burun valfi cerrahisi, Endoskopik Sinüs Cerrahisi (Polip veya burun kitlelerinde). Tek başına burun ameliyatları, horlamada %50, hafif derece uyku apnesinde ise %10 oranında düzelme sağlar.
tedavi edilmezse ani ölüm, kalp krizi, kalp yetmezliği, inme, cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık, kontrol edilemeyen kilo alımı ile karşılaşmak mümkündür. Ek olarak, uyku apnesi, gün içindeki konsantrasyon eksikliğinden dolayı trafik kazalarına ve iş kazalarına neden olabilir.
Apne ve hipoapnenin sayıları tanı koymada en önemli etkenlerden biridir. Apne, uyku esnasında solunumun durması, hipoapnesi ise yavaşlamasıdır. Eğer kişinin, bir saatlik zaman diliminde beşten fazla kez solunumu durmuşsa o kişiye uyku apnesi tanısı konulabilir.
Kalp krizi nedenleri
Zira sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanarak ve uyku kalitenizi artırarak uykuda gelişebilecek kalp krizi riskini en az seviyeye indirebilirsiniz. Uyku apnesi, diyabet, yüksek tansiyon ve uyku bozukluğu ile panik ve kaygı bozukluğu olanlarda kalp krizi riski daha yüksektir.
Sık görülen bir uyku bozukluğu nedeni olan uyku apnesi, tedavi edilmediği takdirde kalp ve beyin hastalıklarına kadar birçok sağlık sorununa neden olabiliyor.
Buna göre; insomni grubu en fazla 10 puan alabiliyorken, uykuda solunum bozuklukları Apne hipopne indeksi baz alınarak hafif grup için 5 puan, orta ağırlıklıktaki gruba 10 puan, indeksin 30 un üzerinde olduğu ağır gruba ise 35 puan engelli puanı vermiştir.
OSAS kesin tanısı, uyku apne yakınmaları ve/veya ilişkili hastalıklar olan hastaya uyku testi yapılarak apne-hipopne indeksinin (AHİ) ≥ 5/sa saptanması ile konur, tanı için mutlaka polisomnografi veya evde uyku apne testi (home sleep apnea test, HSAT) yapılmalıdır (2).
Şişmanlık, vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen miktarının artmasına neden olur. Dolayısıyla zaten apne nedeniyle nefes borusundan oksijen girişi sorunu olan hastada sorun artar. Bu nedenle kilo vermek en iyi tedavi yöntemlerinden biri.
Üstelik tedavi edilmezse yaşam kalitesini oldukça düşürmesinin yanı sıra yol açtığı sorunlar nedeniyle özellikle gece veya sabaha karşı ani ölümle bile sonuçlanabiliyor!
Ameliyat: Uyku apnesinin neden olduğu anormal dokuların cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir. Solunum yollarında tıkanmaya neden olan uvula, bademcikler veya yumuşak damak gibi dokuların çıkarılması veya yeniden şekillendirilmesi için ameliyat yapılır.
Uyku apnesi bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir. Özellikle beslenme düzeni ve yaşam şekline bağlı olarak uyku apnesi hafifler. Ancak tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlar da doğurur. Uyku apnesinin geçmesi için sigara ve alkol kullanımından kaçınılmalıdır.
Uyku apnesinde kalp kası duvarları genişlemeye başlar. Akciğer basınçları yükselir (pulmoner tansiyon), kalp ve akciğer yetmezliği oluşur. Uyku apnesi, uzun vadede yaşam kalitesini düşüren ve ölümcül noktaya kadar ilerleyebilen bir hastalıktır.
Uyku apnesi ilaç tedavisi ile iyileştirilebilmektedir. Ancak kesin tedavi yönteminin ilaç tedavisi olmadığı unutulmamalıdır. Öncelikle uyku apnesine neden olan faktörlerin belirlenmesi ve tedavi planlamasının söz konusu faktörlere göre uygulanması gerekmektedir.
Sosyal ve psikolojik sorunların uyku apnesini tetiklediği konusunda yeterli klinik araştırma ve bulgu bulunmamaktadır.
Bilimsel çalışmalarda ,Hafif uyku apnesi varlığı olan grupta kanserden ölüm riski artış ile ilişkili bulunmuştur. Orta uyku apnesi olanlarda kanser ile ilişkili ölüm riskinin iki kat daha arttığı bulunmuştur. Ağır uyku apnesin de, kanser riski yaklaşık beş kat artış ile ilişkilendirilmiştir.
Zamanla damar yapısı bozulur ve incelir. Kan akış hızının ve oksijenin azalmasından dolayı kalp daha hızlı çalışmaya başlanır ve zorlanır böylelikle koroner arter hastalığına yol açabilir. Tedavi edilmeyen ciddi horlama ve uyku apnesinde, gece uykuda ani kalp durmasıyla meydana gelen ölümler gözlenebilir.
Dünyagöz Etiler'den Dr. Şenay Yılmaz, uykusuzluğun uyku apnesi geçmişi olan orta ve ileri yaştaki kişilerde Anterior İskemik Optik Nöropati (AION) gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini ve görme kaybına neden olabileceğini söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri