1 aydan uzun süreli geçmeyen ağız içi lekeleri vücudun herhangi bir yerinde kanserin habercisi olabilir. Uzun süredir ağızda bulunan ve geçme belirtisi göstermeyen şişlik ve lekeler, ağız içi veya dudaktaki ağrı vermese de iyileşmeyen herhangi bir çatlak, şişlik veya ülser ağız kanseri için ilk belirti olabilir.
Ağız içinde renk değişimi olması, yamalı bir görüntü oluşması Ağız içinde ve dilde sebebi bilinmeyen hissizleşme ve uyuşma olması Ağız içinde ve dilde sebebi bilinmeyen hassasiyet ve acı olması Ağız içinde olduğu gibi ağız dışında, yüzde ve boyunda geçmeyen inatçı yaralar oluşması ve oluşan yaraların kolayca kanaması
Ağız kanseri, erken dönemde teşhis edilerek tedavi sağlanmazsa yayılarak sürekli ağrı, fonksiyon kaybı, tedavi sonrası düzeltilmesi mümkün olmayan yüz ve ağız deformiteleri, hatta ölümlere neden olabilir. Diş hekimine düzenli aralıklarla gidilmesi, ağız kanserlerinin erken dönemde saptanması açısından da önemlidir.
Ağız kanseri tedavi edilmediği takdirde yakınında bulunan sağlıklı dokulara, kan damarlarına, lenflere, sinirlere ve kemiğe kadar yayılarak durumu daha riskli bir hale getirebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Aşırı alkol tüketimi, güneşe çok fazla maruz kalmak, 40 yaşın üzerinde olmak, obez olmak da ağız kanseri riskini artırmaktadır. Baş ve boyun kanserleri öyküsü olan kişilerin, özellikle sigara içmeye ve alkol almaya devam ettikleri takdirde ağız kanserine yakalanma riskleri yükselir.
Ağız kanserleri yetişkin yaşlarda ve çoğunlukla 30 lu yaşlardan sonra görülür. Çocukluk çağında çok çok nadirdir, 30 yaş altında ise nadir ama mümkündür. Ülkemizde hem kadınlarda hem de erkeklerde görülür, kadınlarda oran biraz daha yüksektir.
Ağız Kanseri Taraması
Ayrıca panoramik röntgen, ağız kanseri riskinin belirlenmesine yardımcı olabilir.
Ağız kanseri erken tanısı alınabilmesi adına rutin diş doktoru muayenelerinin aksatılmaması gerekmektedir. Yine normal KBB doktorları tarafından yapılan muayeneler ve check uplar da, erken dönem kanser teşhisi için oldukça önemlidir.
Ağız kanseri erken tedavi edildiğinde iyileşme olasılığı yüksektir. Tedavi genelde tüm kanserli dokuların cerrahi müdahale ile çıkartılması, radyoterapi (kanser hücrelerini yok etmek için radyasyon kullanma), kemoterapi (kanserle savaşan ilaçlar kullanma) ya da bu yöntemlerin hep birlikte kullanılmasından oluşur.
Dil ve ağız içi kanseri belirtilerinde hangi doktora gidilmeli? İki veya üç haftayı geçen dil ve ağız içindeki lezyonlarda, bir kulak burun boğaz uzmanına görünmekte fayda vardır.
Dudak kanserinin belirti ve semptomları şunları içerir: Dudakta düz veya hafif kabarık beyazımsı renk değişikliği, Dudakta iyileşmeyen bir yara, kabuklanma, Dudaklarda veya ağız çevresindeki ciltte karıncalanma, ağrı veya uyuşma.
Dilde ve dudaklarda oluşan uyuşukluk, diş çekimi sırasında oluşan yaraların iyileşememesi, ağızda oluşan kötü koku ve kanamanın yanı sıra ağrılar, lenf bezlerinde şişkinlik, yutkunma güçlüğü gibi belirtiler ise ilerlemiş ağız içi kanserinin belirtilerinden birkaçı olarak bilinmektedir.
Halk arasında ağız yarası olarak da adlandırılan aftın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak, darbe, ağız içini ısırma, gıdalara karşı hassasiyet, vitamin eksikliği, stres, ağız ve diş sağlığına dikkat etmeme, bazı hastalıklar ve hormonal değişimlerin aft ile bağlantılı olduğu söylenebilir.
DİŞ ETİNDEKİ ÖDEM VE KIZARIKLIĞA DİKKAT
Aslında her yaşta görülebilen bu kanser ciddi boyutlara ulaştığında ölümle sonuçlanır; ancak erken teşhis sayesinde konulan tanılar hastalar için bir umut ışığı doğurur. O yüzden erken dönemde fark edilebilmesi için hiçbir belirti göz ardı edilmemelidir.
Aftöz ülser, mukoza zarlarında oluşan bir ülserdir. Ayrıca aft, aftöz stomatit ve pamukçuk yaraları da denir. Halk arasında ağız yaraları olarak da bilinen Aft, yaşamlarının bir noktasında birçok insanı etkileyebilen yaygın bir rahatsızlıktır.
Küçük çaplı yaraların iyileşmesi 1-2 hafta sürebilir. Daha büyük yaraların iyileşme süresi ise uzun olacaktır. Ağız yaraları için antimikrobik ve analjezik içerikli ağız gargaraları ya da spreyler kullanılır. Tedavi sürecinde yarayı tahriş edecek asit oranı yüksek içecek içilmemeli ve asitli besinler tüketilmemelidir.
Sıcak içecek ve yiyeceklerden, baharatlı, tuzlu yiyeceklerden ve turunçgillerden kaçınılmalıdır. Tuzlu su ve soğuk su ile gargara yapılmalıdır. Meyve aromalı buzlu çubuklar ağızda yanık varsa faydalıdır. Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yapılması pamukçuk yaralarına iyi gelir.
Dilin üzerinde yaralar, aftlar veya beyaz beneklerin oluşmasıyla kendini belli eden dil kanseri, daha çok sigara, alkol tüketimi ve siroz sebebiyle gelişiyor. Bu sebeple ağızda çıkan yaraları önemsemek, dil kanserini teşhis etmekte büyük bir rol üstleniyor.
Ağız kanseri zamanla daha derin dokulara, komşu yumuşak dokulara, lenf bezlerine, sinirlere, kan damarlarına ve kemiğe yayılarak metastaz yapabilmektedir.
Toplumda her 100 bin kişiden ortalama beşinde gelişen gırtlak kanseri, gırtlak bölgesinde bazı hücrelerin kontrolsüzce çoğalarak tümör halini alması sonucu ortaya çıkıyor. Sigara kullanımının en önemli risk faktörü olduğu gırtlak kanseri, bu alışkanlığı bulunan kişilerde yaklaşık 20 kat daha fazla görülüyor.
Genel olarak, ağız kanseri olan tüm insanların yüzde 60'ı beş yıl veya daha uzun süre hayatta kalmaktadır.
Hayır. Kanser insandan insana yayılan bulaşıcı bir hastalık değildir. Kanserin bir insandan diğerine yayılmasına neden olabilecek tek durum, kanserli bir organın veya dokunun naklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri