İSTEMEDEN BALGAM YUTUNCA ORUÇ GİDER Mİ? Kişilerin oruçlu oldukları süre içerisinde ağızlarına balgam geldiğinde yutmamaya dikkat etmesi gerekir. Dalgınlıkla ya da yanlışlıkla, kişi istemeden balgamını yutması durumunda oruç bozulmaz. Fakat kişilerin bilerek balgamını yutması orucunu kazaya düşürür.
Ramazan ayında kişiler balgamı yutarken endişe ediyor. Oruca olan etkisini bir daha netleştirmek için şunu diyebiliriz ki; vücut tarafından salgılanan bir sıvı olduğundan orucu bozan bir durum değildir.
Ağız, bedenin içi sayılacağından dolayı tükürük yutmak, insanın içindeki necasetin mideden bağırsağa geçmesinden farksız bir durum olarak kabul edilir. Bundandır ki günlük yaşantı içerisinde oruçlu bir kimsenin normal bir şekilde ağzının içinde salgılanan tükürüğü yutması orucunun bozulmasına sebebiyet vermemektedir.
Orucu bozmadığı için geniz akıntısının yutulması durumunda oruç bozulmadığından kaza edilmesine de gerek yoktur. Geniz akıntısı, vücudun ürettiği bir doğal salgı olduğundan geniz akıntısının yutulması oruç tutan kişinin iradesi dahilinde, kontrolü altında tutabileceği bir halde değildir.
Ramazan ayında oruçlu olunduğu süre içerisinde su ya da sıvı madde tüketilmediği için ağızda balgam oluşumu meydana gelebiliyor. Oruçlu olan kişiler bu durumda balgam yutmanın oruca olan zararlarını merak ederken tükürük yutmanın da zararlı olup olmadığını araştırıyor. Ramazan ayında orucu bozan pek çok durum bulunur.
İlgili 44 soru bulundu
Balgam yutulursa ne olur? Balgam yutmanın herhangi bir zararı olmadığı bilinir ancak balgamda enfeksiyon varsa risk oluşturma ihtimali vardır.
Boğazdaki balgamı geçirmek için tuzlu su gargarası yapmak veya balgam söktürücü şuruplar kullanmak gibi yöntemler denenebilir. Ayrıca bol sıvı tüketimi de boğazdaki balgamın incelmesine ve atılmasına yardımcı olabilir.
Hanefi mezhebine göre " ağız dolusu bile olsa kendi isteği dışında kusmak, balgam ya da burun akıntısını yahut ağzı çalkaladıktan sonra kalan yaşlılığı tükürük ile yutmak orucu bozmamaktadır. " Dolayısı ile burun akıntısının yutulması orucu sakatlamamakta oruca herhangi bir zarar vermemektedir.
Buhârî, Savm, 26 [1933]; Müslim, Sıyâm, 171 [1155]) cevabını vermiştir. Şâfiî mezhebine göre; abdest veya gusül alırken ağız ve burna az miktarda alınan su, elde olmayarak (hataen) boğazdan inerse oruç bozulmaz. Çünkü oruçlu iken abdestte ağza ve burna az miktarda su vermek menduptur.
Hariçten dudağınıza tuz sürüp sonra da onu yalasanız oruç bozulur. Ter ile tuzlanmış dudağı tabii olarak yalamak orucu bozmaz.
Şurada Paylaş! TÜKÜRÜK YUTMAK ORUCU BOZAR MI? Tükürüğün ağzın salgıladığı doğal bir durum olması sebebiyle oruçlu olunduğu zamanlarda kişilerin tükürüklerini yutması orucu bozmaz. Tükürük ile birlikte bazen balgam ya da besin parçaları olabilir.
Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar.
Dişlerinin arasında kalan yemek kırıntılarının gündüz boğazına kaçacağını bilen kimse, dişlerini temizlemelidir. 1560- Tükürüğü yutmak, ekşi ve benzeri şeyleri düşün-mek suretiyle ağızda toplanmış olsa bile, orucu batıl etmez. 1561- Ağız boşluğuna inmediği sürece sümüğü yutmanın sakıncası yoktur.
Günümüzde Diyanet İşleri Başkanlığı ve İslam alimlerinin bir çoğu tarafından aynı balgam gibi, oruçken tükürük yutmak da orucu bozmayan hallerin arasında bulunmaktadır.
Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/202). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.
"Hadiste, haram veya mekruh olmadıkça, en kolay ve en yumuşak olanı almanın müstehap olduğu belirtilmektedir." Aksine hastanın zorluk ve meşakkatle birlikte oruç tutması mekruh görülmüştür. Hatta oruç tutması sebebiyle kendisine bir zarar vermesinden endişe edilirse, oruç tutması kendisine haram olur.
Peygamber'in oruçlu iken misvak kullandığı, sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buharî, Savm, 27; Tirmîzî, Savm, 29). Diğer taraftan, “kesin olarak bilinen, şüphe ile bozulmaz” kaidesi gereğince, mideye ulaşıp ulaşmadığı konusunda şüphe bulunan bu şeyle oruç bozulmaz.
Ramazan'da güzel koku (parfüm) kullanmak câizdir ve bununla oruç bozulmaz. İlmî Araştırmalar ve Dâimî Fetvâ Komitesi Fetvâları'nda şöyle gelmiştir: "Güzel kokulu olsun veya olmasın, mutlak anlamda kokular, ister Ramazan'da olsun, ister Ramazan dışında olsun, farz veya nâfile orucu bozmaz."
Ramazan ayında oruç tutarken duş almak isteyenlerin duş esnasında oldukça dikkatli olması gerekir. Çünkü duş sırasında ağızdan su alınırsa ve boğaza kaçarsa orucun bozulmasına neden olabilir. Orucu bozan hallerden biri boğaza ve dolayısıyla mideye su kaçması olduğu için duş alanların dikkatlice davranması önerilir.
Ancak yemek olmadığı için ve tedavi amaçlı olduğu için orucu bozmaz. Burun spreyinin orucu bozmaması, oruç tutanları rahatlatmaktadır.
Kanlı, kırmızı veya pembe balgam: Kırmızı ve pembe renk kandan kaynaklanır. Ciddi bir soruna işaret eder. Tüberküloz, pulmoner emboli (akciğerde pıhtı), konjestif kalp yetmezliği, akciğer iltihaplanması ve akciğer kanseri olasılığı düşünülür.
Uzun süreli balgam oluşma durumu bazı hastalıklar nedeniyle görülür. Bunlar; kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kistik fibroz ve astım gibi hastalıklardır. Balgam kahverengi bir görünüme sahipse bu, bakteriyel zatürre, KOAH, kistik fibroz gibi hastalıkların apse yapmasından kaynaklanır.
Tuzlu su ile gargara yapılması boğazı temizleyici ve rahatlatıcıdır. 1 bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı kadar himalaya ya da kaya tuzu ekleyerek elde edilen karışım gargara yapmak için kullanılabilir. Balgam bu tarif uygulandığında vücuttan daha kolay atılır ve balgam sökülür.
Her durumda vücuttan atılması ideal olanı olsa da, günlük hayatta balgam yutmak zararsızdır. Ancak balgamda enfeksiyon var ise, bu durum tehlikeli olabilir. Mide asidinin çeşitli bakteri veya mikropları yok edebilmesine rağmen, bu zararlı maddelerin kan dolaşımına katılma riski de vardır.
Kuru hava, burnu ve boğazı tahriş ederek daha fazla balgam oluşmasına neden olur. Evin havasını nemli tutmak daha kaliteli bir uykuyu sağlar, burnu temiz tutar ve boğaz ağrısını önlemeye yardımcı olur. Bol sıvı tüketimi katılaşan balgamın yumuşayıp daha kolay atılmasına yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri