Adli belge inceleme uzmanı olarak imzanızın her zaman aynı şekilsel yapıda olması kesinlikle bir tavsiye ederim. Ama yine de “imzamı değiştirmek istiyorum” diyorsanız takdir sizindir. Çünkü kanun da buna yönelik herhangi bir sınırlama ya da yasak yoktur.
İmzanın şekli mevzuatımızda,;kişinin adı soyadı yahut soyadının elle yazılması olarak tarif edilmiştir. Bu itibarla kişinin elinden sadır olan ve bu tanıma uyan imzanın hareketi, yazılışı ve figürleri değiştirilebilir. Yani, resmi manada bu yönde bir girişim veya tespit "imza beyannamesi" hariç şart değildir.
Resmi Belgede Sahtecilik Suçu TCK 204
Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki farklı imza kullanmak suç mu sorusuna cevap değildir olacaktır. Bir olayın suç olarak kabul edilebilmesi için Türk Ceza Kanununda (TCK) açık bir şekilde yazılı olması gerekmektedir. TCK'da yazılı olmayan fiil ve davranışlar suç kapsamında değerlendirilemez. Bu işin hukuki boyutudur.
Bu suçun cezası, suçun önemine göre değişiklik gösterir. Örneğin, TCK madde 209 uyarınca boş kağıda veya boş senet imzalamak kötüye kullanılması suçunun işlendiğine ilişkin bir yargılama sonucunda, suçlu bulunan kişi hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası veya bir miktar para cezası uygulanabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Bir başkasının yerine resmi evrağın imzalanması, resmi belgenin sahte olarak düzenlendiğinin delilidir. Bu kapsamda fail, TCK Madde 204/1'e göre iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
2525 sayılı Soyadı Kanunu 2. Maddesi “Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır” düzenlemesinden ise imzanın ad ve soyadı içermesi gerektiğini anlamaktayız. Kimi durumlarda adın yalnızca ilk harfinin kullanılmasıyla da yetinilmektedir çünkü söz konusu hüküm emredici nitelikte değildir.
“çift imza” kuralı geçerlidir. Dolayısıyla, bir anonim şirkette, çift imza kuralı dışında başka bir düzenin geçerli olması isteniyorsa, bunun ana sözleşmede gösterilmesi gerekmektedir. ana sözleşmede aksine hüküm bulunmadıkça “çift imza” kuralı geçerli olmalıdır.
Kimlik Kartına e-İmza yüklemek zorunlu değildir.
Resmi Belgede Sahtecilik Suçu (TCK 204)
Resmi belgede sahtecilik suçuna göre bir resmi belgeyi sahte bir şekilde düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başka kişileri kandıracak şekilde değiştiren ya da sahte resmi belgeyi kullanan kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası alması gerekir.
İmza sirküsünün kaybolması halinde, yetkili kişinin noterden yeni imza sirküsü çıkartması gereklidir. Bu arada şunu da belirtmekte fayda var, sadece imza sirküsü ile işlem yapılamaz ancak yetkili kişinin nüfus cüzdanı ve imzasıyla birlikte işlem yapılabilir.
Tutanaklar en az iki kişi ile imza altına alınır. Tutanakta, meydana gelen olayın gerçekleştiği tarih ve olay yeri, bilinmesi halinde olayın taraflarının kimlik bilgileri ile adres ve telefon numaraları açıkça yazılmalı ve tutanak gerçeği yansıtmalıdır.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
Kimlik kartlarındaki bireye ait imza üzerindeki resimle aynı kişiye aidiyetini doğrulanması karşı taraf içinde önemli bir güvenlik unsurudur. Yeni kimlik başvurusunda bireyden imza örnekleri alınmaktadır.
İmza Sirküleri Nasıl Yenilenir? İmza sirküleri yenileme işlemi için notere gidip, ilgili kişi ya da kişilerin nüfus cüzdanı fotokopisi, ticaret sicil kaydı ve vergi levhası belgelerini vermek gerekmektedir.
İmza, belirli bir konudaki iradeyi dışa yansıtan bir araçtır. İmza sayesinde bir beyanın veya işlemin sahibine olan aidiyeti tespit edilebilir. İmzanın bu denli önemli oluşu, imza atamayanların hukuki işlem yapabilmesi veya uyuşmazlık çıkması halinde bu kişilerin delil sağlaması bakımından da özellik taşımaktadır.
Buna göre, nüfus müdürlüklerine gelen vatandaşlar ilk olarak "Nüfusmatik" adı verilen cihazlara kimlik kartlarını yerleştirecek. Ekranda beliren kişisel mesajın onaylanmasının ardından açılan ekrandaki işlem seçenekleri arasından "e-İmza" tıklanacak ve ardından parmak izi doğrulaması yapılacak.
İşte bu sertifikalar hakkında daha fazla bilgi: Birden Fazla Sertifika Alabilirsiniz: Bir kişi, ihtiyaç duyduğu kadar çok E-imza sertifikası başvurusu yaparak bu sertifikalara sahip olabilir. Her sertifika, belirli bir süre için geçerlidir ve ayrı ayrı alınır.
(1) Taraflardan biri, kendisi tarafından düzenlendiği iddia edilen bir belgedeki yazı veya imzayı inkâr etmek isterse, sahtelik iddiasında bulunmalıdır; aksi hâlde belge, aleyhine delil olarak kullanılır.
Devlet memuru imzasını değiştirdiğinde bunu noterde yapacağı beyanname ile ispatlamalıdır. Yoksa bir gün önce imzaladığınız yazı ile bir gün sonraki gün imzaladığınız yazının birbirinden farklılık göstermesi kurumlarda işleyişi ve belgenin ispatını zorlayacaktır.
Açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçunda zamanaşım süresi 8 yıldır. Suçun işlendiği tarihten itibaren dava açılmaz veya dava açılsa dahi sona ermez ise zamanaşımı yokluğundan dava hakkında düşme yönünde karar verilecektir.
Hemen vurgulanmalıdır ki, şirket yetkilisi tarafından da olsa senede atılan ikinci imza, şirket kaşesi olmadan atılmış ise, burada keşideci sıfatı söz konusu olmayacağından, bu imza aval olarak kabul edilir ve bu imza sahibi borçtan şahsen sorumlu olur. Şirket, işlemlerini şirket kaşesi ile yapmaktadır.
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi'nin 2012/3328 Esas, 2012/8399 Karar sayılı ve 02.05.2012 tarihli ilamında, kişinin okuma yazma bilmese de attığı imza kendisini bağladığı içtihat edilmiştir.
Yargıtay, borçlunun sorumluluğu için senet üzerinde imzasının bulunmasının yeterli olduğuna, ayrıca isminin yazılı olmasının gerekmediğine hükmetti. Yüksek mahkemenin emsal nitelikteki kararıyla, senette adı soyadı olmasa da imzası olan kişi borçlu sayılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri