Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülür. Ancak ağırlık ise dinamometre ile ölçülmektedir. Kütle skaler, ağırlık ise vektörel bir büyüklüktür. Kütle ve ağırlık arasındaki bir diğer fark ise ağırlık cismin bulunduğu yere göre değişirken kütle değişmez.
– yani cismin bulunduğu ortamın yerçekimine göre değişmez. – eşit kollu terazi ile ölçülür, genellikle m ile gösterilir ve metrik sistemde birimi kg 'dır. Bir cismin ağırlığı, dünyanın cisme uyguladığı kütle çekim kuvvetidir.
Ağırlık, bir cisme uygulanan kütleçekim kuvvetidir. Ağırlığın birimi newton'dur ve simgesi 'N' olarak gösterilir. Bir kiloluk bir cisim dünyada yaklaşık 9,8 Newtondur. Ölçü aracı dinamometredir.
Terazi bir cismin üstündeki yerçekimi etkisinden yararlanarak, cismin kütlesini belirlemek için kullanılan ölçüm cihazıdır. Eski tip teraziler denge usulü ile çalışır. Ağırlığı bilinen kütle bir tarafa, ağırlığı belirlenmek istenen kütle ise diğer tarafa konur.
Kütleyi ölçmek için kullanılan birim kilogramdır. Kütleyi doğrudan ölçmek zordur. Bu yüzden kütleyi ölçmek için eşit kollu terazi kullanılır. Ayrıca cismin ilk olarak ağırlığını yaylı kantarla ölçüp daha sonra kütlesini hesaplayabiliriz.
İlgili 37 soru bulundu
Bir cismin veya maddenin kütlesini ölçmeye yarayan alete terazi, teraziyle kütle ölçme işlemlerine de tartma denir.
Öncelikle kütle, bir cismin değişmeyen madde miktarıdır. Ağırlık ise kütleden farklı olarak bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetinin büyüklüğünü ifade etmektedir. Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülür. Ancak ağırlık ise dinamometre ile ölçülmektedir.
Ağırlık, temel birimi Newton (N) olan ve yerçekimi tarafından cisme etki eden kuvvet olarak tanımlanırken, kütlenin temel birimi kilogramdır (kg) ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür.
Ölçümde stadiometre kullanılır. Vücut ağırlığı ayakta yetişkin tartı aleti ile ölçülür. Vücut ağırlığı ölçümü mümkün olduğunca bireyler sabah açken, dışkılama sonrası yapılmalıdır. Kişilerin üzerindeki giysi ağırlığını da gereğinde toplam ağırlıktan çıkarınız.
Birbirlerinden farklı şeyler olmasına karşın kütle ve ağırlık kavramları çok karıştırılır. Kütle değişmeyen madde miktarı iken ağırlık çekim kuvvetine göre değişebilmektedir.
Kütle değişmez ve birimi kg. olduğu için kefeli terazi ile ölçülür.
Bir cismin ağırlığı kutuplarda daha fazla ölçülürken ekvatorda daha az olarak ölçülür.
Ağırlık, bir cisme uygulanan kütle çekim kuvvetidir. Dinamometre ile ölçülür.
Bir kişinin ya da nesnenin ağırlığı, maruz kaldığı yer çekimi kuvvetine göre değişiklik gösterir. Örneğin, dünyadaki ağırlığınızla ay yüzeyindeki ağırlığınız birbirinden farklıdır. Elektrikli ev aletleri arasında sıklıkla tercih edilen tartı ise nesnelerin ya da kişilerin kütlesini ölçer.
Kütle, bir cismin değişmeyen madde miktarıdır. Ağırlık ise bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetinin büyüklüğüdür. Kütle eşit kollu terazi ile ağırlık dinamometre (veya aylı el kantarı) ile ölçülür. Kütle yönsüz (skaler), ağırlık ise yönlü (vektörel) büyüklüktür.
Terazi ve baskül sıklıkla birbirine karıştırılan iki farklı alettir. Bu iki aletin görevleri ise tamamen farklıdır. Terazi kütle ölçümü yaparken, baskül ise ağırlık ölçümü yapmaktadır.
1000 gram, 1 kilograma eşittir. Kilo kelimesi 1000 demektir. Yani aslında 1 kilogram dediğimiz zaman 1000 gram ifadesini kullanmış oluruz.
Çünkü kilogram ya da gram aslında ağırlığın değil, kütlenin ölçüsüdür. Yani cisimlerin sahip olduğu toplam, değişmeyen madde miktarının ölçüsüdür. Ağırlığın ölçüsü ise aslında Newton'dur. Çünkü ağırlık kavramı aslında yeryüzünün cisimlere uyguladığı yer çekimi kuvveti anlamına gelir.
Ağırlık, yer çekimi kuvveti demenin başka bir yoludur. Kütleyi W = F g = m g formülünü kullanarak bulabiliriz.
Kütle, bir nesnedeki madde miktarıdır; cisimlerin barındırdıkları atom sayısına ve çeşidine bağlı olarak belirlenir. Çoğu zaman kilogram (kg) veya gram (gr) birimiyle ölçülür.
“kg” sembolü ile ifade edilen kilogram, kütlenin SI birimidir. Birim, Planck sabitinin (h) sabitlenmiş sayısal değeri, kg m2 s-1'e eşit olan J s birimi cinsinden ifade edildiğinde, 6,626 070 15 × 10-34 alınarak tanımlanmıştır. Burada metre ve saniye c ve ΔνCs üzerinden tanımlanmıştır.
Yani baskül aslında yaydaki kısalmayı ölçüyor, bu kısalmayı ilk formülü kullanarak kuvvete ve kuvveti de en son kütleye dönüştürüp bize gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri