Ağırlık, bir cisme uygulanan kütle çekim kuvvetidir. Dinamometre ile ölçülür. Dünya'da bir cismi ele alırsak yükseğe çıkıldıkça ağırlık azalır, kutuplara gidildikçe ağırlık fazlalaşır, ekvatora gittikçe ağırlık azalır.
Kütle skaler, ağırlık ise vektörel bir büyüklüktür. Kütle ve ağırlık arasındaki bir diğer fark ise ağırlık cismin bulunduğu yere göre değişirken kütle değişmez. Farklı gezegenlerde cisme uygulanan kütle çekim kuvveti farklı olduğu için ağırlık değişmektedir.
Kütle değişmez. Fakat ağırlık bulunduğu yerçekimin kuvvetine göre değişir.
– yani cismin bulunduğu ortamın yerçekimine göre değişmez. – eşit kollu terazi ile ölçülür, genellikle m ile gösterilir ve metrik sistemde birimi kg 'dır. Bir cismin ağırlığı, dünyanın cisme uyguladığı kütle çekim kuvvetidir.
İlgili 45 soru bulundu
Ağırlık, bir nesneye etki eden yer çekimi kuvvetinin büyüklüğüdür; nesnenin kütlesine ve konumuna bağlı olarak değişir.
Ağırlık iki gezegenin farklı Yerçekimi ivmesine sahip olması nedeniyle değişirken kütle sabit kalır.
Kütleçekim kuvveti, çekim merkezinden uzaklaştıkça azalacağından Dünya'nın geoit şeklinden dolayı kutuplara gidildikçe artar, ekvatora gidildikçe azalır.
Suyun bir cismi kaldırma sebebi suya konulan cismin kendi hacmi kadar sudan hafif olmasından dolayıdır. Cisim suya kendi ağırlığı kadar suyun hacmi kadar batar. Örneğin 4 desimetreküp 2 kiloluk cismin suya yarısı batar.
Ağırlık, cismin kütlesine ve cisme etki eden çekim kuvvetine bağlıdır. Yer çekimi kuvveti deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça azalır. Bu da cismin ağırlığının azalmasına neden olur. Ayrıca ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe yer çekimi kuv- veti artar.
Kütle uzayda ister sabit hızda gidiyor ister sabit duruyor olsun hızlanma ve yavaşlamaya direnç gösteren şeydir. Bunun dışında kütle Newton mekaniğinde basittir: Artmaz veya azalmaz. Bir cismin kütlesi hızlanırken, yavaşlarken ve yön değiştirirken (ki ivmelenmenin bir türüdür) değişmez.
Eğer cismin ağırlığı artarsa hızı azalır. Eğer cismin ağırlığı azalırsa hızı artar. Cismin ağırlığı,kütlesi artarsa yapılan iş artar.
Sıradan bir maddenin durgun kütlesi değişmez kütle olarak tanımlanır.
Bir cismin kütlesi hızlanırken, yavaşlarken ve yön değiştirirken (ki ivmelenmenin bir türüdür) değişmez. Oysa görelilikte uzay-zaman bölünmez bir bütündür. Kütle uzayı büker, bükülen uzay kütlenin uzayda nasıl yol olacağını gösterir.
Yerçekimi ile basınç arasında doğru orantı vardır. Yerçekimi arttıkça basınç artar, yerçekimi azaldıkça basınç azalır. Yükseldikçe basınç azalır.
Bunun yanı sıra ağırlık ise, kütle üzerine etki eden yerçekimi kuvveti büyüklüğüdür ve dinamometre ile ölçülür. Vektörel büyüklüğü ifade eden ağırlık unsuru, maddenin bulunduğu yere göre değişkenlik gösterir. Bunun nedeni, her gezegende bulunan kütle çekim kuvvetinin farklılık göstermesidir.
Arşimet prensibi, bir sıvı içindeki katı bir cismin, taşırdığı sıvının ağırlığına eşit bir batmazlık kuvveti ile yukarıya itildiğini belirtir.
+4 °C de 1 cm3 suyun kütlesidir. +4°C'de 1g/ cm3, 0 °C de suyun özgül ağırlığı ise 0,9167 gr/cm3 kabul edilir.
Yüzen Cisimler
Cismin hacminin bir kısmı sıvı içerisinde, bir kısmı da dışarıda kalacak biçimde sıvının yüzeyinde dengeye gelmesi durumuna yüzme durumu denir. Cisme etki eden kaldırma kuvvetinin büyüklüğü cismin ağırlığına eşittir.
Bir cisme uygulanan kütle çekim kuvvetidir. Dinamometre ile ölçülür. Dünya'daki bir cismi düşünürsek; yükseğe çıkıldıkça ağırlık azalır, kutuplara gidildikçe ağırlık fazlalaşır, Ekvatora yaklaştıkça ağırlık azalır.
İlk önce ağırlık biriminin tanımı 1793'te Antoine Lavoisier tarafından yapıldı ve 0.1 metre küp hacmindeki bir buzun erime derecesindeki ağırlığı olarak belirlendi.
Ağırlık, yer çekimi kuvveti demenin başka bir yoludur. Kütleyi W = F g = m g formülünü kullanarak bulabiliriz.
Evrende kütleçekim kuvvetinin sıfır olduğu bir nokta yoktur. Çünkü kütleçekim kuvveti iki cisim arasındaki mesafenin karesiyle ters orantılıdır. Mesafe arttıkça kütleçekim kuvveti hızlı bir şekilde azalır, ancak hiçbir zaman sıfır olmaz.
Bu bizde kütlenin artmış olabileceği algısını oluşturabilir. Ancak tüm bu bölünmeler büyüme ve oluşumlar yine dünyadaki var olan kütleden elde edildiği için dünya kütlesi yine sabittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri