Kışın çiçeklenip yazın meyve veren ve muhteşem bir yaz meyvesi olan malta eriği ağacını evde saksıda yetiştirmek istiyorsak 20 litrelik bir saksı yeterli olup yüzde 15'lik kısmı torf olan bir toprak yeterli olacaktır. Soğuklama süresi olmayan malta eriğini iç mekân da saksıda kolaylıkla yetiştirebiliriz.
Malta Eriği, Yenidünya Bakımı
Ülkemizin her köşesinde, ılıman hava koşullarında rahatça yetişebilir. Güneşi sever, bol miktarda güneş alabileceği bir yerde bakılması daha iyi olur. 3-4 ayda bir 450 gram kaliteli gübre kullanılması önerilir. Kurak geçen yaz aylarında sulanmalıdır.
Yenidünya ağaçları, genellikle aşılandıktan 2-3 yıl sonra meyve vermeye başlar.
Çekirdek demek için meyveden söz ediyor olmak gerekir. Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir.
Çekirdek ya da aşılama yöntemi ile üretimi sağlanan malta eriği dikiminden 2-3 yıl sonra meyve vermeye başlarken en fazla meyveyi 20-25 yaşları arasında verir. Aşılı olan çeşitler tohumdan üretilen çeşitlere göre daha erken sürede meyve vermektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Malta Eriği Ağacı Su İster mi? 10 metreye kadar uzayıp yaklaşık 30 yıl ömrü olan malta eriğinin su ihtiyacı fazladır. Kış döneminde ayda bir sulama ihtiyacı olan malta eriği yaz döneminde 15 günde bir hatta kuraklık arttıkça haftada bir sulanmak ister.
İklim ve toprak çeşidine göre Nisan ayından Ekim ayına kadar 7-10 gün aralıklarla fidanın kök derinliği olan 30-50 cm'yi ıslatacak miktarda sulama yapılmalıdır. Yetişkin yenidünya bahçesi için ise en uygun sulama şekli tava yöntemidir.
Yenidünya olarak da bilinen meyveleri sarı olup ekimin den 2-3 içinde meyve vermeye başlayan malta eriği ağacının yaklaşık ömrü 30 yıldır. En uzun ömrü 60 yıl olarak bilinir.
Çiçeklenme Ekim sonu - Kasım başında başlar ve Ocak (hatta Şubat) aylarına kadar yaklaşık 1.5 - 3 ay devam eder.
Dört mevsim yapraklarını dökmeyen malta eriği ağacı, halk arasında yenidünya isimi ile anılır.
Malta eriğinin budaması; üzerindeki meyveler olgunlaşıp toplandıktan sonra başlayıp çiçek açma dönemi öncesine kadar olan zaman aralığında yapılabilir. Malta eriğini budama yaparken, ağaç üzerinde bulunan çok ufak ve zayıf dalların tamamını kesip temizleriz.
Yenidünya / Malta Eriğinin İklim İstekleri
Düşük hava sıcaklıkları, yetiştiriciliği sınırlar. -3°C'de yenidünyanın çiçekleri ve meyveleri zarar görmeye başlar. Yenidünya ağacı ise -12 °C'ye kadar dayanıklıdır.
Malta eriği ağacı ilkbahar aylarında meyve vermeye başlar ve bu süre yaz mevsiminin başlarında biter.
Aşılar ilkbahar ve sonbahar döneminde yapılabilir.Göz aşısı olarak 'T' aşısı, Yongalı aşı ve yama aşı kullanılır.Yenidünya bahçesi tesis edilirken kış aylarında soğuk, yaz aylarında ise sıcak kurutucu rüzgarların zararlarından korunmak amacıyla rüzgar kıran kurulmalıdır.
Çekirdekleri de kurutulup tüketilebiliyor. Kurutulan bu çekirdeklerden çay elde ediliyor. Bu da sindirim sistemizini destekliyor ve cildinizi güzelleştiriyor. Malta eriği çekirdeğinin tozundan ise cilde yararlı maskelerde yapılabiliyor.
Yenidünya ağacı tohumuyla (yani meyvesindeki iri çekirdekleriyle) üretilebilir. Çekirdekler toprağa ekilince kolayca çimlenir çöğürleri çabuk büyür. Ancak bu yolla ağacın meyve vermesi uzun zaman alır. Ağaç gövde çelikleriyle çoğaltılırsa da en uygun yöntem aşılanma yoluyla üretilmesidir.
Kâğıt bardağın içini toprakla doldurun ve toprağı iyice bastırın. Bir parmak kadar boş alan bırakmayı unutmayın. Çimlenmiş çekirdeği, çimlenmiş kısmı üst kısma gelecek şekilde ekin. Üzerine toprak ekleyin ve bu aşamada toprağı bastırmayın.
Ağacın yetiştirilmesi için ilkbaharda toprağa ekimi gerçekleştirilir.
Malta Eriği Fidanı Ne Zaman Dikilir? Yapraklarını dökmeyen her daim yeşil kalan malta eriğinin fidan dikim zamanı kışları soğuk geçen bölgelerde sonbaharda kışları ılık geçen bölgelerde ilkbaharda dikimi sağlanıp tüplü ya da saksılı aldığımız malta eriği fidanını yılın 12 ayı dikim yapabiliriz.
Zengin bir A vitamini kaynağı olan malta eriği aynı zamanda B6 ve C vitaminlerini de içerir. Dolayısıyla bağışıklık sistemine katkıda bulunur, hücre hasarını önlemeye yardımcı olur, göz ve cilt sağlığımız için faydalıdır. Lifli ve sulu bir meyve olduğundan vücudun hararetini alır, kan şekerini düzenler.
Görüntüsü ve mayhoş tadı ile insanları pek kendine çekmeyen bir meyve olsa da faydalarını bilmek gerek…Malum, dış görüntü çoğu zaman aldatır... Yenidünya meyvesinde çeşitli şekerler, organik asitler, pektin maddeleri, C vitamini ve karoten bulunmaktadır.
Yenidünyanın faydaları saymakla bitmez diyebilirim. Ancak şu sıralar malta eriği olarak da bilinen bu meyvenin, Malta'dan gelip gelmediği merak ediliyor. Gerçekten de malta eriği Malta'dan değil, Çin'den geliyor. Maltalı olduğu sanılan bu meyvenin, gerçek vatanının Çin olduğu ortaya çıkmış.
Leke çevresinde meyve kütikülasının yırtılmasından dolayı 0.5 mm kalınlığında beyaz renkli bir bant oluşur. Daha sonra lekeli dokuda koyu kahverengine dönüşür ve doku gelişimi durur. Çok şiddetli ve erken enfeksiyonlarda meyveler çatlar, meyveler ağaçta asılı kalır ve zamanla kararır.
Malta eriği ya da diğer adıyla yeni dünya (Eriobotrya japonica) diğer adıyla yeni dünya mevvesinin doğal yaşam alanı aslında Çin. Anayurdunun Çin olduğu sanılan malta eriği önceden Japonya'da yetiştirilmeye başlanmış, daha sonraları buradan Akdeniz ülkelerine ve Avrupa'ya yayılmıştır.
Yenidünyanın en önemli hastalığı karalekedir. Hastalık ile mücadele edilmez ise ağaçlar giderek verimden düşer, yapraklar dökülmeye ve ileri aşamalarda ağaçlarda kurumalar başlar. Meyveler üzerindeki hastalık simptomları pazarlama kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri