Yurt dışına taşınma işçiye fesih hakkı doğurmaz | Ekmek ve Gül. İşçinin ya da eşinin yurt dışına taşınacak olması, işçi için haklı nedenle derhal fesih yapma ve kıdem taz-minatı talep etme hakkı doğurmaz.
Yurtdışında çalışan işçinin kıdem tazminatı hakkı bulunmaktadır. Yeter ki, Kanunun aradığı şartlar yerine gelsin. Öncelikle yurt dışında çalışan işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için iş akdinin sona erdiği tarihte çalıştığı iş yerinde en az 1 yıllık kıdeminin bulunması gerekmektedir.
Taşınma nedeniyle işten ayrılmak haklı bir sebep mi? Bu nedenle işten ayrılırsan tazminat alabilir miyim? Maalesef bu iki sorunun cevabı da olumsuz. Taşındığınız için işe gelmeme veya işten ayrılma kıdem tazminatı alabilmek için haklı nedenler arasında sayılmıyor.
ILO'nun çalışmasındaki verilere göre, kıdem tazminatında ise her ülkenin farklı uygulaması bulunuyor. 20 yıllık bir çalışan için Belçika'da sıfır kıdem tazminatı ödenirken, Kanada'da 1.33 maaş düzeyinde ödeme yapılıyor.
Kıdem tazminatı alma şartlarını sağladıktan sonra son işyerinde ne kadar süre çalışılmışsa o süre üzerinden kıdem tazminatı hesaplanıyor. Son çalıştığınız işyerinde 5 yılınız varsa sadece 5 yıllık kıdem tazminatını hak etmiş oluyorsunuz. Önceki işyerlerinde geçen süreleri alamıyorsunuz.
İlgili 21 soru bulundu
Kıdem tazminatı almak için SSK'lı işçi olmak gerekir. İşyerinden tazminat almak için, işçinin en az 1 yıl süreyle, kesintiye uğramadan, işyerinde çalışıyor olması gerekir. İşyerinden tazminat almak için, iş sözleşme süresinin belirsiz olması gerekir. Belirli bir iş süresiyle sözleşme yapılmışsa, tazminat alınamaz.
Ancak, istifa durumunda tazminat alabilmenin birkaç şartı vardır. İlk olarak, çalışanın en az 15 yıl boyunca aynı işverene bağlı olarak çalışmış olması ve toplamda en az 3600 iş gününü tamamlamış olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra, istifanın geçerli sebeplerle gerçekleşmiş olması da önemlidir.
01/01/2024 tarihi itibariyle işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık taban tutarı (asgari kıdem tazminatı tutarı) 20.002,5 TL'dir. 1/1/2024 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 35.058,58TL'dir.
Türkiye'de, işçinin hizmet süresi 1 yıl ile 10 yıl arasında ise, kıdem tazminatı oranı brüt maaşın 30 günlük tutarı kadardır. 10 yıldan fazla çalışan işçilerde ise her yıl için brüt maaşın 3.5 günlük tutarı kadar kıdem tazminatı ödenir.
Kural olarak, işten kendi rızasıyla ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı bulunmamaktadır. Fakat haklı bir sebep ileri sürülerek işten ayrılma durumunda, istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir.
9 Eylül 1999'dan sonra ilk kez işe girenler Eylül 2019'dan itibaren 7000 gün primi doldurmuşlarsa tazminatlı ayrılabilecek. Eylül 2024'ten itibaren ise 25 yıl sigorta ve 4500 günü dolduran herkes bu hakkı kullanabilecek.
Yasal durum şöyle; Toplam 3600 gün prim ödenmiş olmak kaydı ile fiili hizmet süresi 15 yıl olanlar emeklilik gerekçesi ile işten ayrılma ve kıdem tazminatı alabilme hakkına sahiptir. Bu husus 1475 sayılı eski İş Kanunun yürürlükte kalan ve halen geçerliliğini sürdüren son ve tek maddesi Madde 14/5' e dayanmaktadır.
İşten kendi isteğiyle ayrılan (istifa) işçinin, herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır.
Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklular da talep etmeleri durumunda isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir. Ancak, yabancı ülke vatandaşlarından Türkiye'de yerleşik olma hali bir yılı doldurmadıkça genel sağlık sigortası primi alınmamakta ve bu kişiler genel sağlık sigortalısı sayılmamaktadır.
Bu çerçevede yurt dışında çalışmanın devamlılığı mümkündür. Ancak SGK açısından bakıldığında yurt dışı çalışmaları, işçi ve işveren için ayrı riskler barındırabilir. Yurt dışında ikamet eden işçinin Türkiye'de kurulu olan bir firmada çalışması durumunda, çalıştığı firmada sigorta bildiriminin yapılması gerekir.
5- Yurtdışına Çıkma: İşsizlik maaşı alan kişi, yurtdışına çıkmak istediğinde, devletin belirlediği süreye ve koşullara uygun olarak izin alması gereklidir. İzin alınmadan veya belirlenen süre aşıldığında, maaş kesilebilir.
2024 YILINDA 5 YILLIK KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA NE KADAR? 5 yıl boyunca aralıksız olarak çalışmış olduğu iş yerinden kıdem tazminatı şartları oluşarak ayrılan işçinin 5 yıllık tazminatı ne kadar olduğu sıklıkla sorulmaktadır. 5 YILLIK KIDEM TAZMİNATI 35.058,57*5 = 175.292,85 TL DİR.
(1475 S.K, m. 14) Gelin birlikte kıdem tazminatı 2024 hesaplaması yapalım. Kıdem tazminatı şu şekilde hesaplanır: Diyelim ki işçi 10 yıl çalışmış olsun, son aylığı da 15000 TL olsun. Bu durumda kıdem tazminatı 10 X 15.000 TL = 150.000 TL olacaktır.
İşe başlama tarihinden itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işveren, işçiye 30 günlük giydirilmiş brüt ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlüdür. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.
2024 yılında 7 yıl boyunca çalıştığı bir iş yerinden ayrılan kişinin kıdem tazminatı hesaplanırken 2024 asgari ücretine göre son brüt ücreti 20,002.50 TL olarak ele alınır. Bu örnekte çalışan bireyin kıdem tazminatı tutarının "20,002.50 * 7" işleminin sonucuna eşit olduğu söylenebilir.
Genel kurala göre istifa eden (İş sözleşmesini İş Kanunu'na uygun biçimde süreli fesih yoluyla fesheden) işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi mümkün değildir. Bir başka deyişle hiçbir gerekçe belirtmeden istifa eden işçi kıdem tazminatı alamaz.
Ya 4500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresini ya da sigortalılık süresi aranmaksızın 7000 prim gününü tamamlayacaklar. 30 Nisan 2008 sonrası çalışmaya başlayanlarda ise 25 yıllık sigortalılık süresi aranmayacak.
05.2008 tarihi ve sonrasında ilk sigortalılığı başlamış kişiler için, 5400 prim günü ve 25 yıl sigortalılık şartı sağlandığında kıdem tazminatı hak edilerek işten ayrılmak mümkündür. Önemli olan bir şart da bahsedilen tarihlerden önce kişinin 18 yaşını doldurmuş olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri