Ülkemizde bu toprak sıcaklığına ulaşılması ilkbahar aylarını buluyor. Dolayısıyla kavun tohumu ekimi için de ilkbahar ayları öneriliyor.
Kavun, sıcak ve ılık bir iklim bitkisidir. Uzun yetişme süresi boyunca güneşli, sıcak ve kuru bir hava ile yeterli toprak nemi ister. Bu nedenle diğer yazlık sebzelerde olduğu gibi ilkbaharda soğuk tehlikesi kalktıktan sonra toprak ısısının 15°C'nin üzerine çıktığı zaman tohum ekimi yapılmalıdır.
Kışa dayanıklıdır. -Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar,Yaz. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir.
Tarlaya direkt ekim Karadeniz Bölgesi'nde Nisan'ın ikinci yarısında yapılmalıdır. Ekim iki şekilde yapılır: 1- Ocak Usulü Ekim: Sıra arası 1,5-2m sıra üzeri 1-1,5m olacak şekilde ocaklar belirlenir. Ocakların genişliği 40-50cm çapında derinliği 15- 20cm olmalıdır.
Kavun tohumu genellikle yaz ya da ilkbahar aylarında ekilmesi önerilen bir tohumdur. Kavun ekmeden önce toprağın işlenmiş ve sıcak olması gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
Ağustos ayı, karnabahar, lahana, fasulye, börülce ve roka ekiminin yapıldığı aydır. Bu sebzelerin tohumları, Ağustos ayı boyunca toprağa ekilebilir. Ağustos ayında önceden ekilen kabak, marul ve salatalıklar fidelenir. Bu fideler yeni toprağa aktarılmalıdır.
Tohumdan kavun yetiştirdiğimizde, kavun hasadı için ortalama 100 ila 130 gün gerekir. Kavun çeşitlerinin çoğu dikim işleminden 78-90 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
Karpuz ekimi için de en uygun dönem Nisan sonu ya da Mayıs başıdır. Bu dönemde yapılacak karpuz ekiminin hasadı Ağustos ayında yapılır.
Kavun bitkisi, büyüme ve meyvelerin olgunlaşma devresinde bol suya ihtiyaç gösterir. Kavunun yatay kökleri hafif topraklarda 20-25 cm derinlikte yayıldığından bu tip topraklar daha sık sulanmalı ve her sulamada kök seviyesine kadar inilmelidir.
Sıcaklık ve diğer şartlar uygun olduğu takdirde, çeşidin erkenciliğine bağlı olarak tohum ekiminden itibaren 82-120 günde hasada gelmektedir. Toprak istekleri: Kavun derin, geçirgen, humus ve besin maddelerince zengin, kumlu-tınlı veya tınlı- kumlu toprakları sever.
Haziran ayında Türkiye geneli tüm sebzelerin fide dikimi yapılabilir. Domates, biber, kavun, karpuz ve hıyar gibi sebzeler fide dikimi yapılır. Nisan Mayıs ayında dikimi yapılan fideler bitki koruma, gübreleme ve budama işleri yapılabilir.
Kırkağaç Kavununun Nisan ayı sonu itibariyle ekimi yapılırken, Ağustos ayının 15'inden sonra da hasatına başlanır. Hasat olgunluğuna ulaşan kavunlar sabah erken saatlerde hasat edilir ve depolanacakları alanlara yorganlara sarılarak götürülür.
Hasat: Karpuzlar genellikle ekimden 70-90 gün sonra hasat edilmeye hazır hale gelir. Ancak bu süre, yetiştirdiğiniz karpuz çeşidine ve iklim koşullarına bağlı olarak değişebilir.
Ekim veya Dikim
Genelde araziye ekim ilkbaharın ortalarında yapılmaktadır. Çıkıştan sonra ocakta fidelerden uygun olan iki adedi bırakılır. Daha sonra bir adet bitki bırakılır. Fide Yetiştirerek Dikim Karpuz tarımında erkencilik için fide ile yetiştiricilik yapılabilir.
Ülkemizde kavun en çok Ege Bölgesi'nde yetişir. Manisa ve Kırkağaç bölgesinde yetişen Kırkağaç kavunu dünyanın dört bir yanına ihraç edilmektedir. Manisa dışında; Ankara, Diyarbakır, Konya ve Balıkesir illerinde de kavun yetişir.
Ülkemizde kavun hemen hemen her bölgede üretilmekte olup, bölgelere göre yetiştirme sistemleri ve çeşitler değişiklik göstermektedir. Türkiye'de kavun üretiminin yaklaşık yüzde 50si Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde yapılmaktadır. Bu bölgeleri Ege ve Güneydoğu Anadolu izlemektedir.
Akdeniz ve Ege bölgelerinde nisan ayının ilk yarısında kavun tohumu dikimi yapılabilir. Marmara ve Trakya'da dikim nisan ayının ikinci yarısında yapılmalıdır. Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise mayıs ayının ilk yarısı dikim için uygundur.
Sulama: Dikimden sonra can suyu verilir. Kavunlarda ekimden ilk çiçeklen- meye ve meyvenin irileşmesine kadar fazla su ihtiyacı vardır.
Karpuz ve kavun yetiştiriciliğinde potasyum çiçeklenmeyi ve verimi artırır; meyve kalitesini yükseltir; yüksek aroma, renk ve şeker oranı sağlar. Kabuk parlaklığını ve dayanıklılığını, hastalıklara direncini artırır; erken olgunlaşmayı sağlar; meyvelerin saklanma süresini uzatır.
Ağustos: Semizotu, ıspanak, kabak, roka, maydanoz, nane, taze soğan, göbek marul, marul ve dereotu ekilir. Eylül: Semizotu, bakla, kekik, ıspanak, kabak, roka, maydanoz, nane, taze soğan, göbek marul, marul ve dereotu ekilir.
Bunlar yeni toprağa aktarılır. Dereotu, maydanoz, mısır ve brokoli de Ağustos'ta ekilen sebzeler arasında yer almaktadır. Eğer ki önümüzdeki sezon için meyve ekimi yapmak istiyorsanız, bu ayda tercihinizi şeftali, mürdüm eriği, kiraz ve böğürtlenden yana kullanabilirsiniz.
Ağustos ayı tarım ve hayvancılıkta yapılması gerekenler. -Açık tarlaya karnabahar, lahana, brokoli ve marul fidesi dikilebilir. -Seraya güzlük domates, biber, patlıcan gibi sebze fideleri dikilebilir.
Karpuz Tohumu Ne Zaman Ekilir? Karpuz tohumu ekim zamanı, İlkbahar ve yaz aylarıdır. Bu mevsimlerde ekilen tohumlardan hasat sonunda verimli ürün elde edilir. Toprak ve iklim koşulları bu aylarda ekime uygundur.
Eğer saksılara ekecekseniz saksıların drenaj deliklerinin bulunduğundan emin olmalısınız. Ardından toprak sıcaklığının 15 santigrat derecenin üzerine çıktığı ılık havalarda kavun tohumlarını toprakla buluşturmalısınız.
ağustos sonu gibi tezgahlarda arz-ı endam eden muhteşem lezzet. kelek çıkma oranı diğer cins kavunlara göre daha azdır. lezzeti, kokusu, dokusu ve yeme zevki ile şahsımın 1 numarasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri