Şiirde yer alan ahenk unsurları; ölçü (aruz, hece), kafiye, redif, aliterasyon, asonans ve kelime tekrarları olarak bilinmektedir. Ayrıca şiirde ahengi sağlamak için şairin duyguları ve yeteneği de oldukça önemlidir.
Bir bütünün parçaları arasındaki estetik uyumu ifade eder. İnsicam olarak da kullanılan kelimenin Türkçede; tarz, geliş (reviş), usul, kâide, irade, niyet, teşebbüs etme, yönelme, tabur, saf, alay gibi anlamları da vardır. Kulağa, göze ve ruha hoş gelecek düzendeki ses, renk, hareket vb. için ahenkli, ahenktar denir.
Ritim ya da dizem, bir dizede, bir notada vurgu, uzunluk veya ses özelliklerinin, durakların düzenli bir biçimde tekrarlanmasından doğan ses uygunluğu, tartım, dizem. Çeşitli aletlere vurarak çıkarılan, düzenli ve akıcı seslerin oluşturduğu bütündür.
Şiir, biçim bakımından “nazım şekli, nazım birimi, kafiye, vezin ve dil özellikleri”; muhteva bakımından da iç ahenk, mecazlar, söz sanatları, konu ve tema şeklinde inceleniyor.
İlgili 23 soru bulundu
Şiirde yer alan ahenk unsurları; ölçü (aruz, hece), kafiye, redif, aliterasyon, asonans ve kelime tekrarları olarak bilinmektedir.
Dize veya mısra, manzum yazıların (şiir) her bir satırına verilen isimdir. Genelde belli bir vezne (ölçü) göre düzenlenir; fakat ölçüsü olmak zorunda değildir. Bütün şiirler mısralar halinde düzenlenir.
Bir melodi , zaman içinde belirli bir sıraya göre düzenlenmiş ve her perdesi belirli bir uzunlukta olan bir dizi perdedir. Ritim ise her bir notanın belirli bir uzunlukta olduğu bir dizi notadır (perdeli veya perdesiz).
Gündelik dilde sıklıkla ritim kavramı ile karıştırılan tempo, müzikte bir parçanın yorumlanma hızını belirten bir ritim terimidir. Hissettirmek istediği duyguya veya ait olduğu forma göre şarkılar hızlı veya yavaş olabilmektedir. Modern müzikte tempo; BPM (beat per minute), yani dakikadaki vuruş sayısı ile belirtilir.
Şiirde ritim ve ahenk unsurlarının başında ses ve ahenk gelir. Ahenkli bir söyleyiş için yapılan ses tekrarlarına aliterasyon denir. Bu söz sanatı sadece şiirlerde değil düz yazıda da seci ile birlikte kullanılır.
Bir bütünü teşkil eden parçaların veya unsurların estetik ölçüler içinde birbiriyle uyuşması anlamına gelen, çeşitli ilim ve sanat dallarında kullanılan terim.
Sözcük halindeki redifler
Aynı anlamdaki sözcüklerin tekrarlanmasıyla meydana gelen rediflerdir. Bu tür redifleri mısralarda görebilmek oldukça kolaydır: Örnek: Doğru söylerim halk razı değil.
1. Âhengi olan, kulağa hoş gelen (ses, mûsikî parçası), âhenktar. 2. Göze ve rûha hoş gelecek düzende olan, düzgün, uyumlu, mütenâsip: “Âhenkli bir vücut.” “Âhenkli yürüyüş.” 3. Huzur içinde, iyi geçim üzere olan: “Âhenkli hayat.”
Dize sonlarında yazılışları, anlamları ve görevleri aynı olan eklerin, yardımcı seslerin ve sözcüklerin tekrarına redif denir.
Kafiye (Uyak)
Dizelerin sonundaki yazılışları ve okunuşları aynı, anlamları ve görevleri farklı kelimelerin, eklerin veya seslerin benzerliğine kafiye (uyak) denir. Bu dizelerdeki “yol” ve “kol” sözcüklerinde “-ol” sesleri benzerdir. Dize sonundaki bu iki ses benzerliği kafiyeyi oluşturmuştur.
Merak edenler için örnek cümlelerle birlikte derledik. Kafiye ve redif birbirinden farklıdır. Kafiyeler yalnızca çekim ya da yapım eki almamış kelimelerde olur. Birbirleriyle kafiyeli olan kelimelerden sonra gelen ekler ise redif olarak nitelendirilir.
Müzik sanatının iki temel öğesi ritm ve sestir.
Metronom Ne İşe Yarar? Metronom, müzisyenlerin belirli bir tempo veya ritimde çalmalarına yardımcı olan bir cihazdır. Genellikle bir saat şeklinde tasarlanmıştır ve düzenli aralıklarla tık tık gibi bir ses çıkararak sabit bir tempo sağlar.
Bir şeyin ilerleme evresine ve bu evrelerdeki gelişim süreci de tempo olarak adlandırılır. Bu sözcük spor dallarında terim anlamında kullanılır. Sporcuların esneme ve ısınma hareketlerini belli bir sürede ve hızda yapmasına tempo denir.
Fon müziği, sözsüz müzik, enstrümantal müzik veya sadece enstrümantal, bir müzik eşliğinde, hiçbir kişi tarafından herhangi bir söz ile seslendirilmeden ve belirli ritmi bulunan müzik türüdür. Genellikle bir şiir, hikâye, vs. okunurken arka plan olarak çalınır.
Ölçü işareti, Batı müzik notasyonunda her bir ölçüde kaç tane vuruş olduğunu ve vuruşlardaki nota değerini belirtmek için kullanılan sembol veya sayı.
Beyit, iki mısradan meydana gelen nazım parçası. Batı edebiyatında beyte "kuple" denir. Divan edebiyatında nazım birimi sayılan beyit, aynı vezinde olan ve birbiri peşinden gelen iki mısradır.
Dize için mısra haricinde kullanılan bir isim daha vardır. Bu isimde aynı anlamı ifade etmektedir. Daha çok halk şairleri dizelere satır demektedir. Bir şiirin ya da bağımsız bir beytin ilk dizesine üst satır ikinci dizesine ise alt satır denir.
Şiir yazana şair denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri