Agresif iletişim tarzı, pasif tarzın tersidir. Başkaları sizden ne isterse onu yapmak yerine, kendi istediğinizi yaptırmaya zorlarsınız.
“Tamam sen haklısın” gibi cümleler pasif agresif iletişimde bir tür pasif güç gösterisidir. Kişiler konu üzerinde konuşarak çözüm üretmek yerine kendi haklılığını “daha fazla tartışmayacak ve iddialaşmayacak kadar olgun olmak” teması altında karşı tarafa dayatabilirler.
Pasif insan terimi sosyal hayattan uzak olan ve etkisiz olan kişileri ifade etmektedir. Pasif insanlar dışarıdan bakıldığı zaman oldukça mutsuz görünürler. Duygularını hiçbir zaman dışarıya yansıtmazlar. Aktif insanların aksine daha durgun bir hayat yaşamayı tercih ederler.
Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu; kişinin olumsuz düşünce ve görüşlerini direkt olarak dile getirmediği, bunun yerine agresif şekilde tavır takındığı kişilik bozukluğudur. Pasif bir düşmanlık modeli ve direkt iletişimden kaçınma davranışları gözlenir. Genellikle söyledikleri ile yaptıkları birbirini tutmaz.
PASİF DAVRANIŞ DUYGU, DÜŞÜNCE, İHTİYAÇ VE İSTEKLERİN YETERİNCE İFADE EDİLMEMESİDİR. KRONİK OLARAK PASİF DAVRANAN KİŞİLER DİĞERLERİNİN DUYGU, İHTİYAÇ VE İSTEKLERİNE KENDİLERİNDEN DAHA FAZLA ÖNEM VERİR, KENDİLERİNİ İKİNCİ PLANA ATARLAR. AMAÇLARI ÇATIŞMADAN KAÇMAK VE DİĞERLERİNİ MEMNUN ETMEKTİR.
İlgili 44 soru bulundu
Pasif agresif davranış aslında bir öfke gösterme biçimidir.
Örneğin; somurtmak, küsmek, iletişimi minimuma indirerek tavır almak, karşısındakini yok saymak, pasif agresif davranışlardır. Bu davranış modeline sahip olan birçok kişi aslında ne hissettiğini, bunu neden yaptığını, ne yaşadığını bilmiyor.
Pasif Agresif Kişilik Ve Çocukluk Dönemi Deneyimleri
Yapılan çalışmalarda, bu kişilerin çocukluklarında aileleri tarafından ihmal edildiği, ailelerinin kararsız davranışlarına maruz kaldığına yönelik bulgular vardır. Böylelikle yaşanılan kızgınlık duygusunu ifade edememekte, kızgınlık duygusu büyümektedir.
Borderline kişilik bozukluğu ya da diğer adıyla sınırda kişilik bozukluğu bireyin kendisi ve başkaları hakkında düşünme ve hissetme şeklini etkileyen ve günlük yaşamda sorunlara neden olan bir akıl sağlığı bozukluğudur.
Erken erişkinlikte başlayarak, insan ilişkilerinde, benlik imgesinde, duygulanımda kararsızlık ve dürtüsellik olarak kendini gösterip, davranışların sonuçlarını düşünmeden hareket etmeye, duygu ve davranışlarını kontrolde güçlük yaşatan kişilik örüntüsüdür.
Saflık ile güvensizlik, açgözlülük ile kanaatkarlık, utangaçlık ile gösterimcilik, çekingenlik ile kibir gibi çelişen karakter özellikleri. Gelecekteki rollerine hazırlıksız olma, geçmişine kayıtsız kalma gibi zamansal kopukluk. İçtenlikten yoksun olup başkalarının davranış, ifade, düşünce ve yaşam tarzını taklit etme.
-Öncelikle pasif-agresif davranış genel bir tutumsa, kolay değişmeyeceği kabullenilmeli! Çocukluktan gelen ve otomatik hale gelmiş bu davranış biçimi kişilerin savunma mekanizmalarını destekler. Eğer işe ve ilişkilere çok yansıyan problemli bir durum oluşmuşsa bu kişilere yardım alması önerilebilir.
Amerikan Psikoloji Derneği'ne (APA) göre, pasif agresif davranış bozukluğu, "kendine ve başkalarına karşı kararsızlığın, altta yatan olumsuzluğun, etkisiz bir şekilde ifade edildiği ve bu durumun uzun süre devam ettiği bir kişilik bozukluğudur". Yani, kronik ve genellikle esnek olmayan bir davranış biçimidir.
Pasif agresifler saldırgan, eleştirici ve küçümseyici tavırlarla karşı tarafı negatif davranmaya zorlamakta, diğer taraftan da bundan pişmanlık duymaktadırlar. Ancak, içerlemelerinden, engellenmelerinden ve düş kırıklıklarından söz ederler.
Pasif agresif kişilik tutumu, psikiyatride yer alan kişilik bozuklukları arasında en yaygın görülen tiptir.
Pasif agresif kişilik bozukluğu uyumsuzluk şeklinde ortaya çıkan negatif kişilik bozukluğu olarak tanımlanır. Bu tip kişilik bozukluğuna sahip olan kişilerde sessiz ve içten içe intikam alma, karşıdaki kişiyi kendi yöntemleriyle cezalandırma isteği oluşur.
Bipolar bozukluk, yüksek duygu durum ve düşük duygu durum arasında geçişlerin olduğu bir rahatsızlıktır. Borderline kişilik yapısı ise istikrarsız duygusal durumlar, ilişkiler ve benlik algısındaki değişimler gibi belirtilere sahip sürekli bir kişilik yapısıdır.
Diğerlerine karşı güven sorunu, Dikkatsiz araba sürme, aşırı ve mantıksız para harcama, madde kullanımı, çok fazla yemek yeme, aşırı cinsel davranışlarda bulunma, kumar oynama gibi tehlikeli ve dürtüsel hareketler, Birkaç saat ile birkaç gün arasında süren ani ve yoğun duygudurum değişimleridir.
Dürtüsel davranışlarda sorun yaşayabilir. Korunmasız cinsel ilişkiye girme, madde bağımlılığı, aşırı harcama yapma, dikkatsiz araç kullanma, aşırı yemek yeme gibi tehlikeli davranışlarda bulunabilir. Kendilerine fiziksel olarak zarar verecek eylemlerde bulunabilir; tekrarlayan intihar teşebbüslerinde bulunabilir.
Ancak en büyük cezbedici unsur borderline' ın bir konteyner olma potansiyelidir. Borderline' ın bu potansiyeli sayesinde narsisist, kötü duygusunu yükleyebilecektir. Çünkü normal bir birey o yükü kaldıramaz. O yüzden borderline ve narsisistler birbirlerini hemen çekerler.
Bunun nedeni borderline kişilik bozukluğunun ilk tanımlandığı dönemde; nevroz ve psikoz olarak adlandırılan iki psikiyatrik durum arasında sınır olarak kabul edilmesidir. Borderline kişilik bozukluğu genellikle ergenlik (adolesan) ve genç erişkinlik döneminde ortaya çıkar.
Şizoid kişilik bozukluğu olan kişilerde yakınlık arzusu yoktur, bunun yerine yakın ilişkilere kayıtsızlık hakimdir. Şizoid kişilik bozukluğu, temel olarak yakın sosyal temasları neredeyse imkansız hale getirir. Bu bireyler yalnız vakit geçirmeyi tercih ederler ve genellikle sosyal olarak izole ve yalnızdırlar.
Histrinoik kişilik bozukluğu yaygın rastlanan bir psikolojik bozukluktur. Kişinin ben merkezli oluşu, olayları aşırı abartma isteği, ilginin sürekli üstünde olma talebi, insanlarla kurduğu ilişkilerde yüzeysellik, duygu durumunda dengesizlik ve düzenden kaçma isteği gibi semptomlarla karakterize bir bozukluğudur.
Çekingen kişilik bozukluğu (diğer isimleri Avoidant Kişilik Bozukluğu, Kaçıngan Kişilik Bozukluğu), ilk kez 1969 yılında Theodore Millon tarafından tanımlanmıştır. Çekingen Kişilik Bozukluğuna sahip hastalar yetersizlik duygusuna sahiptir ve olumsuz değerlendirilmeye karşı aşırı hassasiyet gösterirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri