Bu sözcük Augustus “1. Roma imparatoru Octavianus'un (MÖ 30-MS 18) lakabı, 2. Roma takviminin altıncı ayı” özel isminden alıntıdır. Bu özel isim Latince augere “artmak, büyümek, yücelmek” fiilinden türetilmiştir.
Aylar, tıpkı haftanın günleri gibi özel isim değildir ve her zaman küçük harfle başlaması gerekir.
İngilizcede aylar her zaman özel isimdir; yani cümlenin her yerinde ay isimleri büyük harfle başlar. Türkçede ise spesifik zaman belirtmeyen tarih isimleri özel değildir. Örneğin 12 Kasım 2022 cümlesindeki kasım ayı ifadesi özel isim şeklinde kabul edildiği için büyük harfle başlar.
Bu özel isim Latince aynı anlama gelen maius sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Maia “Büyük Hanım, Mayıs başında bayramı kutlanan Roma tanrıçası” özel isminden türetilmiştir. Bu özel isim Latince yazılı örneği bulunmayan *mag-ia biçiminden türetilmiştir.
Gök cisimleri. Samanyolu, Satürn, Mars, Jüpiter, Venüs, Küçükayı vs. Dünya, Güneş ve Ay kelimeleri astronomi terimi olarak kullanılıyorsa özel isim olduğu için büyük; deyim içerisinde veya mecazî anlamlarda kullanılıyorsa cins isim olduğu için küçük harfle başlar.
İlgili 22 soru bulundu
Özel bir tarih bildirmeyen ay adları küçük harfle başlayacak şekilde yazıldığında bu sözcüklere gelen ekler kesme işaretiyle ayrılmaz. Ancak özel bir tarih bildiren ay isimleri büyük harfle başladığı zaman bu sözcüklere getirilen eklerin mutlaka kesme işaretiyle ayrılması gerekir.
Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adlarına gelen ekleri ayırmak için konur: Başvurular 17 Aralık'a kadar sürecektir. Yabancı Sözlere Karşılıklar Kılavuzu'nun veri tabanının genel ağda hizmete sunulduğu gün olan 12 Temmuz 2010 Pazartesi'nin TDK için önemi büyüktür.
Bazan Hicri-Kameri takvim diye anılan bu takvim, ayın dünyanın etrafındaki dönüşüne göre tanımlanır. Bir yıl Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce adı verilen aylardan oluşur.
Her türlü özel adın başında kullanılır. Ulusal ve dinsel bayramlarla, bayram niteliği kazanmış günlerin adları büyük harfle başlar. Gazete, dergi, kitap adlarının ve yazı başlıklarının her sözcüğü.
Cuma, İslami kültürde haftanın en hayırlı günü olarak kabul edilen ve Müslümanlar için cemaatle namaz kılınan özel bir günü ifade eder. Bu nedenle, isim olarak kullanıldığında da aynı kutsallığı ve özel anlamı taşır.
Aralık ayı yine ismi kanunla değiştirilen aylardandır. Eski ismi Kanun-i evvel (1.Kanun) idi. Eski yıl ile yeni yıl arasında kaldığı için aralık adı verilmiştir. Roma'da December ''decem''den onuncu manasına gelmektedir.
Erik, gülgiller (Rosaceae) familyasından Prunus cinsinden meyvesi yenen bazı ağaç türlerinin ortak adı.
Kızılay {özel isim}
1.Belli bir tarihi bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 10 Aralık 2001 Pazar günü buluşalım.
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen ve deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Asya Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle Irmağı, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat Nehri, Süveyş Kanalı, Tuna Nehri, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.
Bu başlıklardan biri de büyük harf kullanımıdır. Ramazan Bayramı gerek günlük konuşma dilinde gerekse yazışmalarda birçoğumuzun kullandığı sözcüklerden biridir. Ramazan Bayramı bir özel isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca dini bir bayram olarak her sene kutlanmaktadır.
Hayvanlara takılan özel isimler: Tekir, Karabaş, Yumoş, Minnoş, Pamuk... Aynı cinsten olan varlıkların ortak isimleridir.
anlatan isimlere topluluk ismi denir. Örnek: Ordu, sürü, aile, orman, halk, ulus, takım, heyet, kurultay, grup, tabur, ekip… vb. ***Topluluk adları çoğul eki (-ler, -lar) alabilirler.
“Allah” lafza-i celâli ise bizzat Allah Teâlâ'nın kendisini ifade eden özel ismidir. Bu bakımdan, kelâm âlimlerine göre “Allah” kelimesi, Cenâb-ı Hakk'ın yüce zâtına ve bütün kemâl sıfatlarına delalet eden özel ismidir. Hiçbir dilde bu kelimenin ifade ettiği özel manayı kapsayacak bir kelime bulunmamaktadır.
Ağustos adının İngilizce karşılığı olan "August", bir rivayete göre, Roma İmparatoru Caesar Augustus'a ithafendir. Bir rivayete göre, Augustus da, tıpkı Julius Caesar'ın ayı Temmuz gibi (Julius'dan kaynaklanan July: Temmuz) kendi ayının da 31 gün çekmesini istediği için Ağustos ayında 31 gün vardır.
Ağustos ayı kaçıncı ay ? Ağustos ayı 8.(sekizinci) aydır. Eylül ayı kaçıncı ay ? Eylül ayı 9.(dokuzuncu) aydır.
Türkçe "ekme" eyleminden türemiş olup tarlaların sürülüp ekildiği ay anlamındadır. Anadolu'da bu ay için "Gazel ayı" dendiği de olur, "gazel" "kuru yaprak" anlamına gelir.
TDK ve Necmiye Alpay'ın Türkçe Sorunları Kılavuzu'na göre belirli bir tarih belirten ay ve gün adları büyük harfle başlarken, belirtmeyenler küçük harfle başlar. Ayrıca büyük harfle başlaması gereken tarihlerden sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır.
Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genellikle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar.
Günümüzde kullandığımız ay isimlerinin geldikleri yerler de karışık. Hicri takvimdeki Arabi ay isimlerinin bugün hiçbirini kullanmamamıza rağmen yine de Şubat, Nisan, Haziran, Temmuz ve Eylül aylarının isimlerinin kökenleri Arapça ve Süryanice, Kasım ayının ise Arapça.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri