Ağızda ortaya çıkan lezyonlar için karbonat sıklıkla kullanılır. Karbonatın iltihapları azaltmaktaki etkisi ile hem yara iyileşir hem de ağrı diner. Bir çay kaşığı karbonat ile bir miktar ılık su karıştırılarak macuncu bir kıvamda hazırlanan karışım yaranın üzerine sürülerek bir süre lezyon üzerinde bekletilmelidir.
Ağızdaki her türlü hasar veya yaralanma, örneğin yanağın iç kısmının kazayla ısırılması ağızda kabarcıklara (veziküller veya büller) veya ülserlerin oluşmasına neden olabilir. Bu durumda genellikle İÇİ sıvı dolu kabarıklıKLARIN yüzeyi hızlı bir şekilde yırtılır ve ülser(yara) oluşur.
Faydalı ürünler arasında yer alan sirke de ağız yaralarının evdeki tedavisinde kullanılıyor. Sirkeyle gargara yapmak ağız yaralarının hafiflemesine ve rahatlamasına yardımcı oluyor.
Protefix® yara ve koruma jeli diş sağlığı açısından özellikle önerilmektedir, çünkü uygulama sayesinde sık bilinen yan etkiler oluşmamaktadır: Doğal ağız örtüsünü bozmaz. Ağrıyı dindirir, yara iyileşmesine yardımcı olur.
İlgili 35 soru bulundu
Terramycin preparatları- nın diğerlerinde herhangi bir yan tesir görülmediği için kullanılabi- lir. Bununla beraber Terramycin tabltleri çeşitli ağız infeksiyon- larında ve ona benzer vak'alarda kullanılarak hergün için tercih edilen bir tedavi şeklidir.
Terapötik ağız gargaraları, bakterileri öldüren ve hem plak hem de diş eti iltihabını azaltan aktif bileşenler içerir. Terapötik ağız gargaraları reçetesiz olarak temin edilebilir veya diş hekiminizin bu ürün için özellikle reçete yazması gerekebilir. Kozmetik gargaralar ağız kokusuna neden olan bakterileri öldürür.
Demir ve vitamin eksikliği ve özellikle de B3, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerinin eksikliği ağızdaki yaraları tetikliyor olabilir. Bu vitaminler, cilt sağlığını ve sinir sistemini desteklemek, hormon ve kan hücresi üretmek gibi, eksikliğinde ağız yaralarının görülebileceği konularda yardımcı olurlar.
Karbonat: Antibakteriyel özelliği ve yaralar üzerindeki iyileştirici etkisi nedeniyle karbonat, ağız yaralarının iyileştirilmesi için sıklıkla tercih edilen evde bakım yöntemlerinden bir tanesidir. 1 çay kaşığı kadar karbonatı az miktarda su ile karıştırarak hazırladığınız bu su ile gargara yapabilirsiniz.
Damak Yarasının tedavisi için gargara sıklıkla önerilen bir yöntemdir. Gargara tuzlu su, sirke ya da karbonat ile yapılabilir. Bunun dışında yoğurt da damak yaraları için önerilmektedir. Buz ise yaranın ağrısını azaltmak ve ağrılı bölgeyi uyuşturmak için iyi bir çözüm olabilir.
''Aft'' bunların en sık görüleni olup, ''ağız yarası'' sözcüğünün en çok kullanıldığı hastalıktır. Etrafı kırmızı, ortası sarımsı yara şeklinde olup, aniden ortaya çıkar ve 8 - 10 günde geçerler. Ağrılı olan hastalık, birden fazla sayıda ve sık yineleyerek seyrettiğinde çok rahatsız edici olabilir.
Ağzı tuzlu suyla çalkalamak, aftların kurutulmasına yardımcı olabilir. Yarım bardak ılık suda bir çay kaşığı normal ev tuzunu eritin ve tükürmeden önce çözeltiyi 15 ila 30 saniye boyunca ağzınızın içinde döndürün. Gerekirse birkaç saatte bir tuzlu su ile çalkalamaya devam edebilirsiniz.
URGO® Ağız içi yara spreyi, ağız yaraları, diş tedavileri ile ilgili yaralar ve diş eti iltihabının tedavisine yardımcı olmak için geliştirilmiştir. Yetişkinlerin ve çocukların kullanımı için idealdir (3 yaşından itibaren).
Yarım bardak suya yarım çay kaşığı tuz ilaveli karışımla günde 3 kez gargara yapılabilir. Bir kaşık sumağı bir bardak ılık suya ekleyip karıştırınız. Bu karışımla ağzınızı çalkalayınız. Sumak yaradaki enfeksiyonu azaltırken, ağız içindeki virüsleri de temizler.
Çölyak, Behçet hastalığı, HIV ve Herpes enfeksiyonu, el, ayak ve ağız hastalığı gibi sorunlar nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Ağız içindeki yaralanmalar sonucunda mukoza zarar görerek ağız yaraları ortaya çıkmaktadır. Uygunsuz bir şekilde yapılan protezler ve diş telleri nedeniyle ağız içinde yaralar oluşmaktadır.
Bir çay kaşığı karbonat ile bir miktar ılık su karıştırılarak macuncu bir kıvamda hazırlanan karışım yaranın üzerine sürülerek bir süre lezyon üzerinde bekletilmelidir. Daha sonra bu karışım temiz ılık suyla durulanmalıdır. Tuzlu su ile gargara ağız yaralarının tedavisinde fayda sağlayabilir.
Ayva: Ayva ağız içi yaralarında doğal ve bitkisel bir ilaç olarak karşınıza çıkıyor. Yaralardan dolayı ayvayı çiğnemek zor olacağından, ayva dilimini yaranın üzerinde tutmak daha etkili olmaktadır. Karanfil: Karanfili gün içinde çiğnediğiniz takdirde ağız içinde oluşan bakterileri yok edebilirsiniz.
Ağız hijyenini sağlamak amaçlı bir çok yöntem vardır. Bu yöntemler, diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, ağzı bakım suyuyla gargara yapmak belli başlı yöntemler olarak sıralayabiliriz. Temizlenmiş bir ağızda ağız kokusu ortadan kalkar, diş eti kanaması görülmez, diş çürükleri azalır ya da kontrol edilebilir hale gelir.
Çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir ve ağız hijyeninin tam olarak sağlanması dışında herhangi bir tedavi gerektirmez. Fakat iltihabın çok büyük olması ve 4-5 günden uzun sürmesi durumunda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.
Ağız içerisinde çok sayıda bakterilere, virüslere, mantarlara bağlı mikrobik hastalıklar görülebilir. Bunlardan toplumda en sık görüleni uçuk ve pamukçuktur. Ayrıca el-ayak-ağız hastalığı, suçiçeği, frengi gibi hastalıklarda hem deride hem de ağız içerisinde belirti ve bulgular görülebilir.
TERRAMYCIN® yumuşak, sarı homojen merhemdir. TERRAMYCIN® deri üzerine lokal (topikal) olarak kullanılan ve antibiyotikler olarak bilinen bir ilaç grubuna aittir. TERRAMYCIN® lokal cilt enfeksiyonlarının (özellikle iltihaplı enfeksiyonlar) ve enfekte olmuş küçük yara ve yanıkların koruma ve lokal tedavisinde kullanılır.
Yemeklerden önce aft bölgesine "xylocaine" solusyonu ya da ağız için hazırlanmış anestezik kremler uygulanabilir. Aft üzerine uygulanacak "orabase", "Gly-oxide", "Cankaid","Ambesol" gibi ağız içi kremler uygulanabilir.
Doktorunuz tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde TERRAMYCIN®'i ufak miktarlarda (yaklaşık 1 cm.), alt göz kapağınızın iç kısmını kaplayan zar tabakasının (konjunktiva) kıvrımı içine, enfeksiyon tamamen geçip iyileşme sağlayana kadar günde 4- 6 defa uygulayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri