Antarktika'ya gitmek yasak değil. Hatta vize almanıza bile gerek yok.
Uçakların pek görünmediği bir diğer nokta, Antarktika; yani güney kutup bölgesi. Özellikle Asya ile Kuzey Amerika arasındaki uçuşlarda tercih edilen kuzey kutup bölgesinin aksine, Antarktika üzerinde yolcu uçağına rastlamak pek mümkün değil.
Antarktika'nın Keşfi
James Cook'da dahil birçok denizci kıtayı araştırmış ama bulamamıştır. 17. Yüzyıldan itibaren keşif çalışmalarına başlandı.1820 yılında Rus İmparatorluğu donanması kıtayı keşfetti. Kıta karasına ilk defa 1821'de çıkıldı. 1895 yılında ise ilk kez teyit edilen ayak basma gerçekleşti.
Tükiye'den direkt uçuş bulunmayan Antarktika'ya ulaşım, Yeni Zelanda ve Şili üzerinden sağlanmakta. Uçuşlar ekim ve mart aylarında yapılırken kıta, varış noktası olarak 28 piste sahip. Türkiye'den başlayacak seyahatiniz 28-37 saat gibi uzun bir sürede gerçekleşecek.
Antarktika hiçbir ülkeye ait değil. 1959'da imzalanmış olan Antarktika Antlaşması ile barışa ve bilime adanmış. Dünya'nın her yerinden bilim insanları buraya gelip araştırmalar yapıyor ve evrensel bilime katkıda bulunuyor.
İlgili 37 soru bulundu
Antarktika'ya gitmek yasak değil. Hatta vize almanıza bile gerek yok.
Bilim insanları, Antarktika'nın en büyük buzullarından biri olan Larsen Buz Rafı'nın altına gizlenmiş bir yeraltı habitatını buldular. Uydu fotoğrafları, buz rafının karayla buluştuğu bölgeye yakın sıra dışı bir oluk gösterdi. Araştırmacılar, bu tuhaf varlığı bir yeraltı nehri olarak tanımladılar.
Gündönümlerinde yerkürenin 23.5 derecelik açı ile eğik olması sebebi ile yaz mevsiminin yaşandığı Haziran ayında dairenin her noktasında en azından 24 saatlik gündüz, kış mevsiminin yaşandığı Aralık ayında ise en azından 24 saatlik gece yaşanır.
Kutuplarda her yıl 5 ay gündüz, 1 ay alacakaranlık, 5 ay gece, 1 ay alacakaranlık yaşanıyor. Kuzey ve Güney kutupları birbirine ters olduğu için 21 Temmuz'da Kuzey Kutbunda yaz ortası yaşanırken aynı gün Güney Kutbunda kış ortası. Güneyde ise yaz ortası 21 Aralık.
Antarktika'nın yerli halkı bulunmamaktadır. Kıtada yalnızca yıl boyu çalışan araştırma istasyonları, yalnızca yazları çalışan araştırma istasyonları ve eski balina avlama yerleşimleri bulunmaktadır. Kıtadaki en büyük yerleşim McMurdo Üssü'nün nüfusu; yazları 1.200 civarındadır.
oruç süresi 34 saniye. Dayanabilirsiniz.. ANTARTİKA.
Antarktika, sıradan insan için büyük gizemlerle dolu bir kıta. Bunda sıfırın altındaki soğukluk, çetin karasal yapısı ve neredeyse insanlar için yaşam olanağının olmaması büyük bir etken. Yeryüzündeki en soğuk ikim yapısı burada bulunuyor.
Tehlikeli bir iniş ihtimali engellenmiş olur.
Büyük Okyanus gibi geniş bir su kütlesinin üzerinde uçarken, acil iniş için güvenli bir yer yoktur. Uçaktaki herhangi birinin sağ çıktığı varsayıldığında bile, kurtarma ekiplerinin, Pasifik Okyanusu'na düşen bir uçağı takip etme ve kurtarma konusunda çok az şansı olacaktır.
Gezegendeki en soğuk ve en acımasız ortam olmasına rağmen, çok sayıda insan Antarktika'da yaşıyor. İklim değişikliğinin artan tehlikeleri, her yıl daha çok sayıda bilim insanının bu kıtaya giderek, önemli araştırma çalışmalarına katılmasına yol açıyor.
Antarktika Güney yarım kürede yer alan ve bünyesinde hiçbir ülke barındırmayan tek kıtadır. Antarktika kıtasının keşfedilmesi çok uzun yıllar sürmüştür. Yaklaşık olarak 200 yıl bir arayışın ardından 1840 yılında bulunan bir kıtadır. Antarktika kıtasının en önemli özelliği üzerinde hiçbir ülke barındırmıyor olmasıdır.
Bu bağlamda 6 aylık gündüz süresi artık Kuzey Kutbunda görülürken Güney Kutbu da 6 aylık gece dönemine geçmiş olur.
Antarktika, yaklaşık olarak Güney Amerika kıyılarına 1000 km, Avustralya'ya 3100 km, Afrika kıyılarına ise 3980 km uzaklıktadır. Bir uçtan bir uca uzaklığı yaklaşık 4500 km'dir.
Singapur Hava Yolları, dünyanın en uzun direkt uçuşunu gerçekleştirdi. Şirket, ilk Singapur-New York seferini 17 saat 25 dakikada tamamladı. Singapur'daki Changi Havalimanı'ndan kalkan uçak ABD'deki Newark Havalimanı'na indi.
Dünya üzerinde bugüne kadar doğrudan ölçülen en düşük sıcaklık 1983 yılında Antarktika'nın doğusundaki Rusya'ya ait Vostok İstasyonu'nda -89,2°C olarak kaydedildi.
En kısa oruç tutan ülke, 32 saniye ile Antarktika'dır.
Güney Kutup ise, Güney Yarım Kürede, Antarktika'nın çevresinde yer alır. Kutuplarda hava koşullarında çok soğuk olur ve ortalama sıcaklık -50 derece C'nin altına düşebilir. Bu nedenle, Kutuplarda kar ve buzun etkisi çok güçlüdür.
Antarktika: Kıtanın büyük kısmı üstündeki kilometrelerce kalınlıktaki buz tabakası nedeniyle suya batmış durumda ama buzlar eriyince ağırlık kalkacak ve kıta yükselecek. Resimde görülen birçok yer artık su seviyesinin altında kalmayacağı Antarktika'nın kara alanı artacak.
Antartika kıtası, üzeri yüzlerce metre buzla kaplı bir kara parçasıdır. Ross denizi kıyılarındaki dağlık alanda buzla kaplı olmayan kuru vadiler vardır. Bunun dışındaki bölgelerdeki buz örtüsü yaz kış kalkmaz. Tamamen toprak kısımlar vardır.
Kutup Çölleri
Grönland ve Antarktika dünyanın en soğuk, en kurak yerleridirler. Bu nedenle bunlar Kutup Çölleri olarak adlandırılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri